Ajankohtaista koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi vuodenvaihteessa 2019-2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu kymmeniä miljoonia ja siihen on kuollut yli kaksi miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki maailman maat ovat raportoineet tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian pandemiaksi.

THL seuraa kansainvälistä ja kansallista tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen.

Information about COVID-19-pandemic in english.

Information in other languages.

Tälle sivulle on koottu ajankohtaista maakunnallista tietoa ja linkkejä koronavirukseen liittyen.

Tartuntatilanne, rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen asukkaiden tartuntalukujen kasvu oli vähäistä huhtikuusta lähtien, mutta syyskuun alkupuolella tartuntojen määrä nousi nopeasti yli THL:n määrittelemän kiihtymisvaiheen rajan. Marraskuun lopussa maakunnan todettiin siirtyneen leviämisvaiheeseen ja huhtikuun puolivälissä takaisin kiihtymisvaiheeseen. Toukokuun alkupuolella tartuntojen ilmaantuvuusluku on ollut noin 60 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden kahden viikon periodilla. Fimlabissa tehdyistä testeistä noin 2,1 prosenttia on ollut COVID-19-positiivisia. Karanteenin aikana sairastuneita potilaita on 19 prosenttia ja epäselviä tartuntaketjuja on 11 prosenttia. Tälle sivulle tilannekuva päivitetään nykyisessä tilanteessa päivittäin.

Katso johtajaylilääkäri Sally Leskisen viikkoinfo koronavirustilanteesta tästä.

Voimassaolevat kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä

Taulukko Kanta-Hämeen voimassa olevista koronarajoituksista ja suosituksista 31.5. asti.Voimassaolevat rajoitukset ja suositukset Kanta-Hämeessä (pdf)

Epidemian edetessä vuoden 2020 aikana Kanta-Hämeeseen on annettu lukuisia rajoituksia ja suosituksia tartuntojen hillitsemiseksi. Niiden kehitystä voit seurata uutisarkistosta. Seuraavien linkkien kautta löydät voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, jotka kuvattuna yleisemmin myös yllä olevassa taulukossa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä jatkaa suosituksiaan huhtikuun loppuun, toisen asteen opetusta arvioidaan pääsiäisen jälkeen 19.3.
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa peruskoululaisten paluuta lähiopetukseen 6.4. alkaen 26.3.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut kokoontumisrajoituksia huhtikuun loppuun ja määrännyt tiloja suljettaviksi 14.4. asti 31.3.
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa paluuta lähiopetukseen portaittain 1.4.
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä purkaa rajoitustoimia vaiheittain 9.4.
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä purkaa rajoitustoimia vaiheittain lapset ja nuoret ensisijaisesti huomioiden 16.4.
Kanta-Hämeen keventää suosituksiaan nuorten harrastusten, yksityistilaisuuksien ja julkisten tilojen käytön osalta 21.4.
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä painottaa, että koronavirusta ei ole vielä voitettu 30.4. 
Kanta-Häme häilyy edelleen leviämisvaiheen kynnyksellä 7.5.
Kanta-Häme sallii ulkona tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan Olympiakomitean suosituksen mukaisesti 14.5.

Tartuntojen määrä

Perjantaihin 14.5. mennessä Kanta-Hämeen alueella on todettu yhteensä 1761 COVID-19-tartuntaa. Sairaanhoitopiirikohtaiset testaus- ja tartuntamäärät ja muut tilastot päivittyvät tartuntatautirekisteristä THL:n karttasovellukseen muutaman päivän viiveellä. Joskus tietojen päivittymisessä on ollut merkittävääkin viivettä. Tältä sivulta löydät ajankohtaisen informaation. THL:n tilastoon verrattuna Kanta-Hämeen omassa tilastossa on myös poikkeuksia liittyen potilaiden vakituisiin asuinkuntiin.

Päiväkohtainen tartuntojen seuranta

Torstain 13.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 15 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kahdeksan on Riihimäen seudulta, kuusi Hämeenlinnan ja yksi Forssan. Yhden potilaan tartunta on peräisin ulkomailta, kaikkien muiden tartuntaketjut ovat tiedossa. Kuitenkin vain yksi potilaista on sairastunut karanteenin aikana. Kahdeksan tartuntaa liittyy Kanta-Hämeen keskussairaalan ja Vanajaveden sairaalan väliseen epidemiaan sekä Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosaston epidemiaan (Hämeenlinnan ja Riihimäen sairaalaepidemioilla ei ole yhteyttä keskenään). Vanajaveden sairaalan osaston 2 kaikki potilaat seulotaan koronatartuntojen varalta sekä vierailuja ja potilaiden tuloa osastolle rajoitetaan.

