KANTA-HÄMEEN KORONAROKOTUKSET

kanta-häme-logo

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

 

HUOM. TÄTÄ SIVUA EI YLLÄPIDETÄ ENÄÄ / 2.6.2022

Olemme koonneet alle usein esitettyjä kysymyksiä ja niille vastauksia. Mikäli et löydä sivulta etsimääsi vastausta, voit lähettää kysymysehdotuksen sivun alaosassa olevan kysymysehdotuslinkin kautta. Lue kuitenkin ensin julkaistut kysymykset ja vastaukset.

Emme vastaa tällä sivulla henkilökohtaisiin kysymyksiin riskiryhmään kuulumisesta. Siihen löytyy THL:n sivulta (THL:n riskiryhmäkuvauksiin) tarkat kuvaukset ja tarvittaessa tulee riskiryhmään kuuluminen selvittää oman terveysaseman ammattilaisen kanssa.

 

Yleiset kysymysaiheet

Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen? Voivatko muut sairaudet tai raskaus vaikuttaa koronarokotukseen?

THL: sivuilta 31.1.2022: ”Koronarokotteet sopivat yleisesti hyvin lähes kaikille. On hyvin harvinaista, että koronarokotetta ei voi ottaa. Allergia tai sairaus ei yleensä estä koronarokotusta. Jos rokotuksesta saa välittömän vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian, samaa rokotetta tai samoja ainesosia sisältävää toista koronarokotevalmistetta ei enää anneta. Allergiset reaktiot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Koronarokotusta suositellaan myös raskaana oleville sekä koronataudin aiemmin sairastaneille.”

Katso tarkemmat tiedot THL:n sivulta

Koska koronatodistus tulee käyttöön? Miten sairastettu koronavirustauti vaikuttaa todistukseen? Entä koronanäytteet?

EU:n koronatodistukset eli todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronavirustestistä ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta. Lue lisää STM:n verkkosivuilta 31.1.2022.

Omakannan usein kysytyissä kysymyksissä UKK on paljon vastauksia koronatodistuksesta – katso vastaukset täältä.

Lue ohje, miten koronatodistuksen voi saada Omakannasta.

Voiko karanteenin aikana käydä ottamassa rokotteet?

Ei voi. Kun olet karanteenissa, sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Voit mennä ulos, kunhan pidät yli 2 metrin välin muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Tämä koskee myös koronavirusrokotteeseen menoa. THL.n ohjeet 

Jos saat koronavirukseen sopivia oireita, mene koronatestiin. Testiin tulee varata aika ennalta. Testauspisteen henkilökunta käyttää riittäviä suojaimia mahdollinen koronavirustartunta huomioiden.

Voiko tehosterokotus olla muu kuin ensimmäinen rokotus? Jos olen saanut ensimmäisen kerran Astra Zenecan rokotteen, voiko tehosterokote olla joku muu? Miten kahden eri rokotteen saaminen vaikuttaa rokotesuojaan? Onko siitä haittaa?

Jo nyt kaikilla on mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella. Alle 65-vuotiaille annetaan myös jatkossa vain mRNA-rokotteita eli Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita. mRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa AstraZenecan rokotteella.

Kesäkuun alkupuolella on odotettavissa tutkimustuloksia eri rokotevalmisteiden antamisesta samalle rokotettavalle. Tiedämme, että eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä. Jo saadut tutkimustulokset, kokemus ja aiempi tieto immunologiasta eivät kuitenkaan anna aihetta huoliin rokotteiden kokonaisturvallisuudesta tai tehosta. Siksi eri rokotevalmisteita on mahdollista antaa samalle rokotettavalle jo nyt. (Lähde: THL https://thl.fi/fi/-/thl-on-antanut-linjaukset-koronarokotteiden-annosvaleista-ja-mrna-ja-adenovirusvektorirokotteiden-kaytosta-eri-ikaryhmilla-?redirect=%2Ffi%2Fajankohtaista)

Missä järjestyksessä rokotukset etenevät Kanta-Hämeessä?

