Ajankohtaista koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu kymmeniä miljoonia ja siihen on kuollut yli miljoona ihmistä maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki maailman maat ovat raportoineet tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian pandemiaksi.

THL seuraa kansainvälistä ja kansallista tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista maakunnallista tietoa ja linkkejä koronavirukseen liittyen.

Tartuntatilanne ja rajoitukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen asukkaiden tartuntalukujen kasvu oli vähäistä huhtikuusta lähtien, mutta syyskuun alkupuolella tartuntojen määrä nousi nopeasti yli THL:n määrittelemän kiihtymisvaiheen rajan. Marraskuun alkupuolella (2.-15.11.) tartuntoja on ollut noin 21 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden kahden viikon periodilla. Valtaosa uusista tartunnoista on kotoperäisiä ja tehdyistä testeistä noin 1 prosentti on COVID-19-positiivisia. Karanteenin aikana sairastuneita potilaita on 49 prosenttia.  Tälle sivulle tilannekuva päivitetään nykyisessä tilanteessa päivittäin. Koska Kanta-Hämeessä on siirrytty THL:n kriteerien mukaiseen epidemian kiihtymisvaiheeseen, sairaanhoitopiiri on antanut 25.9. tiukennetun maskisuosituksen. Lue lisää täältä. Maakunnan niin sanottu koronanyrkki on 6.10. antanut suosituksen etätyöhön ja toisella asteella etäopetukseen siirtymisestä ja jatkanut niitä 15.10.  Lue lisää täältä. Maakunnan pandemiaryhmä on 9.10. antanut suosituksen pidättäytyä yli 20 henkilön yksityistilaisuuksista. Lue lisää täältä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt 22.10. rajoittaa yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämistä marraskuun alusta lähtien. Lue lisää täältä. Maakunnan pandemiaryhmä on antanut 26.10. suosituksen aikuisten ryhmäharrastustoiminnan rajoittamiseksi. Lue lisää täältä. Maakunnan pandemiaryhmä on 30.10. antanut suosituksen palata lähiopetukseen toisen asteen koulutuksessa, pidättäytyä yli 20 ihmisen koulutuksista marraskuussa ja suositellut etätyötä loppuvuoden ajaksi. Lue lisää täältä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 18.11. päättänyt epidemiatilanteen parantumisen vuoksi lieventää yleisötilaisuuksia koskevaa rajoitusta koskemaan yli 50 hengen tilaisuuksia joulukuun aikana. Lue lisää täältä.

Maanantaihin 23.11. mennnessä Kanta-Hämeen alueella on todettu yhteensä 394 COVID-19-tartuntaa. Sairaanhoitopiirikohtaiset testaus- ja tartuntamäärät ja muut tilastot päivittyvät tartuntatautirekisteristä THL:n karttasovellukseen muutaman päivän viiveellä. Tältä sivulta löydät ajankohtaisen informaation. THL:n tilastoon verrattuna Kanta-Hämeen omassa tilastossa on myös poikkeuksia liittyen potilaiden vakituisiin asuinkuntiin.

Syyskuun alkupuolelta lähtien erityisesti Hämeenlinnan seudulla, mutta yhä enemmän myös Riihimäen ja Forssan seuduilla on havaittu lukuisia tartuntaketjuja, joista on syntynyt useampia mahdollisia massa-altistustilanteita liittyen esimerkiksi urheilutapahtumiin, liikuntaharrastuksiin, jumalanpalvelukseen, oppilaitoksiin, ravintolakäynteihin, perhejuhliin ja muihin tilanteisiin, joissa ihmiset ovat lähikontaktissa toistensa kanssa. Altistusten vuoksi muun muassa useiden koulujen oppilaita ja opiskelijoita on asetettu karanteeniin. Yhteensä karanteenissa Kanta-Hämeen alueella on yli 200 henkilöä. Tartuntoja on havaittu pääasiassa nuorilla ihmisillä, mutta myös haavoittuvissa ihmisryhmissä, kuten hoivakodissa ja kotihoidon asiakkaalla. Tartunnan lähteitä on jäljitetty niin naapurimaakuntiin kuin ulkomaille, mutta kaikkia ketjuja ei ole pystytty jäljittämään. Todennäköisesti alueella siis liikkuu, ja on liikkunut pidempään myös tunnistamattomia taudinkantajia, mistä yksi merkki on jätevesiseurannassa havaitun koronaviruksen esiintyvyys.

Sunnuntain 22.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kuusi Riihimäen seudulta, ja heistä viisi karanteenin aikana sairastuneita ja yksi toistaiseksi epäselvä. Yksi on Hämeenlinnan seudulta, jäljitys niin ikään vielä kesken. Yksi on Forssan seudulta ja tartunta paljastunut ulkomailta palatessa lentokenttätestissä. Sunnuntain kuluessa menehtyi myös yksi pidempään osastohoidossa keskussairaalassa ollut iäkäs COVID-19-potilas.

