Ajankohtaista koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi vuodenvaihteessa 2019-2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu kymmeniä miljoonia ja siihen on kuollut miljoonia ihmistä maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki maailman maat ovat raportoineet tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian pandemiaksi.

THL seuraa kansainvälistä ja kansallista tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen.

Information about COVID-19-pandemic in english.

Information in other languages.

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista maakunnallista tietoa ja linkkejä koronavirukseen liittyen.

Tartuntatilanne, rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Häme luokitellaan tällä hetkellä epidemian leviämisalueeksi.

KHSHP on luopunut ilmaantuvuuslukujen omaehtoisesta laskemisesta, ja ilmaantuvuutta voi seurata THL:n koronakartasta. 

Voimassaolevat leviämisalueen rajoitukset Kanta-Hämeessä 

 • Tilaisuuksien järjestäjiä velvoitetaan huomioimaan voimassa olevan tartuntatautilain 58c -pykälän edellytysten täyttyminen:
  1) asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;
  2) asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja
  3) tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.
  Tilojen hallinnasta vastaavan toimijan tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

Voimassaolevat suositukset Kanta-Hämeessä

 • 1.5. alkaen Kanta-Hämeessä noudatetaan THL:n maskisuositusta. Sote-yksiköissä henkilökunnalle ja vierailijoille suositellaan edelleen maskin käyttöä.
 • Etätyösuositus soveltuvilla aloilla ja työpaikoilla päättyi 30.4.2022.

Epidemian edetessä vuodesta 2020 lähtien Kanta-Hämeeseen on annettu lukuisia rajoituksia ja suosituksia tartuntojen hillitsemiseksi. Niiden kehitystä voit seurata uutisarkistosta. Alta löydät Kanta-Hämeen pandemiaryhmän (koronakoordinaatioryhmä) viimeisimmän tiedotteen:

7.7. Koronavirusta esiintyy edelleen runsaasti Kanta-Hämeessä
28.4. Etätyö- ja yleinen maskisuositus Kanta-Hämeessä päättyvät – maskin käyttöä sote-yksiköissä kuitenkin jatketaan
18.3.Kanta-Hämeen pandemiaryhmä jatkaa edelleen etätyö- ja maskisuosituksia
18.2. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää tilaisuuksien osalta rajoitusten purkua
11.2. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä katsoi voimassa olevien päätöksien olevan edelleen perusteltuja
4.2. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää pykälän 58g mahdollisimman nopeaan purkamiseen
25.1. Sairasta hengitystieinfektio kotona – eristyspäätöskäytännöt muuttuvat myös Kanta-Hämeessä
21.1. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää jatkoa rajoitustoimiin, pois lukien niin sanotut matalan riskin liikunta- ja virkistystilat

14.1. Kanta-Hämeen pandemiaryhmältä uudet toimintaohjeet tilanteisiin, joissa tartuntojen viranomaisjäljitystä ei enää pystytä tekemään 
5.1. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle jatkoa liikunta- ja virkistystilojen sulkemiseen
23.12.Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle liikunta- ja virkistystilojen sulkemista kahdeksi viikoksi
17.12. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle kiristyksiä yleisötilaisuuksiin ja suosittaa maksimissaan 10 henkilön yksityistilaisuuksia
3.12.2021 Kanta-Hämeen pandemiaryhmä pyytää Etelä-Suomen aluehallintovirastolta kiireellisesti laajempia rajoituspäätöksiä epidemian hillitsemiseksi
25.11.2021 Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää rajoituksia yleisötilaisuuksiin, teki suosituksia yksityistilaisuuksiin ja ehdottaa koronapassin laajempaa käyttöä
12.11.2021 Kanta-Hämeen epidemiatilanne heikkenee nopeasti, maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen  

Tartuntojen määrä

Tapausmäärien päivittäisestä seurannasta on luovuttu. Tällä hetkellä tapausmäärien kasvua seurataan kuntien tartuntatautirekisteriin tekemien merkintöjen kautta, mistä ne päivittyvät myös THL:n karttasovellukseen muutaman päivän viiveellä.

