Ajankohtaista koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä yli 420 000 maailmanlaajuisesti. Yhteensä 196 maata on raportoinut tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3., minkä vuoksi maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista tietoa ja linkkejä koronavirukseen liittyen.

Tartuntatilanne Kanta-Hämeessä

Maanantaihin 30. maaliskuuta mennessä Kanta-Hämeen alueella on todettu yhteensä 23 COVID-19-tartuntaa. Tartunnan saaneita on Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seuduilla. Testausta on kohdennettu THL:n ja STM:n ohjeistuksen mukaisesti terveydenhuollon henkilöstöön, sairaalahoitoa vaativiin ja riskiryhmiin, joten todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi. Sairaanhoitopiirikohtaiset tartuntamäärät päivittyvät nyt THL:n karttasovellukseen automaattisesti noin kahden päivän viiveellä.

Sunnuntaina 29.3. valmistuneissa näytteissä oli yksi uusi COVID-19-positiivinen tulos. Kanta-Hämeessä kaikki tartuntaketjut ovat edelleen olleet jäljitettävissä todettujen tartuntojen osalta. Yksi tartunnan saaneista on Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilöstöön kuuluva. Tartunta varmistui tiistaina 23.3., jonka jälkeen selvitettiin muun henkilöstön altistuminen. Tartunnan saanut työntekijä ei ole ollut selvityksen perusteella työtehtävissä, eikä sairaalan tiloissa oireisena tai tartuntavaiheen aikana, joten muuta henkilöstöä ei aseteta karanteeniin.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa  menehtyi 25.3. yksi henkilö COVID-19-tautiin. Henkilö oli riskiryhmään kuuluva keski-ikäinen, joka kärsi perussairaudesta. Lue tiedote asiasta täältä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi COVID-19-potilasta. Muiden sairaanhoitopiirien potilaita on testattu ja hoidettu Kanta-Hämeen keskussairaalassa koronavirukseen liittyen yhteensä noin 10 henkilöä. Jatkossa muiden sairaanhoitopiirien sairaalahoitoa vaativat potilaat tullaan siirtämään mahdollisuuksien mukaan hoitoon oman kotipaikkansa sairaanhoitopiiriin. Kanta-Hämeen ensihoidon yksiköiden määrä on kuitenkin rajallinen ja potilassiirrot kuormittavat turhaan resurssia. KHSHP vetoaa muiden maakuntien asukkaisiin, jotta nämä palaisivat epidemian ajaksi kotipaikkakunnilleen.

Miten toimit jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin

THL ohjeistaa lieväoireisia sairastamaan kotona. Epidemiavaiheessa näytteenottoa kohdistetaan terveydenhuollon henkilöstöön, sairaalahoitoa vaativiin ja riskiryhmiin.

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Omaolo-palveluun on avattu digitaalinen oirearvio koronavirustartunnasta.

Pääset tekemään oirearvion tästä.

Kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Asukas saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Lomakkeen tavoitteina on:

  • varmistaa voimakasoireisten hoitoon pääsy,
  • ohjeistaa sairaaloissa tai hoivayksiköissä työskenteleviä henkilöitä laitosepidemioiden välttämiseksi,
  • saada iäkkäät ja riskiryhmään kuuluvat ammattilaisten ammattilaisen puhelimitse tehtävään arvioon keskivaikeissa oireissa sekä
  • ohjata kotikaranteeniin ne henkilöt, joilla on suurehko taudin ennakkotodennäköisyys.

Jos sähköisistä kanavista ei ole apua, voit soittaa arkipäivisin omalle terveysasemallesi, mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan ja tarvitset neuvoja hoitoon. Virka-ajan ulkopuolella voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen (puh. 03 629 4500). Huomioithan, että Riihimäen seudulla kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 vastaa puheluihin klo 22 saakka ja Forssan seudulla hyvinvointikuntayhtymän päivystys ympäri vuorokauden. Keskussairaalan päivystyksen puhelinnumero on ajoittain ruuhkautunut koronavirukseen liittyvistä tiedusteluista. Vältä keskussairaalan puhelinnumeron kuormittamista tiedusteluilla, jotka voit tehdä omalle terveysasemallesi!

Kanta-Hämeen terveysasemien puhelinnumerot löydät alla olevista linkeistä:

Kiireellinen sairaanhoito Hämeenlinna-Hattula-alueella

Kiireellinen sairaanhoito Janakkalan alue

Riihimäen seudun terveyskeskuksen päivystys Pulssi77

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys

Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on Kanta-Hämeen keskussairaalassa järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle tai näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

Tietoa koronaviruksesta ja sen oireista

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Tietoa taudistaTHL:n sivuilla

Miten virus tarttuu

Uusi koronavirus tartuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Pinnoilta koronavirus tarttuu heikosti.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Viruksen riskiryhmät

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Miten voit estää taudin tartuttamisen

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Vältä kontakteja muihin ihmisiin, äläkä altista etenkään riskiryhmissä olevia ihmisiä tartunnalle. Vältä erityisesti vierailuja vanhustenhoitolaitoksiin ja sairaaloihin.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut sivuilleen kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen.

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19