Kuukauden kasvo – Päivystyksessä työskentelevä sairaanhoitaja Pasi Tuomola – a.k.a. pikkujoulupukki

Sairaanhoitaja Pasi Tuomola

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ensiavussa sairaanhoitajana työskentelevä Pasi Tuomola toimii myös Kantiksen omana pikkujoulupukkina.

Pasi Tuomola on valmistunut vuonna 2013 sairaanhoitajaksi ja on valmistumisestaan lähtien työskennellyt Kantiksen ensiavussa. Hänellä tosin on toinenkin tärkeä rooli Kantiksessa.

Pasi on jo vuodesta 2016 toiminut Kantiksen ensiavun pikkujoulupukkina. Pikkujoulupukin roolin hän peri eläkkeelle jääneeltä kollegaltaan läksiäisjuhlissa. Kollega palasi tosin töihin, mutta pukin ja pikkujoulun ilosanoman tuominen työkavereille jäi Pasin hommiksi edelleen.

Hän tekee esityksen pikkujouluihin, jota täydentää vuoden aikana tapahtuneilla asioilla. Eli pukin hommat ovat aivan ympärivuotisia, jos joku sitä on joskus miettinyt. Tänä vuonna pukki olikin kekseliäs pikkujoulujen peruuntuessa ja kuvasi huumorimielisen videon yhdessä pienen tiimin avustuksella vapaa-ajallaan.  Linkit videoihin löydät jutun lopusta.

Hyvä tai huono työpäivä
Hyvä päivä on sellainen, kun on tunne, että työt on tullut tehtyä hyvin ja työkaverin on hyvä jatkaa siitä mihin itse jäi. Se ei ole aina ihan itsestään selvää päivystyksessä työskennellessä, että asiat saisi saatettua loppuun saakka, vaikka työt olisikin hoitanut hyvin. Hyvänä päivänä on ollut aikaa olla potilaan ja työkaverin kanssa. Kiire saattaa usein vaikuttaa siihen tunteeseen onko ollut hyvä päivä, vaikka se muuten olisikin sujunut hyvin.

Työn haasteet ennen vs. nyt?
Päivystyksessä työskentely on erittäin monipuolista niin hyvässä, kuin pahassakin ja se tuo oman haasteensa mahdollisuudesta keskittyä ja erikoistua tiettyyn osaamisalueeseen. – Päivystyksessä työskentelyä voisi verrata hyvin kymmenottelijaan, joka osaa vähän kaikkea, mutta ei kuitenkaan ole täysin haka missään tietyssä lajissa, Pasi naurahtaa ja vakavoituu. Työssä on tultava hyvin toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Oman työn kehittäminen on myös hankalaa, koska sitä oman työn tulosta ei aina välttämättä näe. Hoitopolku kun alkaa päivystyksessä ja se päättyy tai jatkuu useimmiten toisella osastolla. Päivystyksessä on toki kuormittavaa työskennellä, kun koko ajan tulee uusia potilaita, mutta osastoilla työskentelevillä on päivystyksen kautta käyneet potilaat pidempi aikaisessa hoidossa ja sinne Pasi lähettääkin erityiset tsempit!

Koronan vaikutus
– Omaan työnkuvaan Pandemia-aika ei ole vaikuttanut kovinkaan paljoa, Pasi miettii. Vastaanottotyössä ja puhelintyössä työskennelleet olivat ehkä kovimman työpaineen alla alkuun.  Omaa työntekoa pitää toki suunnitella nykyään vähän enemmän, kuten ettei huoneeseen viedä ylimääräisiä työvälineitä. Työkavereiksi on tullut paljon uusia henkilöitä ja suojavaatteiden pukeminen ja riisuminen potilastyössä on jo arkea. Alkuun keväällä työ oli aika kaoottista, mutta nyt se sujuu jo paljon paremmin, kun on saatu vakiintuneita käytäntöjä työhön. – Toivottavasti korona ei niin pahasti leviä, että kaaosta sen puitteissa uudestaan tulisi.

Millaista on työskennellä Kantiksessa?
Omassa työporukassa on erittäin hyvä työilmapiiri, mikä vaikuttaa siihen, että töissä on mukava olla. Päivystystyössä vaihtelevuus ja monipuolisuus ovat työssä parasta. Työ ei ole pelkkää rutiinia ja työpäivää ei pysty ennalta suunnittelemaan paljoakaan. Työnantajana Kantis on ollut hyvä. – Mukavaa on olla Kantiksessa töissä, Pasi toteaa.

Elämän tasapainotus työn ulkopuolella?
Pasi touhuaa vapaa-ajallaan pienten lastensa kanssa, läskipyöräilee tai painelee pitkin metsiä ja peltoja metallinetsimen kanssa. Aarteita on löytynyt pullonkorkeista taskukelloon. –Vielä ei ole saaliin kanssa asiaa museoihin, Pasi naurahtaa.

Terveiset henkilökunnalle
Hyvää joulua ja jaksamista kaikille!  Kiitokset myös kuvaustiimille ja kaikille, jotka ovat kannustaneet ja tykkäilleet pukkeiluista.

Pasista kollegan sanomana:
Monipuolisen lahjakas kaveri joka on ilahduttanut meitä ensiapulaisia jo monessa pikkujoulussa aivan huikealla suorituksellaan joulupukkina.

LINKIT:

Pukki 2020 TEASER – YouTube

Pukki tiedottaa – YouTube

https://youtu.be/O3t_6KurmKM