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti (THL:n verkkosivut).  

Mistä voin parhaiten seurata, koska oman rokotusryhmäni vuoro on?

Kanta-Hämeen kunnat tiedottavat keskistetysti ja ajantasaisesti rokotusryhmien rokotusaikataulusta verkkosivulla www.koronarokotuksetkantahame.fi. Sivuilta näkee, onko ryhmän ajanvaraus voimassa tai koska rokotusten ajanvarauksen arvioidaan alkavan. Rokote-erien määrät on toistaiseksi epävarmoja, joten rokotusaikataulut voivat muuttua hyvin nopeasti. 

Kuinka paljon eri-ikäisiä on saanut rokotuksen Kanta-Hämeessä?

Kanta-Hämeen rokotusten etenemistä voit seurata THL:n tilastosta Koronarokotukset Suomessa – THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä

Miksi Kanta-Hämeessä ikä määritellään syntymäpäivän eikä syntymävuoden mukaisesti?

(11.3.2021). Iän määrittäminen tehdään Kanta-Hämeessä syntymäpäivän perusteella, koska ajanvarausjärjestelmämme pystyy avaamaan sen perusteella ajanvarausoikeuden ikäryhmäperusteiseen koronarokotusajanvaraukseen.  Se, onko jako syntymävuodessa vai syntymäpäivässä, on ihan yhtä reilu tai epäreilu molemmissa tapauksissa, -molemmissa tapauksissa henkilöitä rajautuu rokotusryhmään tai sen ulkopuolelle. 

Onko rokotus pakollinen?

Suomessa rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Mitä rokotteita Kanta-Hämeessä on käytössä?

(31.1.2022) Käytössämme on seuraavat Suomeen maahantuotavat ja myyntiluvalliset valmisteet: PfizerBiontech ja Moderna.

Kuka vastaa rokotusten antamisesta?

Kunnat vastaavat väestön rokottamisesta. Sote-henkilöstön rokotukset toteutuvat pääosin työterveyshuollon kautta.  

Voinko rokotuksen jälkeen elää jo normaalia elämää?

Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Rokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet huolehtivat turvaväleistä, käyttävät kasvomaskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. (Lähde: Karanteenikäytännöt muuttuvat koronarokotuksen saaneilla ja taudin sairastaneilla – Tiedote – THL) .

Katso myös päivitetyt ohjeet THL:n sivuilta alueilla joissa  alueilla, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut.

Katso myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ohjeet kohdasta Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin.

Pitääkö minun ilmoittaa, mikäli en halua rokotusta?

Ei tarvitse ilmoittaa, rokote on vapaaehtoinen.

Puolisoni saa rokotteen. Sairastan itse hankalaa astmaa. Kuinka suuri mahdollisuus on, että puolisoni rokotus altistaa minut taudille?

Koronavirusinfektio ei voi tarttua rokotuksesta, koska rokotteessa ei ole elävää virusta.

Milloin koronan sairastanut voi mennä rokotukseen?

Sairastetun koronavirustaudin ajatellaan suojaavan valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä. Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin 6 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen. Katso tarkemmat tiedot THL:n sivuilta kohdasta > Taulukko eri ryhmille tarjottavista rokoteannoksista ja suositelluista annosväleistä (18.1.2022).

Voiko sairaus estää rokotteen ottamisen?

Jos rokotuksesta saa välittömän vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian, samaa rokotetta tai samoja ainesosia sisältävää toista koronarokotevalmistetta ei enää anneta. Katso THL verkkosivu kohta > Allergia ja koronarokotus

Korvaako Kela matkakuluja rokotuksiin?

Kyllä, Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat.

Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta.

Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta, joka Kanta-Hämeessä on numero 0800 98 821. Lue Kelan ohjeet alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Ohjeita ja lisää tietoa Kelan tiedotteesta

Milloin Kanta-Hämeessä aloitetaan 12 – 15 -vuotiaiden rokotukset?