Keskiviikon 12.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 14 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista 12 on Hämeenlinnan seudulta ja kaksi Forssan. Kymmenen potilaan osalta tartuntaketjut ovat selvillä ja loput neljä tartunnalähdettä ovat jääneet epäselviksi. Kaksi tartunnoista on ilmennyt Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilla olleilla potilailla, ja niiden johdosta on asetettu karanteeniin niin muita potilaita kuin henkilökuntaakin noin 20 henkilöä. Tilanteen kartoitus jatkuu edelleen. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti voinut altistua seuraavissa paikoissa:

  • Hämeenlinnassa 8.5. Prismassa noin kello 12.30-13.30,
  • Hämeenlinnassa 8.5. Kenkä-Oscarissa noin kello 12.25 ympärillä,
  • Turengissa 9.5. Tokmannilla kello 14 aikoihin,
  • Hämeenlinnassa kolmella eri rakennustyömaalla (Vuorikatu 14, Talvitie 4 ja Parolantie 1) 1.5.- 7.5. välisenä aikana.

Näissä paikoissa kyseisinä aikoina liikkuneita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa kahden viikon ajan ja hakeutumaan testaukseen, jos koronatartunnan oireita ilmenee.

Tiistain 11.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID-19-tartuntaa. Molemmat tapaukset Hämeenlinnan seudulta, toinen potilas on sairastunut karanteenin aikana ja toisen tartunnan lähde on jäänyt epäselväksi.

Maanantain 10.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa. Varsinaisesti tuoreita tapauksia on vain yksi, Riihimäen seudulta, mutta viikonlopun aikana kadoksissa olleista Hämeenlinnan seudun (Janakkalan) näytteistä todettiin lopulta eilen seitsemän tartuntaa. Kaikki tartunnat liittyvät kuitenkin aiemmin tunnettuihin ketjuihin.

Sunnuntain 9.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kolme uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kaksi on Hämeenlinnan seudulta ja yksi Riihimäen. Kaikkien potilaiden tartuntaketjut ovat tiedossa. Koronavirustartunnalle on todennäköisesti voinut altistua Hämeenlinnassa Parolantie 10:ssa sijaitsevassa parturiliike J&R:ssä aikavälillä tiistai-perjantai 4.-7.5. Tällöin liikkeessä asioineiden henkilöiden tulisi välittömästi aloittaa omaehtoinen karanteeni ja ottaa yhteyttä Hämeenlinnan kaupungin terveyspalveluihin virallisen karanteenin kriteeristön arvioimiseksi. Yhteydenotot kello 10-16 välillä tämän asian tiimoilta toivotaan numeroon 050 3556536 (Heli Simpura, Hämeenlinnan koronajäljitys). Lisäksi kahvila-ravintola Green Cafessa (Raatihuoneenkatu 11, Hml) keskiviikkona 5.5. ja perjantaina 7.5. aikavälillä klo 7.30-8.30 asioineet henkilöt ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Heitä pyydetään seuraamaan terveydentilaansa huolellisesti ja hakeutumaan testaukseen, jos koronatartunnan oireita ilmenee.

Lauantain 8.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 11 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista 10 on Hämeenlinnan seudulta ja yksi Forssan. Potilaista viisi on sairastunut karanteenin aikana ja viiden muunkin tartunnan lähteet ovat selvillä. Yhden tartunnan alkuperä on jäänyt epäselväksi. Tartunnat ovat aiheuttaneet laajoja karanteeneja Hämeenlinnan seudun kouluissa, joista kunnat tiedottavat erikseen. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti voinut altistua Hämeenlinnan Tiiriön Prismassa keskiviikkona 5.5. kello 11.00-11.30. Kyseisenä aikana Prismassa olleita pyydetään tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa kahden viikon ajan ja hakeutumaan testaukseen, jos koronatartunnan oireita ilmenee.