Lauantain 21.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin viisi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kaksi on Riihimäen seudulta, ja niistä toinen on epäselvä paikallinen tartunta ja toinen mahdollisesti Helsingistä peräisin. Kaksi on Hämeenlinnan seudulta, ja heistä toinen on sairastunut karanteenin aikana ja toisen tartunta on mahdollisesti peräisin Helsingistä. Yksi tartunta on Forssan seudulta, ja sen ketju johtaa Itä-Suomeen.

Perjantain 20.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kaksi on Hämeenlinnan seudulta, yksi Forssan seudulta ja viisi Riihimäen seudulta. Yksi on sairastunut karanteenin aikana ja kolme tartuntaa jäljittyy Uudellemaalle, mutta loput ketjut ovat ainakin toistaiseksi epäselviä.

Torstain 19.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kuusi on Riihimäen seudulta ja kaksi Hämeenlinnan seudulta. Neljä tapauksista liittyy samaan aiempaan tartuntaketjuun, kahden tartuntaketju on todennäköisesti saatu selvitettyä ja kaksi on toistaiseksi epäselviä. Yhteen tapaukseen liittyen Hausjärven yläkoulussa on asetettu kaksi henkilöä karanteeniin. Lue Hausjärven kunnan tiedote.

Keskiviikon 18.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kolme uutta COVID-19-tartuntaa. Kaksi tapauksista on Riihimäen seudulta, ja ne liittyvät aiempaan, tunnettuun tartuntaketjuun. Kolmas tapaus on Hämeenlinnan seudulta ja siihen liittyy altistuksia Parolan Yhteiskoulussa. Hattulan kunnan tiedote asiasta.

Tiistain 17.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista toinen on Hämeenlinnan seudulta, toinen Riihimäen. Molempien tapausten tartuntaketjut ovat selvillä. Henkilöt, jotka ovat olleet Hämeenlinnan kylpylähotelli Aulangolla kylpylässä uimassa 14.11. kello 16.30-18.30 ja 15.11. kello 10.00-11.30 aikoihin tai ruokailleet hotellin ravintolassa 14.11. kello 19.00-20.30 ja 15.11. aamiaisella klo 8.00-9.00 ovat saattaneet altistua tartunnalle. Heitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin, jos infektio-oireita ilmaantuu.

Maanantain 16.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista toinen on Hämeenlinnan seudulta, sairastunut karanteenin aikana ja toinen Riihimäen seudulta, jonka tartunta on mahdollisesti pääkaupunkiseudulta peräisin, mutta jäljitys vielä kesken.

Sunnuntain 15.11. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta COVID-19-tartuntaa. Viisi tapauksista on Riihimäen seudulta ja näistä kaikki ovat sairastuneet karanteenin aikana eli tartuntaketjut selvillä. Ennen karanteenin määräystä ehti kuitenkin yhden tapauksen osalta loppilaisessa päiväkodissa syntyä altistustilanne, jonka johdosta on määrätty karanteeniin yhteensä 40 henkilöä. Kuudes tartunta on Kanta-Hämeen keskussairaalan työntekijällä ja vielä ei ole tietoa, onko tartunta työperäinen vai syntynyt vapaa-ajalla.

Koronavirustestausta tehdään noin 1500 testiä per viikko, ja perustestien vastausviiveet on noin 1-2 vuorokautta näytteenotosta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kuusi COVID-19-potilasta, tehohoidossa ei tällä hetkellä yhtään.

Maakunnassa kuusi henkilöä on pandemian kuluessa menehtynyt (25.3., 13.10., 20.10., 29.10. 1.11. ja 22.11.) COVID-19-tautiin. Ensimmäinen menehtynyt oli riskiryhmään kuuluva keski-ikäinen, joka kärsi perussairaudesta ja myöhemmät seniori-ikäisiä henkilöitä.

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin

Suomen strategiana on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky ja jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja. Testaukseen ohjataan matalalla kynnyksellä kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa. Lisääntyvän testauksen avulla epidemian kulusta halutaan saada mahdollisimman tarkka kuva.

Keskussairaalassa hoidetaan ja testataan kaikki sairaalahoitoa tai lääkärin arviota vaativat COVID-19-epäilyt. Päivittäin testejä otetaan noin 10–40. Testinotto itsessään on nopea toimenpide, mutta testituloksen ja riskitekijöiden arvio vie aikaa ja positiivisen tuloksen seurauksena karanteeniselvitykset voivat koskea kymmeniä ihmisiä. Oireisena ei pidä mennä töihin tai oleskella riskiryhmään kuuluvien seurassa. Testituloksen saaminen vie yleensä 1–2 vuorokautta. Testi otetaan nenänielusta pumpulipuikolla ja näyte lähtee Fimlabin Tampereen toimipisteeseen analysoitavaksi. Erityisestä syystä, esimerkiksi tehohoidettavalla potilaalla saamme testituloksen parissa tunnissa, mutta näitä testejä on toistaiseksi käytössämme edelleen rajallinen määrä.

