Ajankohtaista koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi vuodenvaihteessa 2019-2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu kymmeniä miljoonia ja siihen on kuollut yli kaksi miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki maailman maat ovat raportoineet tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian pandemiaksi.

THL seuraa kansainvälistä ja kansallista tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen.

Information about COVID-19-pandemic in english.

Information in other languages.

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista maakunnallista tietoa ja linkkejä koronavirukseen liittyen.

Tartuntatilanne, rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen asukkaiden tartuntalukujen kasvu oli vähäistä huhtikuusta lähtien, mutta syyskuun alkupuolella tartuntojen määrä nousi nopeasti yli THL:n määrittelemän kiihtymisvaiheen rajan. Marraskuun lopussa maakunnan todettiin siirtyneen leviämisvaiheeseen. Helmikuun lopussa tartuntojen ilmaantuvuusluku on ollut noin 81 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden kahden viikon periodilla. Tehdyistä testeistä noin 3 prosenttia on ollut COVID-19-positiivisia. Karanteenin aikana sairastuneita potilaita on 15 prosenttia ja epäselviä tartuntaketjuja on 16 prosenttia. Tälle sivulle tilannekuva päivitetään nykyisessä tilanteessa päivittäin.

Katso johtajaylilääkäri Sally Järvelän viikkoinfo koronavirustilanteesta tästä.

Voimassaolevat leviämisvaiheen rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä

Taulukkokuva voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista Kanta-Hämeessä 28.3. asti

Taulukko rajoituksista ja suosituksista Kanta-Hämeessä 28.3. asti (pdf)

Epidemian edetessä vuoden 2020 aikana Kanta-Hämeeseen on annettu lukuisia rajoituksia ja suosituksia tartuntojen hillitsemiseksi. Niiden kehitystä voit seurata uutisarkistosta. Seuraavien linkkien kautta löydät voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, jotka kuvattuna yleisemmin myös yllä olevassa taulukossa.

Kanta-Hämeen todettiin siirtyneen leviämisvaiheeseen 30.11.
Maakunnan pandemiaryhmä on antanut suositukset kasvomaskisuosituksen laajentamista ja yo-kirjoituksia koskien 14.1.
Maakunnan pandemiaryhmä on antanut täysimääräiset suositukset koskien leviämisvaiheen toimia 18.1.
Maakunnan pandemiaryhmä otti kantaa lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja yo-kirjoituksiin 4.2.
Maakunnan pandemiaryhmä suosittaa hybridiopetusta toisen asteen opinnoissa 12.2.
Maakunnan pandemiaryhmä suosittaa TET-jaksojen siirtoa toukokuulle 19.2.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut rajoitusta yli 10 hlön yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokoontumiseen 31.3.2021 asti.
Maakunnan pandemiaryhmä ottaa käyttöön epidemiatason 2 suositukset 26.2.

Tartuntojen määrä

Keskiviikkoon 3.3. mennessä Kanta-Hämeen alueella on todettu yhteensä 1091 COVID-19-tartuntaa. Sairaanhoitopiirikohtaiset testaus- ja tartuntamäärät ja muut tilastot päivittyvät tartuntatautirekisteristä THL:n karttasovellukseen muutaman päivän viiveellä. Joskus tietojen päivittymisessä on ollut merkittävääkin viivettä. Tältä sivulta löydät ajankohtaisen informaation. THL:n tilastoon verrattuna Kanta-Hämeen omassa tilastossa on myös poikkeuksia liittyen potilaiden vakituisiin asuinkuntiin.

Päiväkohtainen tartuntojen seuranta

Keskiviikon 3.3. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 13 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista seitsemän Riihimäen seudulta, neljä Hämeenlinnan ja Lounais-Hämeen seudulta kaksi. Kuusi tunnettuihin tapauksiin liittyviä, joista kolme sairastunut karanteenissa. Yksi ulkomailta, kolme epäselvää paikallista. Kolmen tartunnanjäljitys kesken. 

Koronapositiivinen henkilö on liikkunut Hämeenlinnassa tartuttavuusaikanaan seuraavasti: kirjautuneena Aulangon Scandic hotelliin lauantaina 20.2. iltapäivästä – maanantain 22.2. aamuun; hotellin kylpylässä allasosastolla lauantaina 20.2. noin klo 16-19; hotellin ravintolassa ja aulabaarissa lauantaina 20.2. noin klo 20-22; sunnuntaina 21.2. hotellin aamupalabuffetissa noin klo 10-11; sunnuntaina 21.2. hotellin kylpylän aulan kahviossa ja kylpylän allasosastolla noin klo 15-18.30 ja sunnuntaina 21.2. hotellin ravintolassa noin klo 18-20. Lisäksi Kirppari Hermannissa sunnuntaina 21.2. klo 12-13 välisenä aikana on voinut altistua koronavirukselle. Kylpylän allasosastolla ja kirpparilla ollut runsaasti väkeä liikkeellä. Koronavirustartunnalle on lisäksi mahdollisesti voinut altistua seuraavissa paikoissa Tervakoskella: Ravintola Pikku-Nisassa maanantaina 1.3. klo 17-18; Kuntosali Fit Tervakoskessa maanantaina 1.3. klo 16-17 sekä tiistaina 2.3. klo 5.30 -6.30.

