KANTA-HÄMEEN KORONAROKOTUKSET

kanta-häme-logo

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Olemme koonneet alle usein esitettyjä kysymyksiä ja niille vastauksia. Mikäli et löydä sivulta etsimääsi vastausta, voit lähettää kysymysehdotuksen sivun alaosassa olevan kysymysehdotuslinkin kautta. Lue kuitenkin ensin julkaistut kysymykset ja vastaukset.

Emme vastaa tällä sivulla henkilökohtaisiin kysymyksiin riskiryhmään kuulumisesta. Siihen löytyy THL:n sivulta (THL:n riskiryhmäkuvauksiin) tarkat kuvaukset ja tarvittaessa tulee riskiryhmään kuuluminen selvittää oman terveysaseman ammattilaisen kanssa.

 

Yleiset kysymysaiheet

Koska Kanta-Hämeessä aloitetaan kolmas rokotuskierros immuunipuolustuspuutteisille? (esim. elinsiirto – hyljinnänestolääkitys) Miten ja missä tästä ilmoitetaan? 

Kanta-Hämeessä valmistaudutaan kolmansien rokotusannosten antamiseen viikosta 38. Tämän sivuston kuntakohtaisista osioista löytyy tarkemmat tiedot. (päivitetty 20.9.2021)

Miksi rokotustiedot ei vielä näy Omakannassa?

Omakannassa on tehty muutoksia, joiden jälkeen Kanta-palveluihin tallennetut rokotukset voidaan näyttää uudella tavalla, Rokotukset-osiossa. Uudistuksen on tarkoitus helpottaa myös koronarokotustietojen katsomista Omakannasta. Omakannassa on valmius näyttää koronarokotusten tiedot Rokotukset-osiossa, jos ne on kirjattu terveydenhuollossa riittävällä tarkkuudella. Potilastietojärjestelmään on tulossa lähiaikoina muutos, joka uudistaa kirjaamisen tavan Omakannan edellyttämälle tarkkuudelle. Ks. Kelan tiedote

(Lisätieto 19.5.2021) Tulevaisuudessa uudet rokotukset näkyvät Rokotukset-osiossa, jossa tietoja voidaan näyttää kahdella eri tavalla: joko käyntipäivän mukaan tai yhteenvetoina rokotussuojan mukaan. Jälkimmäinen edellyttää, että rokotuksesta on tallennettu potilastietojärjestelmään riittävän tarkat tiedot. 

Valitettavasti terveydenhuolto ei pysty akuutin hoitotyön vuoksi käsittelemään tällä hetkellä yksittäisiä rokotuksiin liittyviä kysymyksiä nopeasti, joten pyydämme kansalaisia odottamaan rauhassa rokotustietojen näkymistä vähintään kesäkuun puolelle saakka ja ottamaan yhteyttä omaan terveysasemaan vain kiireellisissä tapauksissa.

Kanta.fi –sivuston tiedote rokotustiedoista.

Koska koronatodistus tulee käyttöön?

Kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta 26.5. lähtien. EU:n yhteinen koronatodistus tulee Omakantaan heinäkuussa. Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin vaiheittain. Alkuvaiheessa todistukset eivät vielä näy kaikille rokotetuille henkilöille.
Koronatodistus- hankkeen toimeenpanosta ja aikataulutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) – lue lisää THL:n Koronatodistussivulta Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin Omakannassa vaiheittain – Uutinen – THL

Lue ohje, miten koronatodistuksen voi saada Omakannasta.

Voiko karanteenin aikana käydä ottamassa rokotteet?

Ei voi. Kun olet karanteenissa, sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Voit mennä ulos, kunhan pidät yli 2 metrin välin muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Tämä koskee myös koronavirusrokotteeseen menoa. THL.n ohjeet 

Jos saat koronavirukseen sopivia oireita, mene koronatestiin. Testiin tulee varata aika ennalta. Testauspisteen henkilökunta käyttää riittäviä suojaimia mahdollinen koronavirustartunta huomioiden.

Voiko tehosterokotus olla muu kuin ensimmäinen rokotus? Jos olen saanut ensimmäisen kerran Astra Zenecan rokotteen, voiko tehosterokote olla joku muu? Miten kahden eri rokotteen saaminen vaikuttaa rokotesuojaan? Onko siitä haittaa?

Jo nyt kaikilla on mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella. Alle 65-vuotiaille annetaan myös jatkossa vain mRNA-rokotteita eli Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita. mRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa AstraZenecan rokotteella.