Tietoa epidemiatilanteesta, tilastoja ja kuvaajia löydät alta ladattavasta infopaketista. Viikoittaisen infopaketin tuottaminen päättyy 12.5.2022.

Koronatilanteeseen liittyviä tilastoja ja kuvaajia (pdf)

Altistusten seuranta

Altistumispaikkojen tiedotuksesta on luovuttu.

Testaustilanne

Testausmäärien raportointi päätty1 12.5.2022. Fimlabin vasteaikamittari .

Sairaalahoitoa vaativat potilaat

Potilaiden määrän päivittäminen päättyi 12.5.

Menehtyneet

Aluehallintoviraston antaman ohjeistuksen mukaisesti maakunnassa COVID-19-tautiin menehtyneet raportoidaan osana erityisvastuualueen lukuja. Kanta-Hämeessä epidemian aikana vuosina 2020-2022 menehtyneitä on 130. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa osaa läheisten suruun. Menehtyneiden määrää päivitetään ajoittain.

Rokotukset

Koronavirusrokotuksista väestölle vastaavat Kanta-Hämeessä kunnat ja perusterveydenhuollon kuntayhtymät. Oman rokotusryhmän, rokotuspaikan ja ajankohdan voit etsiä kuntien yhteiseltä rokotussivustolta www.koronarokotuksetkantahame.fi. Kukin kunta (Hattulaa lukuun ottamatta) avaa myös linkin sähköiseen ajanvaraukseen, kun rokotetta on saatavilla tarpeeksi kullekin ryhmälle.

Rokotusten etenemistä alueittain ja ikäryhmittäin voit seurata THL:n palvelusta. Luotettavaa rokotustietoa löydät Rokotustieto-verkkopalvelusta.

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin

Suomen strategiana on ollut kontrolloida epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky ja jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja. Lievemmän omikron-variantin aiheuttamassa epidemiatilanteessa suuren tartuntamäärän vuoksi ei kyetty enää tekemään viranomaisjäljitystä kuin kriittisissä tapauksissa ja kohteissa. Viranomaisjäljitystä on tehty Kanta-Hämeessä vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä, sekä sote-ammattilaisten perhetartuntojen yhteydessä sairaala- tai hoivayksikköepidemioiden rajaamiseksi.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä on laatinut ohjeistukset väestölle sekä kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatukselle, jotka voit ladata alta.

Ohjeita koronavirukseen sairastuneille ja mahdollisesti altistuneille

Koronaohjeita koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen käyttöön

Kanta-Hämeessä terveyskeskuksissa on myös pandemiavastaanotto useampana päivänä viikossa sekä näytteenottoa ja neuvontaa päivittäin. Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen ei tule hakeutua lievissä koronaoireissa tai kysellä kiireetöntä testausta puhelimitsekaan.

Viranomaiset eivät myöskään enää kirjoita eristyspäätöksiä tartuntatautipäivärahan hakemista varten, eikä sen vuoksi tule olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Työnantajia kehotetaan hyväksymään sairauspoissaolot työntekijän omalla ilmoituksella, kuten normaalin hengitystieinfektion kohdalla. Lue lisää tiedotteesta.

Omaolo-palveluun on avattu digitaalinen oirearvio koronavirustartunnasta, jota kannattaa hyödyntää. Omaolo-palvelua päivitetään vastaamaan omikron-variantin aiheuttamaa tilannetta.

Pääset tekemään oirearvion tästä.

Kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Asukas saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle.

Digitaalinen koronajäljityskysely Oma Raitti -palvelussa

Oma Raitti on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin asiakkaiden sähköinen asiointikanava, jonne on tehty koronajäljityskysely koronatartunnan jäljitystyötä helpottamaan. Jäljitystyöstä useimpien tartuntojen kohdalla on jo luovuttu, mutta tarpeen tullen tartunnanjäljitystä helpottava kysely täytetään osoitteessa www.omaraitti.fi. Jäljityskyselyn avulla selvitetään sairastuneen kontakteja ja kartoitetaan mahdollisia altistumisia. Kyselyyn vastaaminen etukäteen helpottaa ja nopeuttaa jäljitystyötä, eikä potilaan tarvitse muistella liikkeitään monen päivän takaa koronatestin vastauksen saatuaan.