 
Näissä paikoissa olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

Tiistain 2.3. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista neljä on Riihimäen seudulta ja kaksi Forssan. Kolmen potilaan osalta tartuntaketjut johtavat työhön maakunnan ulkopuolella, kahden osalta maakunnan sisällä tunnettuihin ketjuihin ja yksi on jäänyt epäselväksi paikalliseksi tartunnaksi. Yksi potilaista on sairastunut karanteenin aikana.

Maanantain 1.3. aikana Kanta-Hämeessä todettiin seitsemän uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kuusi on Riihimäen seudulta ja yksi Forssan. Potilaista kolme on saanut tartunnan naapurimaakuntien alueelta, kahden osalta on kyse perheensisäisestä jatkotartunnasta ja kahden osalta selvitys on kesken. Yksikään potilas ei ollut karanteenissa sairastuessaan.

Sunnuntain 28.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin yhdeksän uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista seitsemän on Hämeenlinnan seudulta ja kaksi Riihimäen. Potilaista kuuden tartunnat liittyvät tunnettuihin tartuntaketjuihin, kaksi tartuntaa on saatu toisen maakunnan alueelta ja yksi on epäselvä paikallinen tartunta. Neljä potilasta on sairastunut karanteenin aikana.

Lauantain 27.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 10 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista viisi on Hämeenlinnan seudulta ja viisi Riihimäen. Kahdeksan potilaan tartuntaketjut on saatu jäljitettyä, mutta heistä vain kolme on sairastunut karanteenissa ollessaan. Yksi tartunta liittyy Uudellamaalla työskentelyyn ja yksi on jäänyt epäselväksi. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti voinut altistua seuraavissa paikoissa: lauantaina 20.2. kello 12-14 Kuntokeskus Riihimäen kuntosalilla; tiistaina 23.2. noin kello 18-20 ja keskiviikkona 24.2. aamupalalla Hämeenlinnassa hotelli Scandic Aulangon ravintolassa sekä kylpylässä tiistaipäivän aikana 23.2.; Maanantaina ja tiistaina 22.-23.2. Turun valtatiellä sijaitsevassa Tarinatupa-kahvilassa. Näissä paikoissa olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

Perjantain 26.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 19 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista 16 on Riihimäen seudulta, kaksi Hämeenlinnan ja yksi Forssan. Neljä potilasta on sairastunut karanteenin aikana, neljän tartunnan jäljet johtavat muiden maakuntien alueille ja kaksi on epäselviä paikallisia tartuntoja. Loppujen jäljitys on vielä kesken. Koronatartunnalle on mahdollisesti voinut altistua Hämeenlinnan kauppakeskus Tuulosessa lauantaina 20.2. kello 14.30-16.00 välisenä aikana. Kauppakeskuksessa tuolloin olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

Torstain 25.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 11 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista seitsemän on Hämeenlinnan seudulta, kolme Riihimäen ja yksi Forssan. Yhdeksän potilaan tartuntaketjut on pystytty selvittämään ja kahden osalta ne ovat jääneet epäselviksi.

Keskiviikon 24.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 14 uutta  COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kahdeksan on Riihimäen seudulta ja kuusi Hämeenlinnan. Seitsemän potilaan kohdalla tartuntaketjut on saatu jäljitettyä, viiden kohdalla ne ovat epäselviä ja kahden osalta jäljitys on kesken. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti altistunut seuraavissa paikoissa: Riihimäellä JPJ Liikuntakeskuksen kuntosalilla lauantaina 20.2.2021 kello 14.15–15.15 ja ravintola Martinassa 20.2. kello 15.15-16.15. Näissä paikoissa olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

Tiistain 23.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin yhdeksän uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kuusi on Riihimäen seudulta ja kolme Hämeenlinnan. Viiden potilaan tartunnanlähde on saatu jäljitettyä, yhdellä se on epäselvä ja kolmen jäljitys on vielä kesken. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti altistunut seuraavissa paikoissa: Riihimäen kuntokeskus Locomotionissa tiistaina 16.2. kello 10.00–11.20 ryhmäliikunnassa; Hämeenlinnan kylpylähotelli Scandic Aulangolla perjantaina 19.2. kello 17.15-18.15 ravintolasalissa ja kylpylässä kello 18.30-19.30 sekä lauantaina aamiaisella kello 8-9 ja noin kello 9-10 kylpylässä; Hämeenlinnan Idänpään S-marketissa torstaina 18.2. kello 7-14, perjantaina 19.2. kello 16-23 ja lauantaina 20.2. kello 16-23. Näissä paikoissa olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

Testaustilanne

Koronavirustestausta tehtiin Fimlabissa viikolla 8 noin 2000 testiä, ja perustestien vastausviiveet ovat olleet noin 1-2 vuorokautta näytteenotosta. Fimlabin vasteaikamittari.