Kesäkuun alkupuolella on odotettavissa tutkimustuloksia eri rokotevalmisteiden antamisesta samalle rokotettavalle. Tiedämme, että eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä. Jo saadut tutkimustulokset, kokemus ja aiempi tieto immunologiasta eivät kuitenkaan anna aihetta huoliin rokotteiden kokonaisturvallisuudesta tai tehosta. Siksi eri rokotevalmisteita on mahdollista antaa samalle rokotettavalle jo nyt. (Lähde: THL https://thl.fi/fi/-/thl-on-antanut-linjaukset-koronarokotteiden-annosvaleista-ja-mrna-ja-adenovirusvektorirokotteiden-kaytosta-eri-ikaryhmilla-?redirect=%2Ffi%2Fajankohtaista)

Missä järjestyksessä rokotukset etenevät Kanta-Hämeessä?

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti (THL:n verkkosivut).  

Mistä voin parhaiten seurata, koska oman rokotusryhmäni vuoro on?

Kanta-Hämeen kunnat tiedottavat keskistetysti ja ajantasaisesti rokotusryhmien rokotusaikataulusta verkkosivulla www.koronarokotuksetkantahame.fi. Sivuilta näkee, onko ryhmän ajanvaraus voimassa tai koska rokotusten ajanvarauksen arvioidaan alkavan. Rokote-erien määrät on toistaiseksi epävarmoja, joten rokotusaikataulut voivat muuttua hyvin nopeasti. 

Kuinka paljon eri-ikäisiä on saanut rokotuksen Kanta-Hämeessä?

Kanta-Hämeen rokotusten etenemistä voit seurata THL:n tilastosta Koronarokotukset Suomessa – THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä

Miksi Kanta-Hämeessä ikä määritellään syntymäpäivän eikä syntymävuoden mukaisesti?

(11.3.2021). Iän määrittäminen tehdään Kanta-Hämeessä syntymäpäivän perusteella, koska ajanvarausjärjestelmämme pystyy avaamaan sen perusteella ajanvarausoikeuden ikäryhmäperusteiseen koronarokotusajanvaraukseen.  Se, onko jako syntymävuodessa vai syntymäpäivässä, on ihan yhtä reilu tai epäreilu molemmissa tapauksissa, -molemmissa tapauksissa henkilöitä rajautuu rokotusryhmään tai sen ulkopuolelle. 

Onko rokotus pakollinen?

Suomessa rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Mitä rokotteita Kanta-Hämeessä on käytössä?

(1.12.2021) Käytössämme on seuraavat Suomeen maahantuotavat ja myyntiluvalliset valmisteet: PfizerBiontech, Janssen ja Moderna.

Kuka vastaa rokotusten antamisesta?

Kunnat vastaavat väestön rokottamisesta. Sote-henkilöstön rokotukset toteutuvat pääosin työterveyshuollon kautta.  

Voinko rokotuksen jälkeen elää jo normaalia elämää?

Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Rokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet huolehtivat turvaväleistä, käyttävät kasvomaskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. (Lähde: Karanteenikäytännöt muuttuvat koronarokotuksen saaneilla ja taudin sairastaneilla – Tiedote – THL)

Pitääkö minun ilmoittaa, mikäli en halua rokotusta?

Ei tarvitse ilmoittaa, rokote on vapaaehtoinen.

Puolisoni saa rokotteen. Sairastan itse hankalaa astmaa. Kuinka suuri mahdollisuus on, että puolisoni rokotus altistaa minut taudille?

Koronavirusinfektio ei voi tarttua rokotuksesta, koska rokotteessa ei ole elävää virusta.

Milloin koronan sairastanut voi mennä rokotukseen?

Sairastetun koronavirustaudin ajatellaan suojaavan valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä. Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin 6 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen. 

Voiko sairaus estää rokotteen ottamisen?

Rokotteita ei pidä antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.

Korvaako Kela matkakuluja rokotuksiin?

Kyllä, Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat.

Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta.

Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta, joka Kanta-Hämeessä on numero 0800 98 821. Lue Kelan ohjeet alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Ohjeita ja lisää tietoa Kelan tiedotteesta

Milloin Kanta-Hämeessä aloitetaan 12 – 15 -vuotiaiden rokotukset?

