Ajankohtaista koronaviruksesta

Jos saat hengitystieoireita tai epäilet koronavirustartuntaa muiden oireiden perusteella

Aloita asian selvittely Omaolo-palvelussa.

Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä etkä kuulu riskiryhmiin*, niin Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin. Suosittelemme, että vältät  kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puh. 116117 tai välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa kuten vaikea hengenahdistus tai äkillinen rintakipu puh 112.

Oireisena voit  tehdä kotitestin. Positiivinen kotitesti on riittävän luotettava koronatartunnan varmentamiseksi, eikä riskiryhmiin kuulumattoman tartunnan saaneen ole yleensä tarvetta käydä terveydenhuollossa testauksessa tartunnan varmentamiseksi.

Jos kotitesti on positiivinen

  • Pysy kotona kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.
  • Ilmoita poissaolosta työnantajasi ohjeiden mukaisesti. Jos oireilu pitkittyy ja tarvitset lääkärintodistuksen sairastetusta taudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Jos kuulut vaikean koronainfektion riskiryhmiin* niin ole viipymättä yhteydessä terveydenhuoltoon PCR-testin ja mahdollisen lääkehoidon tarpeen arvioimiseksi

Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat

  • elinsiirtopotilaat: yhteys hoitavaan yksikköön
  • allogeeninen kantasolusiirto: yhteys hoitavaan yksikköön
  • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito, autologinen intensiivihoito alle 6 kk)
  • vaikeat synnynnäiset tai niihin verrattavat puolustusjärjestelmän häiriöt
  • rituksimabihoito (tai muu CD20-vasta-aine kuten ofatumumabi, obinututsumabi) alle 6 kk:n sisällä tai tiedossa on matalaksi jääneet immunoglobuliinitasot aiemman rituksimabi- tai muun CD20-vasta-ainehoidon hoidon jälkeen

Muut riskiryhmät ja lisätietoa lääkehoidosta  ks. https://www.khshp.fi/wp-content/uploads/2022/11/Paxlovid%C2%AE-nirmatrelviiri-ja-ritonaviiri-erityisryhmien-koronavirusinfektion-varhaisessa-hoidossa.pdf

Jos laskimotukosriskisi on korkea

Yleisoireinen koronavirusinfektio (esim. kuume, lähes täyden vuodelevon tarve ≥ 3 päivää) saattaa vaatia pistoslääkityksen laskimotukoksen estoon potilailla, joilla on tukokselle altistavia tekijöitä. Mikäli lisäksi olet yli 60-vuotias tai sinulla on alla mainittuja riskitekijöitä, ota puhelimitse yhteyttä kotikuntasi terveyskeskukseen tai neuvolaan lääkityksen tarpeen arviota varten:

  • aiemmin sairastettu laskimo- tai keuhkoveritulppa tai laboratoriotutkimuksin todettu tukosalttius
  • aktiivisessa vaiheessa oleva reuma- tai suolistosairaus
  • diabetes
  • lihavuus, BMI > 30
  • raskaus, lapsivuodeaika < 6 vk
  • suuren leikkauksen jälkitila < 6 kk

Jos kotitesti on negatiivinen

  • Oireiden jatkuessa testin voi toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein.
  • Vaikka oireisen kotitesti on toistuvasti negatiivinen, tulee siitä huolimatta välttää kontakteja kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Tartuntatautilain mukaisia eristyspäätöksiä ja karanteeneja ei ole tammikuun 2022 jälkeen määrätty kuin poikkeustilanteissa. Tartuntatautipäivärahaa ei koronan vuoksi saa enää vuoden 2023 alusta alkaen pelkän testituloksen perusteella. Sairastuneille kirjoitetaan tarvittaessa sairauslomaa normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Jos samassa taloudessa asuvalla on todettu koronatartunta muut henkilöt voivat käydä työssä, koulussa, harrastuksissa tai päiväkodissa mikäli ovat oireettomia.

Lisätiedot:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

*Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat