Ajankohtaista koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi vuodenvaihteessa 2019-2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu kymmeniä miljoonia ja siihen on kuollut miljoonia ihmistä maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki maailman maat ovat raportoineet tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian pandemiaksi.

Koronalääke riskiryhmille

THL seuraa kansainvälistä ja kansallista tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen.

Information about COVID-19-pandemic in english.

Information in other languages.

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista maakunnallista tietoa ja linkkejä koronavirukseen liittyen.

Tartuntatilanne, rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä

KHSHP on luopunut ilmaantuvuuslukujen omaehtoisesta laskemisesta, ja ilmaantuvuutta voi seurata THL:n koronakartasta.  Jätevesien viruspitoisuuksien seurannan perusteella koronavirusta esiintyy väestössä edelleen runsaasti. Tehohoitoa koronavirustaudin vuoksi tarvitsevia potilaita ei ole ollut kesäkuukausien aikana. Vuodeosastohoitoa tarvitsevia potilaita on kuitenkin ollut jatkuvasti sekä perusterveydenhuollon että KHKS:n osastoilla.

Voimassaolevat suositukset Kanta-Hämeessä

 • 1.5. alkaen Kanta-Hämeessä noudatetaan THL:n maskisuositusta.
 • Maskia suositellaan käyttämään mikäli hengitystieoireisena joutuu liikkumaan julkisissa tiloissa tai liikennevälineissä. Maskin käyttöä kannattaa harkita myös mikäli kuuluu vakavan koronataudin riskiryhmään ja joutuu liikkumaan ruuhkaisissa tiloissa.
 • Sote-yksiköissä henkilökunnalle ja vierailijoille suositellaan edelleen maskin käyttöä.
 • Etätyösuositus soveltuvilla aloilla ja työpaikoilla päättyi 30.4.2022.

Epidemian edetessä vuodesta 2020 lähtien Kanta-Hämeeseen on annettu lukuisia rajoituksia ja suosituksia tartuntojen hillitsemiseksi. Niiden kehitystä voit seurata uutisarkistosta. Alta löydät Kanta-Hämeen pandemiaryhmän (koronakoordinaatioryhmä) viimeisimmän tiedotteen:

7.7. Koronavirusta esiintyy edelleen runsaasti Kanta-Hämeessä
28.4. Etätyö- ja yleinen maskisuositus Kanta-Hämeessä päättyvät – maskin käyttöä sote-yksiköissä kuitenkin jatketaan
18.3.Kanta-Hämeen pandemiaryhmä jatkaa edelleen etätyö- ja maskisuosituksia
18.2. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää tilaisuuksien osalta rajoitusten purkua
11.2. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä katsoi voimassa olevien päätöksien olevan edelleen perusteltuja
4.2. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää pykälän 58g mahdollisimman nopeaan purkamiseen
25.1. Sairasta hengitystieinfektio kotona – eristyspäätöskäytännöt muuttuvat myös Kanta-Hämeessä
21.1. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää jatkoa rajoitustoimiin, pois lukien niin sanotut matalan riskin liikunta- ja virkistystilat

14.1. Kanta-Hämeen pandemiaryhmältä uudet toimintaohjeet tilanteisiin, joissa tartuntojen viranomaisjäljitystä ei enää pystytä tekemään 
5.1. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle jatkoa liikunta- ja virkistystilojen sulkemiseen
23.12.Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle liikunta- ja virkistystilojen sulkemista kahdeksi viikoksi
17.12. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle kiristyksiä yleisötilaisuuksiin ja suosittaa maksimissaan 10 henkilön yksityistilaisuuksia
3.12.2021 Kanta-Hämeen pandemiaryhmä pyytää Etelä-Suomen aluehallintovirastolta kiireellisesti laajempia rajoituspäätöksiä epidemian hillitsemiseksi
25.11.2021 Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää rajoituksia yleisötilaisuuksiin, teki suosituksia yksityistilaisuuksiin ja ehdottaa koronapassin laajempaa käyttöä
12.11.2021 Kanta-Hämeen epidemiatilanne heikkenee nopeasti, maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen  

Tartuntojen määrä

Tapausmäärien päivittäisestä seurannasta on luovuttu. Laboratoriot ilmoittavat positiiviset koronatestitulokset THL:n tartuntatautirekisteriin, josta ne päivittyvät myös THL:n karttasovellukseen muutaman päivän viiveellä.