 Rokotukset ovat parhaillaan käynnissä. Voit katsoa oman kuntasi ohjaukset rokotuksista kuntasi rokotussivulta kohdasta ”Muu väestö”. (päivitetty 27.8.2021)

Tehosterokote annetaan  8-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Miksi annettu tehosterokotteen aika on sitova?

Tällä tarkoitetaan sitä, että rokotussuoja on täydellinen vasta kahden rokotuksen jälkeen, ja jos rokotussarjan aloittaa eli ottaa ensimmäisen rokotteen, on syytä sitoutua ottamaan myös toinen rokote halutun rokotussuojan saamiseksi. Kun ajan saa tietoonsa jo 3 kk ennen toista rokotetta, on omia menojaan myös yleensä mahdollista järjestellä sopivaksi. Ylipääsemättömän syyn esimerkiksi sairastumisen tms. vuoksi uusi aika toki pyritään järjestämään. Rokoteannosten kulutus tehosteannoksiin lasketaan varattujen aikojen mukaan, eikä annosten haluta menevän hukkaan. 
(päivitetty 27.8.2021) 

Kela-korttini on kadoksissa, käykö ajokortti tai passi

Kela-kortti sujuvoittaa rokotustilannetta, mutta sen puute ei ole este rokotukselle. Myös passista ja ajokortista käy ilmi asiakkaan henkilötiedot. 

Mistä löydän tietoa Suomen koronarokotusten järjestämisestä?

Monet Suomen koronarokotuksiin ja rokotusjärjestyksiin liittyvät linjaukset tehdään Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella ja kannattaa tutustua heidän kokoamaansa tietoon: THL:n sivusto rokotteista ja koronaviruksesta

Onko koronarokotteet turvallisia?

Lue lisää ja katso video THL:n verkkosivuilta: Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Ajanvarauksiin liittyvät kysymykset

Tein ajanvarauksen sähköisesti, pitääkö erikseen vielä soittaa?

Ei tarvitse. Riittää, että teet ajanvarauksen sähköisesti. Tarvittaessa voit tarkastella varattua aikaasi samassa palvelussa, jossa teit ajanvarauksenkin. 

Miksi sähköisen ajanvarauksen linkki ilmoittaa ”Oops! Jotain meni nyt pahasti pieleen…”

Todennäköisesti olet siirtynyt linkkiin mobiililaitteella Facebookin kautta, jonka sisäinen selain estää linkin avautumisen. Kopioi sähköisen ajanvarauspalvelun linkki ja avaa se uudessa selainikkunassa. Joissakin puhelimissa (esim iPhone) linkin pitkään painaminen mahdollistaa linkin avaamisen ohittaen Facebookin sisäisen selaimen.  

Sähköistä ajanvarausta tehdessäni saan vastaanottajavalikkoon outoja vaihtoehtoja, jossa mukana voi olla numeroita. Mikä näiden vastaanottajavalintojen merkitys on?

Koronarokotuksissa vastaanottaja viittaa ammattilaisten käytössä oleviin ajanvarauskirjoihin. Valinnalla ei ole merkitystä varaajalle. Mikäli valikkoon avautuu useampi vaihtoehto, kannattaa valita vaihtoehto ”Kuka tahansa”, niin saat helposti näkyviin kaikki vapaat ajat kaikilta ajanvarauskirjoilta. Kaikille kohderyhmille ei välttämättä aukea valikkoa vaan vastaanottajatiedossa on se ajanvarauskirja valittuna, jolle tämä kohderyhmä voi tehdä ajanvarauksia. 

Miksi rokotusaikataulusta ei löydy yhtään vapaata aikaa edes kuukausien päähän?

Aikaa varatessasi valitse valikosta Koronarokotukset -> Vastaanoton tyyppi (rokotusryhmä, johon kuulut) -> Paikka -> Vastaanottaja (rokotuspaikan vastaanottopiste). Saat kaikki vapaat ajat näkyviin kalenteriin valitsemalla Vastaanottajista vaihtoehdon ”Kuka tahansa”, vastaanottajavalinnalla ei ole ajanvarauksen kannalta merkitystä. Mikäli aikoja ei juuri hakuhetkellä ole avoinna, siitä tulee ilmoitus näkymään punaisella tekstillä. Uusia aikoja avautuu sitä mukaa, kun uusia rokoteannoksia saadaan ja aikoja avataan vastaanottajien ajanvarauskirjoille.  

