Syöpätautien poliklinikka

Syöpätautien poliklinikka on toiminut keskussairaalassamme Hämeenlinnassa vuodesta 2002 alkaen. Poliklinikka toimii ajanvarauspoliklinikkana ja sinne tullaan lääkärin lähetteellä.

Hoidamme aikuisten syöpäsairauksia ja yleisimmät hoidettavat syöpäsairaudet ovat rintasyövät, ruuansulatuskanavan syövät, eturauhassyövät, munuaissyövät, melanoomat ja kilpirauhassyövät. Imusolmukesyövät hoidetaan sisätautien hematologian yksikössä, keuhkosyövät keuhkosairauksien yksikössä ja gynekologiset syövät naistentautien yksikössä. Harvinaisten syöpien hoito on keskitetty yliopistollisiin sairaaloihin.

Keskitymme lääkehoitoon ja hoidamme sairaanhoitopiirimme potilaita kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti ottaen huomioon kansalliset hoitosuositukset.

Forssan seudun potilaiden syöpähoidosta vastaa pääsääntöisesti Forssan sairaalassa toimiva syöpätautien poliklinikka. Sädehoitopalvelut ostetaan (TAYS, HUS, TYKS).

Poliklinikallamme (ma-pe klo 8-15) toimii neljä syöpätautien erikoislääkäriä ja neljä sairaanhoitajaa. Pyrimme siihen, että potilasta hoitaisi pääsääntöisesti sama lääkäri ja hoitaja. Potilas saa kutsukirjeen kotiin ja kutsukirjeessä on tarkempaa käytännön tietoa, muun muassa hoitajan ja sihteerin puhelinnumerot, joihin voi tarvittaessa soittaa.

Ensikäynnille on hyvä ottaa mukaan oma lääkelista ja aikaa on hyvä varata noin kaksi tuntia. Ensikäynnillä tehdään potilaalle yksilöllinen hoitosuunnitelma. Sairauskertomustekstit ovat myöhemmin nähtävissä kansallisessa potilastiedon arkistossa. Lääkärin vastaanoton jälkeen potilas käy lisäksi hoitajan vastaanotolla, jolloin annetaan ohjausta käytännön asioista. Hoitajalle voi tarvittaessa myöhemminkin soittaa. Vastaanottokäynneille voi aina ottaa mukaan omaisen tai ystävän.

Syöpäsairauksien lääkehoidot toteutetaan avohoidossa polikliinisesti, päiväsairaalassa polikliinisesti lyhyenä päiväkäyntinä ja harvemmin osastolla. Päiväsairaala toimii sekä Riihimäen sairaalassa että Hämeenlinnan keskussairaalassa. Syöpälääkehoidot voivat olla suun kautta otettavia lääkkeitä, lihakseen/ihon alle pistettäviä lääkkeitä tai laskimoteitse tiputuksena annettavia hoitoja. Syöpähoitojen hyvästä tukilääkityksestä ja oirehoidosta huolehditaan (esim. pahoinvoinnin hoito, kivun hoito). Tarvittaessa järjestetään psykiatrian poliklinikan sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän tapaamiset.

Potilaan syöpäasioita käsitellään myös monialaisesti ja moniammatillisesti yhteistyökokouksissa (rintasyövät, ruuansulatuskanavan syövät, keuhkosyövät, virtsaelinten syövät, eturauhassyövät), jolloin potilaan syöpähoitoa pohtivat eri alojen erikoislääkärit yhdessä (syöpälääkärit, kirurgit, patologit, röntgenlääkärit). Näin saadaan potilaalle järjestymään paras mahdollinen yksilöllinen hoito.

Yhteistyökumppaneinamme toimivat saattohoitokoti Koivikko, syöpäpotilaiden kuntoutusohjaaja, Etelä-Suomen syöpäyhdistys (Hämeenlinna ja Riihimäki) ja terveyskeskukset. Koivikko-koti Hämeenlinnassa keskittyy hyvään oireenmukaiseen hoitoon. Etelä-Suomen syöpäyhdistyksessä toimii neuvontahoitaja ja sieltä saa myös tietoa vertaistukihenkilöistä.

Oireenmukaisen hoidon Palliatiivinen poliklinikkatoiminta on käynnistetty Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Syöpään liittyvää asiallista tietoa on saatavilla  myös Suomen syöpäpotilaat ry:n sivuilta ja potilasoppaista.

Kuulumme Sisä-Suomen syöpäkeskuksen alueeseen, mikä kattaa Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit. Potilaiden hoidosta alueella vastaavat sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon yksiköt hoidon porrastuksen mukaisesti. Yhteisesti suunniteltujen hoitopolkujen ja tiiviin yhteistyön avulla pyrimme saumattomaan ja potilaslähtöiseen hoitoon korkealla ammattitaidolla. Sisä-Suomen syöpäkeskuksen tehtävänä on valvoa syöpäpotilaan hoidon toteutumista alueella viipymättä, turvallisesti ja potilasta kuunnellen. Lue toiminnasta lisää Sisä-Suomen syöpäkeskuksen sivuilta, mistä löydät muun muassa koulutusohjelmia sekä syöpäseminaariohjelman ja etäosallistumislinkit kuukausittaisiin seminaareihin.

Yhteystietoja:

Takaisinsoittopalvelu on avoinna ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Virka-ajan ulkopuolella tulleisiin puheluihin vastataan seuraavana arkipäivinä.

Syöpätautien polinklinikka,  Hämeenlinna
Takaisinsoittonumero 03 629 3800, tekstiviestinumero 045 73976553

Halutessasi voit olla meihin yhteydessä tekstiviestitse, numerot yllä poliklinikan yhteydessä. Numeroihin ei ole mahdollista soittaa tai laittaa multimediaviestejä. Olemme yhteydessä mahdollisimman pian.

Ajan peruutus tekstiviestitse:

Kirjoita viestiin: PERUUTUS, potilaan nimi, syntymäaika ja peruttava aika. Lapsen asioita hoidettaessa, muista mainita myös lapsen nimi.

Ajanperuutus on oltava perillä viimeistään edeltävänä arkipäivänä klo 14 mennessä.

Tämän jälkeen perutuista ajoista veloitamme sakkomaksun.

 

Takaisinsoittopyyntö tekstiviestitse:

Kirjoita viestiin: TAKAISINSOITTO ja lyhyesti, missä asiassa toivot yhteydenottoa.

Lapsen asioita hoidettaessa muista mainita viestissä lapsen nimi.

 

Muissa asioissa kirjoita asiasi viestiin lyhyesti.

 

Lisäksi seuraavissa numeroissa palvellaan ilmoitetusti:

Kuntoutusohjaaja: puh. 03 629 3124, ma-pe klo 8.00-10.00
Sosiaalityöntekijä: puh. 03 629 2230

Etelä-Suomen Syöpäyhdistys ry, neuvontahoitaja puh: 044 730 3305, ma-pe klo 9-15