KANTA-HÄMEEN KORONAROKOTUKSET

kanta-häme-logo

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Olemme koonneet alle usein esitettyjä kysymyksiä ja niille vastauksia. Mikäli et löydä sivulta etsimääsi vastausta, voit lähettää kysymysehdotuksen sivun alaosassa olevan kysymysehdotuslinkin kautta. Lue kuitenkin ensin julkaistut kysymykset ja vastaukset.

Emme vastaa tällä sivulla henkilökohtaisiin kysymyksiin riskiryhmään kuulumisesta. Siihen löytyy THL:n sivulta (THL:n riskiryhmäkuvauksiin) tarkat kuvaukset ja tarvittaessa tulee riskiryhmään kuuluminen selvittää oman terveysaseman ammattilaisen kanssa.

 

Yleiset kysymysaiheet

Mistä löydän tietoa Suomen koronarokotusten järjestämisestä?

Monet Suomen koronarokotuksiin ja rokotusjärjestyksiin liittyvät linjaukset tehdään Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella ja kannattaa tutustua heidän kokoamaansa tietoon: THL:n sivusto rokotteista ja koronaviruksesta

Onko koronarokotteet turvallisia?

Lue lisää ja katso video THL:n verkkosivuilta: Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Voinko valita itse, minkä rokotteen otan?

Kansallisesti ratkaistaan, mitä rokotteita kullekin rokotusryhmälle annetaan. Itse ei voi valita rokotettaan.

Lisäkysymyksiä ja vastauksia tähän aiheeseen

Kysymys: Olen varannut rokotusajan, mutta nyt ilmoitettiin, että AstraZenecan rokotteella jatketaan rokotuksia. En halua sitä, sillä suvussani on esiintynyt aivoveritulppia ennen koronaa. Mitä teen, en halua ottaa riskiä?

Vastaus: Astra Zenecan rokotteeseen liittyvä tukosriski on hyvin harvinainen ja syntymekanismiltaan erilainen kuin kysymyksessä tarkoitettu aivoveritulppa. Rokotus on ehdottomasti pienempi riski kuin sairastuminen mahdollisesti vakavaan koronavirusinfektioon. Rokotus kannattaa ehdottomasti ottaa. Rokotevalmistetta ei voi itse valita.

Kysymys: Haluan ehdottomasti Koronarokotuksen, mutta en halua Astra Zenecaa. Kuulun riskiryhmään. Miten pitää toimia?

Vastaus: THL:n linjaus on, että rokotetta ei voi valita. Astra Zenecan rokote on toistaiseksi suunnattu yli 65-vuotiaille. AstraZenecaa on toisteiseksi muita rokotteita vähemmän. 

Missä järjestyksessä rokotukset etenevät Kanta-Hämeessä?

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti (THL:n verkkosivut). Koronavirusrokotteet saapuvat Suomeen pienissä erissä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä, lääketieteellisin perustein määräytyvässä järjestyksessä.

Ikä on suurin yksittäinen riskitekijä vakavalle koronavirusinfektiolle, minkä vuoksi rokotukset on aloitettu vanhimmista ikäryhmistä. Sen lisäksi ensimmäisten joukossa on rokotettu koronapotilaiden hoitoon tai näytteenottoon osallistuvia terveydenhuollon ammattilaisia. THL ja kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR antavat tarvittaessa uusia linjauksia rokotusjärjestyksestä kertyneen tutkimustiedon ja vallitsevan epidemiatilanteen mukaisesti, joten rokotusjärjestyksessä voi tapahtua muutoksia. Tiedotamme mahdollisista muutoksista tällä sivustolla.

Rokotusten etenemisnopeutta rajoittaa eniten rokotteiden saatavuus.

Voinko jotenkin nopeuttaa omaa rokotusvuoroani?

Noudatamme Kanta-Hämeessä kansallista rokotusjärjestystä, eikä jonossa voi ohittaa. Jokainen 18 vuotta täyttänyt saa rokotteen vuorollaan. 16-18 vuotiaista rokotetaan vain riskiryhmään 1 kuuluvat.

Mistä voin parhaiten seurata, koska oman rokotusryhmäni vuoro on?

Kanta-Hämeen kunnat tiedottavat keskistetysti ja ajantasaisesti rokotusryhmien rokotusaikataulusta verkkosivulla www.koronarokotuksetkantahame.fi. Sivuilta näkee, onko ryhmän ajanvaraus voimassa tai koska rokotusten ajanvarauksen arvioidaan alkavan. Rokote-erien määrät on toistaiseksi epävarmoja, joten rokotusaikataulut voivat muuttua hyvin nopeasti. 

Kuinka paljon eri-ikäisiä on saanut rokotuksen Kanta-Hämeessä?