Sairaalahoitoa vaativat potilaat

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kahdeksan COVID-19-potilasta, joista kaksi tehohoidossa. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla on hoidossa kaksi koronapotilasta. 

Menehtyneet

Aluehallintoviraston antaman ohjeistuksen mukaisesti maakunnassa COVID-19-tautiin menehtyneet raportoidaan osana erityisvastuualueen lukuja. Kanta-Hämeessä epidemian aikana menehtyneitä on 14.

Rokotustilanne

Koronavirusrokotuksista väestölle vastaavat Kanta-Hämeessä kunnat ja perusterveydenhuollon kuntayhtymät. Oman rokotusryhmän, rokotuspaikan ja ajankohdan voit etsiä kuntien yhteiseltä rokotussivustolta www.koronarokotuksetkantahame.fi. Kukin kunta (Hattulaa lukuun ottamatta) avaa myös linkin sähköiseen ajanvaraukseen, kun rokotetta on saatavilla tarpeeksi kullekin ryhmälle.

Rokotetta on saatu Kanta-Hämeeseen noin tuhat annosta viikkotasolla. Alla näet infograafi-koosteen rokotusten etenemisestä viikkotasolla. Kansalliseen rokoterekisteriin rokotukset päivittyvät viiveellä. Sivuiltamme löydät ajankohtaisen informaation.

Koronavirusrokotuksien aikataulu viikko 9

 

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin

Suomen strategiana on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky ja jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja. Testaukseen ohjataan matalalla kynnyksellä kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa. Lisääntyvän testauksen avulla epidemian kulusta halutaan saada mahdollisimman tarkka kuva.

Keskussairaalassa hoidetaan ja testataan kaikki sairaalahoitoa tai lääkärin arviota vaativat COVID-19-epäilyt. Päivittäin testejä otetaan noin 10–40. Testinotto itsessään on nopea toimenpide, mutta testituloksen ja riskitekijöiden arvio vie aikaa ja positiivisen tuloksen seurauksena karanteeniselvitykset voivat koskea kymmeniä ihmisiä. Oireisena ei pidä mennä töihin tai oleskella riskiryhmään kuuluvien seurassa. Testituloksen saaminen vie yleensä 1–2 vuorokautta. Testi otetaan nenänielusta pumpulipuikolla ja näyte lähtee Fimlabin Tampereen toimipisteeseen analysoitavaksi. Erityisestä syystä, esimerkiksi tehohoidettavalla potilaalla saamme testituloksen parissa tunnissa, mutta näitä testejä on toistaiseksi käytössämme edelleen rajallinen määrä.

Oireettomien kohdentamaton testaaminen ei ole tarkoituksenmukaista, sillä negatiivinen testitulos ei sulje pois itämässä olevaa tartuntaa.

Kaikki lievät tapaukset, jossa oireiden kanssa pärjää kotonakin eikä sairaalahoidon tarve ole ajankohtainen, testataan oman terveyskeskuksen kautta – työnjako on välttämätöntä, sillä henkilökuntamme mitoitus riittää kiireellisen ja päivystyshoidon antamiseen viikonloppuisin. Arkisin työskentelemme päivystys- ja kiireellisen hoidon lisäksi ajanvaraustoiminnan ja maalis–huhtikuussa kerääntyneen hoitojonon hoitamiseksi.

Vuosi on ollut kiireistä aikaa päivystyksessä ja sellaisten potilaiden ottaminen päivystykseen, jotka eivät kiireellistä sairaalahoitoa tarvitse, ei ole tarkoituksenmukaista.

Kanta-Hämeessä terveyskeskuksissa on pandemiavastaanotto useampana päivänä viikossa sekä näytteenottoa ja neuvontaa päivittäin. Epidemiatilanteen muuttuessa ja kysynnän kasvaessa myös tarjontaa näiden osalta vahvistetaan.

Omaolo-palveluun on avattu digitaalinen oirearvio koronavirustartunnasta, jota kannattaa hyödyntää.

Pääset tekemään oirearvion tästä.

Kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Asukas saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle.