Soitin ajanvarauspuhelimeen ja jätin sinne soittopyynnön. Koska minulle soitetaan takaisin?

Puheluihin vastataan niiden saapumisjärjestyksessä. Puhelujen määrästä riippuen takaisinsoittoon voi kulua useampi päivä. Riittää, että soitat kertaalleen järjestelmään.

Olen menossa ensimmäiseen rokotukseen. Pitääkö minun varata sen jälkeen aika toista rokotusta varten?

Ei tarvitse, sinulle annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä toisen rokotuksen aika.

Pitääkö sähköisesti varattavissa oleva aika varata oman kunnan rokotuspisteeseen? Entä jos on valinnut toisen kunnan terveyskeskuksen hoitopaikakseen?

THL suosittelee, että jokainen ottaisi sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen omassa kotikunnassaan. Jos rokotukseen ei pääse ajallaan omassa kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväliä pidentää yli 12 viikkoon. 

”Rokotuksen voi saada muualta kuin omasta kotikunnasta vain siinä hyvin poikkeuksellisessa tapauksessa, että oleskelu toisen kunnan alueella on pitkäaikaista, rokotuksen hakeminen omasta kotikunnasta on hyvin vaikeaa ja rokotus on mahdollista toteuttaa toisessa kunnassa. Rokotteita jaetaan kuntiin ihmisten kotikunnan perusteella ja siksi esimerkiksi mökkipaikkakunnilla ei ole mahdollisuutta rokottaa monia ulkopaikkakuntalaisia”, Kajander muistuttaa.

Voiko puhelimella varatun ajan tarkastaa myöhemmin sähköisessä järjestelmässä?

Kyllä voi. Ajanvarauksia voi tarkastella, siirtää ja perua kansalaisen terveyspalvelussa.  Seuraavilla kunnilla/kuntayhtymillä palvelu on käytössä. 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä -siirry palveluun forssa.terveytesi.fi
Hämeenlinna -siirry palveluun hameenlinna.terveytesi.fi
Janakkala -siirry palveluun janakkala.terveytesi.fi
Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä -siirry palveluun riihimaki.terveytesi.fi

Tein ajanvarauksen netin kautta itselle ja puolisolle 10 minuutin ajalla. Ilmoitin varauksen lisätiedoissa puolison nimen ja henkilötunnuksen. Varaustiedossa ei kuitenkaan näy puolison nimeä. Voiko tästä aiheutua epäselvyyttä rokotustilanteessa?   

Ei aiheudu ongelmia. Tiedot löytyvät kyllä järjestelmästä ja 10 minuutin aika tarkoittaa, että rokotuksia on varattu kahdelle. Valitettavasti kuntien käytössä oleva ajanvarausjärjestelmä pystyy palauttamaan varaustietoon vain sen henkilön nimen, jonka tunnuksilla ajanvaraus on tehty.

Varasin ajan sähköisesti itselleni ja puolisolleni 70-74 v 10 min. Mutta en huomannut antaa puolison tietoja. Onko tämä ongelma rokotukseen mentäessä?

Mukana tulevan henkilön tietojen antaminen lisätieto-kentässä on tärkeää sujuvuuden vuoksi. Unohduksen vuoksi ei tarvitse olla yhteydessä rokotusajanvaraukseen. Kela-kortti tulee olla mukana rokotukseen tullessa.

Yritän varata aikaa 1. riskiryhmään kuuluvana. Rokotukset ryhmälleni ovat käynnissä, mutta vapaita aikoja ei ole lainkaan tarjolla, vaikka katsoin elokuuhun saakka. Miksen pysty varaamaan aikaa?

  1. Varmista vielä onko Alle 70 v riskiryhmän 1 rokotukset avattu omassa kunnassasi. Ajantasaisen tilanteen  voit tarkistaa tällä sivustolla, siirry etusivulle ja aloita valitsemalla oma kuntasi tai kuntayhtymäsi ja sen jälkeen oma rokotusryhmäsi. 
  2. Mikäli ryhmäsi ajanvaraukset ovat käynnissä, mutta kaikki ajat on varattuja, palvelu ilmoittaa ettei vapaita aikoja ole. Voit silloin kokeilla ajanhakua myöhemmin tai soittaa puhelinajanvaraukseen.

 

Etkö löytänyt vastausta mielessäsi olevaan kysymykseen. Tee ehdotus kysymyksestä ehdotuslomakkeen kautta.