Kanta-Hämeen rokotusten etenemistä voit seurata THL:n tilastosta Koronarokotukset Suomessa – THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä

Miksi Kanta-Hämeessä ikä määritellään syntymäpäivän eikä syntymävuoden mukaisesti?

(11.3.2021). Iän määrittäminen tehdään Kanta-Hämeessä syntymäpäivän perusteella, koska ajanvarausjärjestelmämme pystyy avaamaan sen perusteella ajanvarausoikeuden ikäryhmäperusteiseen koronarokotusajanvaraukseen.  Se, onko jako syntymävuodessa vai syntymäpäivässä, on ihan yhtä reilu tai epäreilu molemmissa tapauksissa, -molemmissa tapauksissa henkilöitä rajautuu rokotusryhmään tai sen ulkopuolelle. 

Onko rokotus pakollinen?

Suomessa rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Mitä rokotteita Kanta-Hämeessä on käytössä?

(06.04.2021) Käytössämme on seuraavat Suomeen maahantuotavat ja myyntiluvalliset valmisteet: PfizerBiontech, Moderna sekä AstraZeneca. AstraZeneca rokotteella rokotetaan 65 vuotta täyttäneitä, muutamin poikkeuksin (lue lisää THL:n tiedote > Mitkä ovat AstraZenecan rokotteen vasta-aiheet ja varotoimet?). Modernan rokotetta on saatu pienehköjä määriä, ja sitä on suunnattu erityisesti kotihoitoon mm siitä syystä, että valmiste kestää parhaiten kuljetusta. Tehosteannos annetaan samalla valmisteella kuin ensimmäinen annos.

Olen alle 65-vuotias ja olen saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecaa. Millä rokotteella saan tehosteen?

Odotamme toimintaohjeita THL:ltä lähiaikoina. Tiedotamme asiasta tällä sivustolla. 

Kuka vastaa rokotusten antamisesta?

Kunnat vastaavat väestön rokottamisesta. Sote-henkilöstön rokotukset toteutuvat pääosin työterveyshuollon kautta.  

Voinko rokotuksen jälkeen elää jo normaalia elämää?

Rokotuksen jälkeenkin on käytettävä maskia ja jatkettava muita suojatoimia. Tämä johtuu siitä, että vielä ei ole tarkkaa tietoa voiko rokotuksen saanut tartuttaa muita ihmisiä. Älä siis luovu omin päin suojausohjeiden noudattamisesta. 

Asun riskiryhmäläisen kanssa samassa taloudessa. Hänet on jo kerran rokotettu. Pitääkö minunkin hakea rokote?

Vastaus riippuu hieman siitä, mihin riskityhmään kanssasi asuva kuuluu. Ikääntyneiden riskiryhmiin eli yli 70 vuotta täyttäneisiin kuuluvia rokottaessa voidaan rokottaa kaikki samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet samanaikaisesti, talouden vanhimman rokotusvuoron mukaan, mikäli tämä on käytännön järjestelyiden suhteen toteutettavissa. Tämä koskee myös omaishoitajia.
Alle 70-vuotiaiden riskiryhmien osalta ei THL ole tehnyt tämän kaltaisia linjauksia toistaiseksi.

Pitääkö minun ilmoittaa, mikäli en halua rokotusta?

Ei tarvitse ilmoittaa, rokote on vapaaehtoinen.

Puolisoni saa rokotteen. Sairastan itse hankalaa astmaa. Kuinka suuri mahdollisuus on, että puolisoni rokotus altistaa minut taudille?

Koronavirusinfektio ei voi tarttua rokotuksesta, koska rokotteessa ei ole elävää virusta.

Milloin koronan sairastanut voi mennä rokotukseen?

Sairastetun koronavirustaudin ajatellaan suojaavan valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä. Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin 6 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen.

Kuulunko riskiryhmään? Mihin riskiryhmään kuulun?

Alla on muutama esimerkki riskiryhmien jaottelusta. Emme julkaise yksittäisiä riskiryhmäkriteereitä tällä palstalla, vaan ohjaamme perehtymään asiaan THL:n riskiryhmäkuvauksien avulla. Mikäli asia ei THL:n kuvauksista selviä, tulee ottaa yhteys oman terveysaseman ammattilaiseen.

Esimerkki 1/Sairastan astmaa ja minulla on siihen jatkuva, hengitettävä lääkitys. Mihin riskiryhmään kuulun?

Jos sinulla on käytössä astmaan säännöllinen, päivittäin otettava hengitettävä lääkitys ja astmasi on tällä lääkityksellä hyvässä tasapainossa, kuulut riskiryhmään 2.
Jos sen sijaan olet joutunut viimeisen vuoden aikana käyttämään tablettikortisonikuurin suun kautta (nieltävät tabletit), kuulut riskiryhmään 1.
Vaikeahoitoista astmaa sairastavat rokotetaan siis ryhmässä 1 (vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila) ja muut astmaatikot ryhmässä 2 (vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila).  