 Rokotukset ovat parhaillaan käynnissä. Voit katsoa oman kuntasi ohjaukset rokotuksista kuntasi rokotussivulta.

Tehosterokote annetaan  8-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Miksi annettu tehosterokotteen aika on sitova?

Tällä tarkoitetaan sitä, että rokotussuoja on täydellinen vasta kahden rokotuksen jälkeen, ja jos rokotussarjan aloittaa eli ottaa ensimmäisen rokotteen, on syytä sitoutua ottamaan myös toinen rokote halutun rokotussuojan saamiseksi. Kun ajan saa tietoonsa jo 3 kk ennen toista rokotetta, on omia menojaan myös yleensä mahdollista järjestellä sopivaksi. Ylipääsemättömän syyn esimerkiksi sairastumisen tms. vuoksi uusi aika toki pyritään järjestämään. Rokoteannosten kulutus tehosteannoksiin lasketaan varattujen aikojen mukaan, eikä annosten haluta menevän hukkaan. 
(päivitetty 27.8.2021) 

Kela-korttini on kadoksissa, käykö ajokortti tai passi

Kela-kortti sujuvoittaa rokotustilannetta, mutta sen puute ei ole este rokotukselle. Myös passista ja ajokortista käy ilmi asiakkaan henkilötiedot. 

Mistä löydän tietoa Suomen koronarokotusten järjestämisestä?

Monet Suomen koronarokotuksiin ja rokotusjärjestyksiin liittyvät linjaukset tehdään Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella ja kannattaa tutustua heidän kokoamaansa tietoon: THL:n sivusto rokotteista ja koronaviruksesta

Onko koronarokotteet turvallisia?

Lue lisää ja katso video THL:n verkkosivuilta: Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Ajanvarauksiin liittyvät kysymykset

Tein ajanvarauksen sähköisesti, pitääkö erikseen vielä soittaa?

Ei tarvitse. Riittää, että teet ajanvarauksen sähköisesti. Tarvittaessa voit tarkastella varattua aikaasi samassa palvelussa, jossa teit ajanvarauksenkin. 

Miksi sähköisen ajanvarauksen linkki ilmoittaa ”Oops! Jotain meni nyt pahasti pieleen…”

Todennäköisesti olet siirtynyt linkkiin mobiililaitteella Facebookin kautta, jonka sisäinen selain estää linkin avautumisen. Kopioi sähköisen ajanvarauspalvelun linkki ja avaa se uudessa selainikkunassa. Joissakin puhelimissa (esim iPhone) linkin pitkään painaminen mahdollistaa linkin avaamisen ohittaen Facebookin sisäisen selaimen.  

Sähköistä ajanvarausta tehdessäni saan vastaanottajavalikkoon outoja vaihtoehtoja, jossa mukana voi olla numeroita. Mikä näiden vastaanottajavalintojen merkitys on?

Koronarokotuksissa vastaanottaja viittaa ammattilaisten käytössä oleviin ajanvarauskirjoihin. Valinnalla ei ole merkitystä varaajalle. Mikäli valikkoon avautuu useampi vaihtoehto, kannattaa valita vaihtoehto ”Kuka tahansa”, niin saat helposti näkyviin kaikki vapaat ajat kaikilta ajanvarauskirjoilta. Kaikille kohderyhmille ei välttämättä aukea valikkoa vaan vastaanottajatiedossa on se ajanvarauskirja valittuna, jolle tämä kohderyhmä voi tehdä ajanvarauksia. 

Miksi rokotusaikataulusta ei löydy yhtään vapaata aikaa edes kuukausien päähän?