Oireettomien kohdentamaton testaaminen ei ole tarkoituksenmukaista, sillä negatiivinen testitulos ei sulje pois itämässä olevaa tartuntaa.

Kaikki lievät tapaukset, jossa oireiden kanssa pärjää kotonakin eikä sairaalahoidon tarve ole ajankohtainen, testataan oman terveyskeskuksen kautta – työnjako on välttämätöntä, sillä henkilökuntamme mitoitus riittää kiireellisen ja päivystyshoidon antamiseen viikonloppuisin. Arkisin työskentelemme päivystys- ja kiireellisen hoidon lisäksi ajanvaraustoiminnan ja maalis–huhtikuussa kerääntyneen hoitojonon hoitamiseksi.

Vuosi on ollut kiireistä aikaa päivystyksessä ja sellaisten potilaiden ottaminen päivystykseen, jotka eivät kiireellistä sairaalahoitoa tarvitse, ei ole tarkoituksenmukaista.

Kanta-Hämeessä terveyskeskuksissa on pandemiavastaanotto useampana päivänä viikossa sekä näytteenottoa ja neuvontaa päivittäin. Epidemiatilanteen muuttuessa ja kysynnän kasvaessa myös tarjontaa näiden osalta vahvistetaan.

Omaolo-palveluun on avattu digitaalinen oirearvio koronavirustartunnasta, jota kannattaa hyödyntää.

Pääset tekemään oirearvion tästä.

Kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Asukas saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle.

Koronaviruksesta on avattu myös valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Testaukseen voi hakeutua olemalla yhteydessä ensin puhelimitse omalle terveysasemallesi. Virka-ajan ulkopuolella voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen (puh. 116 117). Huomioithan, että Riihimäen seudulla kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 vastaa puheluihin klo 22 saakka ja Forssan seudulla hyvinvointikuntayhtymän päivystys ympäri vuorokauden.

Kanta-Hämeen terveysasemien puhelinnumerot löydät alla olevista linkeistä:

Kiireellinen sairaanhoito Hämeenlinna-Hattula-alueella (Huom.! Parolan terveysaseman numero on muuttunut, uusi numero on 03 673 1277)

Kiireellinen sairaanhoito Janakkalan alue

Riihimäen seudun terveyskeskuksen päivystys Pulssi77

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys

Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on Kanta-Hämeen keskussairaalassa järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle tai näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

HUS Psykiatrian ammattilaiset neuvovat potilaita ja työntekijöitä Mielenterveystalon Koronahuoli-chatissa. Osoitteessa www.mielenterveystalo.fi sijaitsee Milli, virtuaalinen apuri. Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta, joihin lukeutuu mm. sairaanhoitajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Ruotsinkielistä palvelua tarjotaan sosiaalityöntekijöiden toimesta keskiviikkoisin 12-16. Chat palvelee asiakkaitaan läpi kesän. Chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat!

Miten toimit, jos sinut määrätään karanteeniin

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä asetetaan tarvittaessa tartuntatautilain (1227/2016) mukaiseen karanteeniin. Karanteenitoimenpiteillä pyritään katkaisemaan tartuntaketjuja ja hidastamaan epidemiaa Suomessa. Karanteenin kesto on pääsääntöisesti 10 vuorokautta altistuksen loppumisesta. Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.

Kotikaranteeniohje koronavirusinfektiolle altistuneelle 12.10.2020

Ohjeita urheiluun ja vapaa-aikaan

Monissa urheiluseuroissa on jouduttu pohtimaan tartuntojen, altistuksien ja karanteenien merkitystä toiminnan kannalta. Olemme koonneet ohjeita seuratoimijoille tietopaketiksi, jonka voit ladata alta:

COVID-19-ohjeita urheiluun ja vapaa-aikaan

Henkistä ja muuta tukea korona-arkeen

Miten tukea lapsia ja perheitä koronatilanteessa

How to support children and families in the corona crisis?

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut koronan aikana

Tukea ja apua aikuisille ja työikäiselle väestölle eri elämän tilanteisiin

Koonti ikäihmisten palveluista

Tietoa koronaviruksesta ja sen oireista

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Tietoa taudistaTHL:n sivuilla

Miten virus tarttuu

Uusi koronavirus tartuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Pinnoilta koronavirus tarttuu heikosti.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Viruksen riskiryhmät

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Miten voit estää taudin tartuttamisen

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Vältä kontakteja muihin ihmisiin, äläkä altista etenkään riskiryhmissä olevia ihmisiä tartunnalle. Vältä erityisesti vierailuja vanhustenhoitolaitoksiin ja sairaaloihin.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut sivuilleen kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen.

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Kontaktijäljityksen yhteystiedot ammattilaisille

sairaalahygienia(at)khshp.fi