Esimerkki 2/ Kuulunko riskiryhmään ja kumpaan niistä, jos sairastan reumaa ja minulla on jatkuva reumalääkitys.

Reuma on autoimmuunisairauksiin kuuluva sairaus. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa selkärankareuma, nivelreuma ja jotkut niveltulehdukset. Jos kyseiseen sairauteen on käytössä suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito (”kortisoni”) tai muu vastustuskykyä heikentävä lääkehoito (solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit), kuuluu henkilö koronavirusinfektion suhteen riskiryhmään 2.

Esimerkki 3/ Jos henkilöllä on APC resistenssi, kuuluuko hän riskiryhmään? Entä jos on APC resistenssi ja sairastettu laskimotukos?

Perinnöllinen tai hankittu tukosalttius, kuten APC-resistenssi, ei lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Näin ollen tukosalttiuden omaavaa henkilöä ei lueta riskiryhmiin ”< 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus” tai ”< 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus”. Lisätietoja THL:n verkkosivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirus-ja-tukostaipumus

Voiko sairaus estää rokotteen ottamisen?

Rokotteita ei pidä antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.

”Suomessa on tehty päätös, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tätä nuorempien osalta tilannetta tutkitaan ja rokotusten mahdollista jatkamista arvioidaan uudestaan huhtikuun alkupuolella.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei myöskään anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.” (Lähde AstraZeneca Covid-19 koronavirusrokote – Infektiotaudit ja rokotukset – THL)

 

Esimerkki 1. Henkilö sairastaa faktori V geeni verenhyytymissairautta ja hänellä on Marevan lääkitys. Henkilölle on varattu Astra Zeneca-rokote. Voiko tätä rokotetta antaa suurentuneen riskin vuoksi?

Vastaus: Rokotteen voi antaa, koska faktori V geeni verenhyytymissairaus ei kuulu vasta-aiheisiin.

Esimerkki 2. Sopiiko rokotteet henkilölle, jolla on todettu myotonia? Koska on olemassa pitkä litania lääkkeitä ja ainesosia, jotka eivät sovi henkilölle.

Vastaus: Myotonia ei ole este koronarokotukselle. Vasta-aihe rokotukselle on, jos henkilö on saanut saanut anafylaktisen reaktion eli vaikean allergisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta. 

Kun ryhmän muu aikuisväestö rokotukset alkavat, saavatko ikäluokka 65-69 rokotteen ennen nuorempia ikäryhmiä?

Tähän voi tulla ohjausta THL:ltä ja asia saatetaan linjata myös maakunnallisesti.

Korvaako Kela matkakuluja rokotuksiin?

Kyllä, Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat.

Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta.

Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta, joka Kanta-Hämeessä on numero 0800 98 821. Lea Kelan ohjeet alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Ohjeita ja lisää tietoa Kelan tiedotteesta

Sivuilla kerrotaan, että: ”16-18 vuotiaista rokotetaan vain riskiryhmään 1 kuuluvat.” Eli onko niin ettei riskiryhmä 2 saa ollenkaan koronarokotusta ennekuin täyttää 18. Joudun siis odottamaan vielä vuoden rokotusta vaikka kuulun riskiryhmä 1:een.

Jos kuulut riskiryhmään 1 ja olet 16- 69 vuotias, kuulut rokotettaviin riskiryhmä 1:n aikataulussa. Katso silloin kuntasi ajanvarausohjeet riskiryhmä 1:n osalta. Riskiryhmä 2:n osalta THL on määritellyt ryhmälle 18-69 ikärajan. Katso lisätiedot THL:n sivuilta 

Ajanvarauksiin liittyvät kysymykset

Tein ajanvarauksen sähköisesti, pitääkö erikseen vielä soittaa?

Ei tarvitse. Riittää, että teet ajanvarauksen sähköisesti. Tarvittaessa voit tarkastella varattua aikaasi samassa palvelussa, jossa teit ajanvarauksenkin. 

Miksi sähköisen ajanvarauksen linkki ilmoittaa ”Oops! Jotain meni nyt pahasti pieleen…”

Todennäköisesti olet siirtynyt linkkiin mobiililaitteella Facebookin kautta, jonka sisäinen selain estää linkin avautumisen. Kopioi sähköisen ajanvarauspalvelun linkki ja avaa se uudessa selainikkunassa. Joissakin puhelimissa (esim iPhone) linkin pitkään painaminen mahdollistaa linkin avaamisen ohittaen Facebookin sisäisen selaimen.  