Aikaa varatessasi valitse valikosta Koronarokotukset -> Vastaanoton tyyppi (rokotusryhmä, johon kuulut) -> Paikka -> Vastaanottaja (rokotuspaikan vastaanottopiste). Saat kaikki vapaat ajat näkyviin kalenteriin valitsemalla Vastaanottajista vaihtoehdon ”Kuka tahansa”, vastaanottajavalinnalla ei ole ajanvarauksen kannalta merkitystä. Mikäli aikoja ei juuri hakuhetkellä ole avoinna, siitä tulee ilmoitus näkymään punaisella tekstillä. Uusia aikoja avautuu sitä mukaa, kun uusia rokoteannoksia saadaan ja aikoja avataan vastaanottajien ajanvarauskirjoille.  

Soitin ajanvarauspuhelimeen ja jätin sinne soittopyynnön. Koska minulle soitetaan takaisin?

Puheluihin vastataan niiden saapumisjärjestyksessä. Puhelujen määrästä riippuen takaisinsoittoon voi kulua useampi päivä. Riittää, että soitat kertaalleen järjestelmään.

Olen menossa ensimmäiseen rokotukseen. Pitääkö minun varata sen jälkeen aika toista rokotusta varten?

Ei tarvitse, sinulle annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä toisen rokotuksen aika.

Pitääkö sähköisesti varattavissa oleva aika varata oman kunnan rokotuspisteeseen? Entä jos on valinnut toisen kunnan terveyskeskuksen hoitopaikakseen?

THL suosittelee, että jokainen ottaisi sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen omassa kotikunnassaan. Jos rokotukseen ei pääse ajallaan omassa kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväliä pidentää yli 12 viikkoon. 

”Rokotuksen voi saada muualta kuin omasta kotikunnasta vain siinä hyvin poikkeuksellisessa tapauksessa, että oleskelu toisen kunnan alueella on pitkäaikaista, rokotuksen hakeminen omasta kotikunnasta on hyvin vaikeaa ja rokotus on mahdollista toteuttaa toisessa kunnassa. Rokotteita jaetaan kuntiin ihmisten kotikunnan perusteella ja siksi esimerkiksi mökkipaikkakunnilla ei ole mahdollisuutta rokottaa monia ulkopaikkakuntalaisia”, Kajander muistuttaa.

Voiko puhelimella varatun ajan tarkastaa myöhemmin sähköisessä järjestelmässä?

Kyllä voi. Ajanvarauksia voi tarkastella, siirtää ja perua kansalaisen terveyspalvelussa.  Seuraavilla kunnilla/kuntayhtymillä palvelu on käytössä. 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä -siirry palveluun forssa.terveytesi.fi
Hämeenlinna -jos olet varannut ajan palvelussa nettiaika.fi/HMLrokotukset , saat linkin ajanvarauksen tarkasteluun ja muokkaukseen tekstiviestitse ja s-postitse jos olet antanut s-poistiosoitteesi / jos olet varannut ajan palvelussa hameenlinna.terveytesi.fi, niin voit tarkastella siirtää ja peua aikoja samassa palvelussa
Janakkala -siirry palveluun janakkala.terveytesi.fi
Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä -siirry palveluun riihimaki.terveytesi.fi

 

 Yritän varata aikaa 1. riskiryhmään kuuluvana. Rokotukset ryhmälleni ovat käynnissä, mutta vapaita aikoja ei ole lainkaan tarjolla, vaikka katsoin elokuuhun saakka. Miksen pysty varaamaan aikaa?

  1. Varmista vielä onko Alle 70 v riskiryhmän 1 rokotukset avattu omassa kunnassasi. Ajantasaisen tilanteen  voit tarkistaa tällä sivustolla, siirry etusivulle ja aloita valitsemalla oma kuntasi tai kuntayhtymäsi ja sen jälkeen oma rokotusryhmäsi. 
  2. Mikäli ryhmäsi ajanvaraukset ovat käynnissä, mutta kaikki ajat on varattuja, palvelu ilmoittaa ettei vapaita aikoja ole. Voit silloin kokeilla ajanhakua myöhemmin tai soittaa puhelinajanvaraukseen.