Perjantain 7.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin neljä uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kaksi on Riihimäen ja kaksi Forssan seudulta. Kolmen potilaan tartuntaketjut on selvillä, mutta yhden osalta tartunnan lähde on jäänyt epäselväksi. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti voinut altistua Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa Fimlabin näytteenottolaboratorion odotustilassa tiistaina 4.5. kello 8.30-9.00 välisenä aikana. Kyseisenä aikana odotustilassa olleita pyydetään tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa kahden viikon ajan ja hakeutumaan testaukseen, jos koronatartunnan oireita ilmenee.

Torstain 6.5. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista viisi on Hämeenlinnan seudulta ja yksi Riihimäen. Vain yhden potilaan tartunta on jäljitettävissä aiempiin ketjuihin, loput neljä ovat lähteeltään epäselviä.

Testaustilanne

Koronavirustestausta tehtiin Fimlabissa viikolla 18 noin 2000 testiä, ja perustestien vastausviiveet ovat olleet noin 1-2 vuorokautta näytteenotosta. Fimlabin vasteaikamittari.

Sairaalahoitoa vaativat potilaat

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kuusi COVID-19-potilasta, tehohoidossa heistä kaksi. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa neljä koronapotilasta.

Menehtyneet

Aluehallintoviraston antaman ohjeistuksen mukaisesti maakunnassa COVID-19-tautiin menehtyneet raportoidaan osana erityisvastuualueen lukuja. Kanta-Hämeessä epidemian aikana menehtyneitä on 20.

Rokotustilanne

Koronavirusrokotuksista väestölle vastaavat Kanta-Hämeessä kunnat ja perusterveydenhuollon kuntayhtymät. Oman rokotusryhmän, rokotuspaikan ja ajankohdan voit etsiä kuntien yhteiseltä rokotussivustolta www.koronarokotuksetkantahame.fi. Kukin kunta (Hattulaa lukuun ottamatta) avaa myös linkin sähköiseen ajanvaraukseen, kun rokotetta on saatavilla tarpeeksi kullekin ryhmälle.

Alla näet infograafi-koosteen rokotusten etenemisestä viikkotasolla. Kansalliseen rokoterekisteriin rokotukset päivittyvät viiveellä. Sivuiltamme löydät ajankohtaisen informaation.

Koronarokotusten etenemistä kuvaava infograafi.

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi COVID-19-tautiin

Suomen strategiana on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky ja jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja. Testaukseen ohjataan matalalla kynnyksellä kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa. Lisääntyvän testauksen avulla epidemian kulusta halutaan saada mahdollisimman tarkka kuva.

Keskussairaalassa hoidetaan ja testataan kaikki sairaalahoitoa tai lääkärin arviota vaativat COVID-19-epäilyt. Päivittäin testejä otetaan noin 10–40. Testinotto itsessään on nopea toimenpide, mutta testituloksen ja riskitekijöiden arvio vie aikaa ja positiivisen tuloksen seurauksena karanteeniselvitykset voivat koskea kymmeniä ihmisiä. Oireisena ei pidä mennä töihin tai oleskella riskiryhmään kuuluvien seurassa. Testituloksen saaminen vie yleensä 1–2 vuorokautta. Testi otetaan nenänielusta pumpulipuikolla ja näyte lähtee Fimlabin Tampereen toimipisteeseen analysoitavaksi. Erityisestä syystä, esimerkiksi tehohoidettavalla potilaalla saamme testituloksen parissa tunnissa, mutta näitä testejä on toistaiseksi käytössämme edelleen rajallinen määrä.

Oireettomien kohdentamaton testaaminen ei ole tarkoituksenmukaista, sillä negatiivinen testitulos ei sulje pois itämässä olevaa tartuntaa.

Kaikki lievät tapaukset, jossa oireiden kanssa pärjää kotonakin eikä sairaalahoidon tarve ole ajankohtainen, testataan oman terveyskeskuksen kautta – työnjako on välttämätöntä, sillä henkilökuntamme mitoitus riittää kiireellisen ja päivystyshoidon antamiseen viikonloppuisin. Arkisin työskentelemme päivystys- ja kiireellisen hoidon lisäksi ajanvaraustoiminnan ja maalis–huhtikuussa kerääntyneen hoitojonon hoitamiseksi.

Vuosi on ollut kiireistä aikaa päivystyksessä ja sellaisten potilaiden ottaminen päivystykseen, jotka eivät kiireellistä sairaalahoitoa tarvitse, ei ole tarkoituksenmukaista.

