Kysytyt Top10

  1. Voiko keskussairaalasta varata aikaa erikoislääkärille?

Keskussairaala on niin sanottu lähetesairaala eli sairaalaan tullaan joko terveyskeskuslääkärin, työterveyden tai yksityisen lääkärin lähetteellä. Ilman lähetettä sairaalaan voi tulla päivystykseen, joka on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa läpi vuoden.

2. Missä voi tupakoida?

Keskussairaala on savuton sairaala. Jos tupakointi sairaalassaolon aikana on välttämätöntä, tupakointi tapahtuu erikseen merkityillä tupakointipaikoilla, joita löytyy pääoven, ensiavun ja Ahvenisto-rakennuksen sisäänkäyntien lähettyviltä.

3. Pysäköinti

Keskussairaalan etupihalla sekä ensiavun puolella on maksutonta pysäköintitilaa, johon potilaat voivat jättää autonsa. Pysäköintialue on Hämeenlinnan kaupungin pysäköintilaitoksen valvomaa aluetta. Pysäköintipaikat ovat parkkikiekkopaikkoja ja maksimipysäköintiaika on 4 tuntia. Jos arvioitu pysäköintiaika on pidempi kuin 4 tuntia, voi pyytää pitkäaikaisen pysäköintiluvan neuvonnasta. Pysäköintilupaa varten henkilökunta tarvitsee auton rekisteritunnuksen.

4. Langaton netti

Keskussairaalassa on avoin, suojaamaton nettiyhteys, joka toimii suurimmassa osassa sairaalaa. Asiakkaat voivat käyttää verkkoyhteyttä vapaasti. Verkkoon pääsee sisälle hyväksymällä avoimen verkon ehdot. Pisin yhtäjaksoinen aika, jonka verkossa voi uudelleen kirjautumatta viettää on noin 2 tuntia. Tämän jälkeen asiakkaan tulee kirjautua uudelleen. Käyttäjätunnuksia ja salasanoja ei tarvita.

5. Saako sairaalassa käyttää omaa puhelinta?

Keskussairaalassa voi käyttää omaa matkapuhelinta. Erikseen on merkitty ja määritelty alueet, joissa ei hoitotoimenpiteiden vuoksi ole mahdollista käyttää matkapuhelinta. Muita potilaita tai henkilökuntaa ei ole kohteliasta kuvata ilman heidän lupaansa julkisiksi tiloiksi luettavissa pääaulassa, odotustiloissa tai kahviossa. Hoitotilat eivät ole julkisia tiloja, eikä niissä lain mukaan saa loukata muiden yksityisyyttä.

6. Päivystys (missä se on, miten sinne hakeudutaan, voiko varata aikaa sinne, keskimääräinen jonotusaika yms.?) 

Keskussairaalan päivystys sijaitsee päärakennuksen takareunalla, pääoven vastakkaisella puolella. Päivystyksestä ei voi varata aikaa, vaan sinne voi hakeutua mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja ilman lähetettä. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä, ja odotusaika vaihtelee tilanteen mukaan.

7. Bussiaikataulut

Linja-autojen kulkuyhteydet sairaaloiltamme

8. Potilasasiakirjojen tilaus ja Kanta.fi-palvelu

Potilaille ei lähetetä erikseen paperisia potilaskertomuksia kotiin, jollei lääkäri tai asiakas ole erikseen niin pyytänyt. Potilaat voivat tarkastella omia tietojaan sähköisestä järjestelmästä osoitteesta www.kanta.fi. Järjestelmään kirjaudutaan mobiilivarmenteella tai henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Kaikki potilaskertomukset kirjataan järjestelmään noin kahden viikon kuluessa käynnistä. Halutessaan asiakas voi myös pyytää omia potilaspapereitaan potilasasiakirja-arkistosta lomakkeella, jonka voi tulostaa nettisivultamme. Kanta.fi palveluista voi myös käydä tarkastelemassa oman alle 10-vuotiaan lapsensa terveystietoja.

9. Miten käynnit maksetaan, koska lasku tulee yms.

Asiakkailla on halutessaan mahdollisuus maksaa käynnit paikan päällä laskentapalveluissa osoitteessa Ahvenistontie 20, 13530 Hämeenlinna. Hinnasto palveluistamme löytyy nettisivuiltamme. Käynneistä lähetetään asiakkaille laskut kotiin noin viikon kuluessa käynnistä.

10. Laboratorio

Keskussairaalan laboratoriotoimintaa järjestää Hämeenlinnassa ja Riihimäellä Fimlab Oy. Asiakkaat voivat varata laboratorioajan numerosta 010 808 515 tai sähköisesti osoitteesta www.fimlab.fi Jos tarvitaan tietoa laboratoriokokeisiin liittyen asiakkaat voivat soittaa numeroon 03 31174445 arkisin klo 8-16. Virtsanäytetarvikkeita voi noutaa laboratoriosta ottamalla jonotuslapun kohdasta” muut asiat”. Keskussairaalan laboratorioon voi tulla myös ilman ajanvarausta vuoronumerojärjestelmällä.

Bonuskysymys!

11. Riihimäen sairaala

Riihimäen entistä aluesairaala kutsutaan jatkossa Riihimäen sairaalaksi. Sairaalassa toimivat sekä Kanta-Hämeen keskussairaalan erikoissairaanhoito että Riihimäen seudun terveyskeskus. Tilat ovat yhteiset, mutta toiminta on vielä toistaiseksi eriytynyttä. Tästä johtuen esim. vaihteet ovat eri organisaatioissa. Riihimäen seudun terveyskeskus 019 7585500. Keskussairaalan toimintaa Riihimäellä ovat ajanvarauspoliklinikka, fysiatria, röntgen, päiväsairaala, päiväkirurgia ja neurologinen kuntoutusosasto. Erikoissairaanhoidon vaihteen numero on 03 6291.