Tietoa epidemiatilanteesta, tilastoja ja kuvaajia löydät alta ladattavasta infopaketista. Viikoittaisen infopaketin tuottaminen päättyy 12.5.2022.

Koronatilanteeseen liittyviä tilastoja ja kuvaajia (pdf)

Altistusten seuranta

Altistumispaikkojen tiedotuksesta on luovuttu.

Testaustilanne

Testausmäärien raportointi päätty1 12.5.2022. Fimlabin vasteaikamittari .

Sairaalahoitoa vaativat potilaat

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrää seurataan ja raportoidaan THL:lle viikoittain.

Menehtyneet

Aluehallintoviraston antaman ohjeistuksen mukaisesti maakunnassa COVID-19-tautiin menehtyneet raportoidaan osana erityisvastuualueen lukuja. Kanta-Hämeessä epidemian aikana vuosina 2020-2022 menehtyneitä on 162. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa osaa läheisten suruun. Menehtyneiden määrää päivitetään ajoittain.

Rokotukset

Koronavirusrokotuksista väestölle vastaavat Kanta-Hämeessä kunnat ja perusterveydenhuollon kuntayhtymät. Oman rokotusryhmän, rokotuspaikan ja ajankohdan voit etsiä kuntien yhteiseltä rokotussivustolta www.koronarokotuksetkantahame.fi. Kukin kunta (Hattulaa lukuun ottamatta) avaa myös linkin sähköiseen ajanvaraukseen, kun rokotetta on saatavilla tarpeeksi kullekin ryhmälle.

Rokotusten etenemistä alueittain ja ikäryhmittäin voit seurata THL:n palvelusta. Ajantasaiset rokotussuositukset löydät https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/koronan-tehosterokotukset-syystalvella

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin

Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin. Halutessasi voit tehdä kotitestin.  Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.  Aika lasketaan oireiden alusta. Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse varmistaa terveydenhuollon testillä, ellei sinulla ole muuten tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset lääkärintodistuksen oletetusta sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi sairaus- tai tartuntatautipäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Milloin on syytä hakeutua koronatestiin terveydenhuoltoon?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät . Jos vakavan taudin riskiryhmään kuuluva saa positiivisen testituloksen tai kotitestin, hänen tulee olla puhelimitse yhteydessä hoitavaan yksikköön tai viikonloppuna Hämeenlinnan / Forssan / Riihimäen päivystykseen lääkehoitomahdollisuuksien arvioimiseksi.
 • olet raskaana.

 

Testaukseen voi hakeutua OmaOlon kautta tai soittamalla olemalla yhteydessä ensin puhelimitse omalle terveysasemallesi.

Kanta-Hämeen terveysasemien puhelinnumerot löydät alla olevista linkeistä:

Kiireellinen sairaanhoito Hämeenlinna-Hattula-alueella (Huom.! Parolan terveysaseman numero on muuttunut, uusi numero on 03 673 1277)

Kiireellinen sairaanhoito Janakkalan alue

Riihimäen seudun terveyskeskuksen päivystys Pulssi77

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys

 

Henkistä ja muuta tukea korona-arkeen

Maakunnan henkisen kriisinkestävyyden ryhmän kokoama materiaali

Miten tukea lapsia ja perheitä koronatilanteessa

How to support children and families in the corona crisis?

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut koronan aikana

Tukea ja apua aikuisille ja työikäiselle väestölle eri elämän tilanteisiin

Koonti ikäihmisten palveluista

Hämeenlinnan turvakoti

Tietoa koronaviruksesta ja sen oireista

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Tietoa taudistaTHL:n sivuilla

Miten virus tarttuu

Uusi koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. Koronavirus voi tarttua myös ilmavälitteisesti pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa. Tällöin tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä. Ilmavälitteisiä tartuntoja on havaittu sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Joissain tapauksissa sairastunut henkilö oli lisäksi hengittänyt voimakkaasti, esimerkiksi laulanut, huutanut, tai puhunut kovaäänisesti. Pinnoilta koronavirus tarttuu heikosti.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Viruksen riskiryhmät

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Miten voit estää taudin tartuttamisen

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla. Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Vältä kontakteja muihin ihmisiin, äläkä altista etenkään riskiryhmissä olevia ihmisiä tartunnalle. Vältä erityisesti vierailuja vanhustenhoitolaitoksiin ja sairaaloihin.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut sivuilleen kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen.

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Kontaktijäljityksen yhteystiedot ammattilaisille

sairaalahygienia(at)khshp.fi