Sähköistä ajanvarausta tehdessäni saan vastaanottajavalikkoon outoja vaihtoehtoja, jossa mukana voi olla numeroita. Mikä näiden vastaanottajavalintojen merkitys on?

Koronarokotuksissa vastaanottaja viittaa ammattilaisten käytössä oleviin ajanvarauskirjoihin. Valinnalla ei ole merkitystä varaajalle. Mikäli valikkoon avautuu useampi vaihtoehto, kannattaa valita vaihtoehto ”Kuka tahansa”, niin saat helposti näkyviin kaikki vapaat ajat kaikilta ajanvarauskirjoilta. Kaikille kohderyhmille ei välttämättä aukea valikkoa vaan vastaanottajatiedossa on se ajanvarauskirja valittuna, jolle tämä kohderyhmä voi tehdä ajanvarauksia. 

Soitin ajanvarauspuhelimeen ja jätin sinne soittopyynnön. Koska minulle soitetaan takaisin?

Puheluihin vastataan niiden saapumisjärjestyksessä. Puhelujen määrästä riippuen takaisinsoittoon voi kulua useampi päivä. Riittää, että soitat kertaalleen järjestelmään.

Olen menossa ensimmäiseen rokotukseen. Pitääkö minun varata sen jälkeen aika toista rokotusta varten?

Ei tarvitse, sinulle annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä toisen rokotuksen aika.

Pitääkö sähköisesti varattavissa oleva aika varata oman kunnan rokotuspisteeseen? Entä jos on valinnut toisen kunnan terveyskeskuksen hoitopaikakseen?

Lähtökohtaisesti koronarokotteen saa omasta kotikunnasta. Sen voi saada myös kunnasta, jonka alueella henkilö oleskelee säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti, tai jonka terveyskeskuksen henkilö on valinnut hoitopaikakseen.

Voiko puhelimella varatun ajan tarkastaa myöhemmin sähköisessä järjestelmässä?

Kyllä voi. Ajanvarauksia voi tarkastella, siirtää ja perua kansalaisen terveyspalvelussa.  Seuraavilla kunnilla/kuntayhtymillä palvelu on käytössä. 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä -siirry palveluun forssa.terveytesi.fi
Hämeenlinna -siirry palveluun hameenlinna.terveytesi.fi
Janakkala -siirry palveluun janakkala.terveytesi.fi
Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä -siirry palveluun riihimaki.terveytesi.fi

Tein ajanvarauksen netin kautta itselle ja puolisolle 10 minuutin ajalla. Ilmoitin varauksen lisätiedoissa puolison nimen ja henkilötunnuksen. Varaustiedossa ei kuitenkaan näy puolison nimeä. Voiko tästä aiheutua epäselvyyttä rokotustilanteessa?   

Ei aiheudu ongelmia. Tiedot löytyvät kyllä järjestelmästä ja 10 minuutin aika tarkoittaa, että rokotuksia on varattu kahdelle. Valitettavasti kuntien käytössä oleva ajanvarausjärjestelmä pystyy palauttamaan varaustietoon vain sen henkilön nimen, jonka tunnuksilla ajanvaraus on tehty.

Varasin ajan sähköisesti itselleni ja puolisolleni 70-74 v 10 min. Mutta en huomannut antaa puolison tietoja. Onko tämä ongelma rokotukseen mentäessä?

Mukana tulevan henkilön tietojen antaminen lisätieto-kentässä on tärkeää sujuvuuden vuoksi. Unohduksen vuoksi ei tarvitse olla yhteydessä rokotusajanvaraukseen. Kela-kortti tulee olla mukana rokotukseen tullessa.

Yritän varata aikaa 1. riskiryhmään kuuluvana. Rokotukset ryhmälleni ovat käynnissä, mutta vapaita aikoja ei ole lainkaan tarjolla, vaikka katsoin elokuuhun saakka. Miksen pysty varaamaan aikaa?

  1. Varmista vielä onko Alle 70 v riskiryhmän 1 rokotukset avattu omassa kunnassasi. Ajantasaisen tilanteen  voit tarkistaa tällä sivustolla, siirry etusivulle ja aloita valitsemalla oma kuntasi tai kuntayhtymäsi ja sen jälkeen oma rokotusryhmäsi. 
  2. Mikäli ryhmäsi ajanvaraukset ovat käynnissä, mutta kaikki ajat on varattuja, palvelu ilmoittaa ettei vapaita aikoja ole. Voit silloin kokeilla ajanhakua myöhemmin tai soittaa puhelinajanvaraukseen.

 

Etkö löytänyt vastausta mielessäsi olevaan kysymykseen. Tee ehdotus kysymyksestä ehdotuslomakkeen kautta.