Koronatartunnan saaneiden tai tartuntaa epäilevien, kannattaa täyttää kysely jo näytteenottopäivänä. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi, millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut ja asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä sekä missä henkilö on asioinut tartuttavuusaikana. Tartuntojen jäljittäminen perustuu tartuntatautilakiin. Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn. Kyselyn täyttäminen ennakkoon tehostaa puhelinasiointia. Mikäli henkilön ei ole mahdollista täyttää kyselyä sähköisesti, tehdään kartoitus edelleen puhelimitse. Kanta-Hämeen alueella jäljitystyötä tehdään perusterveydenhuollon yksiköissä sekä Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tai Hattulassa jäljitystyötä tekevät henkilöt eivät näe kyselyn vastuksia, johtuen erillisestä potilastietojärjestelmästä ja jäljitystyön ulkoistuksesta.

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää tällöin uudestaan. Näin saadaan juuri sitä ajanjaksoa koskeva mahdollinen altistuminen jäljitettyä.

Koronaviruksesta on avattu myös valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Testaukseen voi hakeutua olemalla yhteydessä ensin puhelimitse omalle terveysasemallesi. Virka-ajan ulkopuolella voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen (puh. 116 117). Huomioithan, että Riihimäen seudulla kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 vastaa puheluihin klo 22 saakka ja Forssan seudulla hyvinvointikuntayhtymän päivystys ympäri vuorokauden.

Kanta-Hämeen terveysasemien puhelinnumerot löydät alla olevista linkeistä:

Kiireellinen sairaanhoito Hämeenlinna-Hattula-alueella (Huom.! Parolan terveysaseman numero on muuttunut, uusi numero on 03 673 1277)

Kiireellinen sairaanhoito Janakkalan alue

Riihimäen seudun terveyskeskuksen päivystys Pulssi77

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys

Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on Kanta-Hämeen keskussairaalassa järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle tai näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

HUS Psykiatrian ammattilaiset neuvovat potilaita ja työntekijöitä Mielenterveystalon Koronahuoli-chatissa. Osoitteessa www.mielenterveystalo.fi sijaitsee Milli, virtuaalinen apuri. Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta, joihin lukeutuu mm. sairaanhoitajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Ruotsinkielistä palvelua tarjotaan sosiaalityöntekijöiden toimesta keskiviikkoisin 12-16. Chat palvelee asiakkaitaan läpi kesän. Chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat!

Henkistä ja muuta tukea korona-arkeen

Maakunnan henkisen kriisinkestävyyden ryhmän kokoama materiaali

Miten tukea lapsia ja perheitä koronatilanteessa

How to support children and families in the corona crisis?

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut koronan aikana

Tukea ja apua aikuisille ja työikäiselle väestölle eri elämän tilanteisiin

Koonti ikäihmisten palveluista

Hämeenlinnan turvakoti

Tietoa koronaviruksesta ja sen oireista

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Tietoa taudistaTHL:n sivuilla

Miten virus tarttuu

Uusi koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. Koronavirus voi tarttua myös ilmavälitteisesti pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa. Tällöin tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä. Ilmavälitteisiä tartuntoja on havaittu sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Joissain tapauksissa sairastunut henkilö oli lisäksi hengittänyt voimakkaasti, esimerkiksi laulanut, huutanut, tai puhunut kovaäänisesti. Pinnoilta koronavirus tarttuu heikosti.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Viruksen riskiryhmät

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Miten voit estää taudin tartuttamisen

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla. Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Vältä kontakteja muihin ihmisiin, äläkä altista etenkään riskiryhmissä olevia ihmisiä tartunnalle. Vältä erityisesti vierailuja vanhustenhoitolaitoksiin ja sairaaloihin.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut sivuilleen kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen.

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Kontaktijäljityksen yhteystiedot ammattilaisille

sairaalahygienia(at)khshp.fi