Digitaalinen koronajäljityskysely Oma Raitti -palvelussa

Koronatartunnan jäljitys on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Oma Raitti on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin asiakkaiden sähköinen asiointikanava, jonne on tehty korona-jäljityskysely koronatartunnan jäljitystyötä helpottamaan. Tartunnanjäljitystä helpottava kysely täytetään osoitteessa www.omaraitti.fi. Jäljityskyselyn avulla selvitetään sairastuneen kontakteja ja kartoitetaan mahdollisia altistumisia. Kyselyyn vastaaminen etukäteen helpottaa ja nopeuttaa jäljitystyötä, eikä potilaan tarvitse muistella liikkeitään monen päivän takaa koronatestin vastauksen saatuaan.

Koronatartunnan saaneiden tai tartuntaa epäilevien, kannattaa täyttää kysely jo näytteenottopäivänä. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi, millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut ja asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä sekä missä henkilö on asioinut tartuttavuusaikana. Tartuntojen jäljittäminen perustuu tartuntatautilakiin. Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn. Kyselyn täyttäminen ennakkoon tehostaa puhelinasiointia. Mikäli henkilön ei ole mahdollista täyttää kyselyä sähköisesti, tehdään kartoitus edelleen puhelimitse. Kanta-Hämeen alueella jäljitystyötä tehdään perusterveydenhuollon yksiköissä sekä Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tai Hattulassa jäljitystyötä tekevät henkilöt eivät näe kyselyn vastuksia, johtuen erillisestä potilastietojärjestelmästä ja jäljitystyön ulkoistuksesta.

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää tällöin uudestaan. Näin saadaan juuri sitä ajanjaksoa koskeva mahdollinen altistuminen jäljitettyä.

Koronaviruksesta on avattu myös valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Testaukseen voi hakeutua olemalla yhteydessä ensin puhelimitse omalle terveysasemallesi. Virka-ajan ulkopuolella voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen (puh. 116 117). Huomioithan, että Riihimäen seudulla kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 vastaa puheluihin klo 22 saakka ja Forssan seudulla hyvinvointikuntayhtymän päivystys ympäri vuorokauden.

Kanta-Hämeen terveysasemien puhelinnumerot löydät alla olevista linkeistä:

Kiireellinen sairaanhoito Hämeenlinna-Hattula-alueella (Huom.! Parolan terveysaseman numero on muuttunut, uusi numero on 03 673 1277)

Kiireellinen sairaanhoito Janakkalan alue

Riihimäen seudun terveyskeskuksen päivystys Pulssi77

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys

Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on Kanta-Hämeen keskussairaalassa järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle tai näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

HUS Psykiatrian ammattilaiset neuvovat potilaita ja työntekijöitä Mielenterveystalon Koronahuoli-chatissa. Osoitteessa www.mielenterveystalo.fi sijaitsee Milli, virtuaalinen apuri. Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta, joihin lukeutuu mm. sairaanhoitajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Ruotsinkielistä palvelua tarjotaan sosiaalityöntekijöiden toimesta keskiviikkoisin 12-16. Chat palvelee asiakkaitaan läpi kesän. Chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat!

Miten toimit, jos sinut määrätään karanteeniin

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä asetetaan tarvittaessa tartuntatautilain (1227/2016) mukaiseen karanteeniin. Karanteenitoimenpiteillä pyritään katkaisemaan tartuntaketjuja ja hidastamaan epidemiaa Suomessa. Karanteenin kesto on pääsääntöisesti 14 vuorokautta altistuksen loppumisesta. Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.

Kotikaranteeniohje koronavirusinfektiolle altistuneelle 21.1.2021

Ohjeita urheiluun ja vapaa-aikaan

Monissa urheiluseuroissa on jouduttu pohtimaan tartuntojen, altistuksien ja karanteenien merkitystä toiminnan kannalta. Olemme koonneet ohjeita seuratoimijoille tietopaketiksi, jonka voit ladata alta:

COVID-19-ohjeita urheiluun ja vapaa-aikaan

Henkistä ja muuta tukea korona-arkeen

Miten tukea lapsia ja perheitä koronatilanteessa

How to support children and families in the corona crisis?

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut koronan aikana

Tukea ja apua aikuisille ja työikäiselle väestölle eri elämän tilanteisiin

Koonti ikäihmisten palveluista

Hämeenlinnan turvakoti

Tietoa koronaviruksesta ja sen oireista

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Tietoa taudistaTHL:n sivuilla

Miten virus tarttuu

Uusi koronavirus tartuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Pinnoilta koronavirus tarttuu heikosti.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Viruksen riskiryhmät

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Miten voit estää taudin tartuttamisen

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Vältä kontakteja muihin ihmisiin, äläkä altista etenkään riskiryhmissä olevia ihmisiä tartunnalle. Vältä erityisesti vierailuja vanhustenhoitolaitoksiin ja sairaaloihin.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut sivuilleen kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen.

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Kontaktijäljityksen yhteystiedot ammattilaisille

sairaalahygienia(at)khshp.fi