Kanta-Hämeessä terveyskeskuksissa on pandemiavastaanotto useampana päivänä viikossa sekä näytteenottoa ja neuvontaa päivittäin. Epidemiatilanteen muuttuessa ja kysynnän kasvaessa myös tarjontaa näiden osalta vahvistetaan.

Omaolo-palveluun on avattu digitaalinen oirearvio koronavirustartunnasta, jota kannattaa hyödyntää.

Pääset tekemään oirearvion tästä.

Kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Asukas saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle.

Digitaalinen koronajäljityskysely Oma Raitti -palvelussa

Koronatartunnan jäljitys on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Oma Raitti on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin asiakkaiden sähköinen asiointikanava, jonne on tehty korona-jäljityskysely koronatartunnan jäljitystyötä helpottamaan. Tartunnanjäljitystä helpottava kysely täytetään osoitteessa www.omaraitti.fi. Jäljityskyselyn avulla selvitetään sairastuneen kontakteja ja kartoitetaan mahdollisia altistumisia. Kyselyyn vastaaminen etukäteen helpottaa ja nopeuttaa jäljitystyötä, eikä potilaan tarvitse muistella liikkeitään monen päivän takaa koronatestin vastauksen saatuaan.

Koronatartunnan saaneiden tai tartuntaa epäilevien, kannattaa täyttää kysely jo näytteenottopäivänä. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi, millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut ja asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä sekä missä henkilö on asioinut tartuttavuusaikana. Tartuntojen jäljittäminen perustuu tartuntatautilakiin. Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn. Kyselyn täyttäminen ennakkoon tehostaa puhelinasiointia. Mikäli henkilön ei ole mahdollista täyttää kyselyä sähköisesti, tehdään kartoitus edelleen puhelimitse. Kanta-Hämeen alueella jäljitystyötä tehdään perusterveydenhuollon yksiköissä sekä Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tai Hattulassa jäljitystyötä tekevät henkilöt eivät näe kyselyn vastuksia, johtuen erillisestä potilastietojärjestelmästä ja jäljitystyön ulkoistuksesta.

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää tällöin uudestaan. Näin saadaan juuri sitä ajanjaksoa koskeva mahdollinen altistuminen jäljitettyä.

Koronaviruksesta on avattu myös valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Testaukseen voi hakeutua olemalla yhteydessä ensin puhelimitse omalle terveysasemallesi. Virka-ajan ulkopuolella voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen (puh. 116 117). Huomioithan, että Riihimäen seudulla kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 vastaa puheluihin klo 22 saakka ja Forssan seudulla hyvinvointikuntayhtymän päivystys ympäri vuorokauden.

Kanta-Hämeen terveysasemien puhelinnumerot löydät alla olevista linkeistä:

Kiireellinen sairaanhoito Hämeenlinna-Hattula-alueella (Huom.! Parolan terveysaseman numero on muuttunut, uusi numero on 03 673 1277)

Kiireellinen sairaanhoito Janakkalan alue

Riihimäen seudun terveyskeskuksen päivystys Pulssi77

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystys

Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on Kanta-Hämeen keskussairaalassa järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle tai näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

HUS Psykiatrian ammattilaiset neuvovat potilaita ja työntekijöitä Mielenterveystalon Koronahuoli-chatissa. Osoitteessa www.mielenterveystalo.fi sijaitsee Milli, virtuaalinen apuri. Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta, joihin lukeutuu mm. sairaanhoitajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Ruotsinkielistä palvelua tarjotaan sosiaalityöntekijöiden toimesta keskiviikkoisin 12-16. Chat palvelee asiakkaitaan läpi kesän. Chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat!

Miten toimit, jos sinut määrätään karanteeniin

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä asetetaan tarvittaessa tartuntatautilain (1227/2016) mukaiseen karanteeniin. Karanteenitoimenpiteillä pyritään katkaisemaan tartuntaketjuja ja hidastamaan epidemiaa Suomessa. Karanteenin kesto on pääsääntöisesti 14 vuorokautta altistuksen loppumisesta. Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.

Kotikaranteeniohje koronavirusinfektiolle altistuneelle 21.1.2021

Katso myös henkisen kriisinkestävyyden työryhmän kokoama materiaali

Ohjeita urheiluun ja vapaa-aikaan

Monissa urheiluseuroissa on jouduttu pohtimaan tartuntojen, altistuksien ja karanteenien merkitystä toiminnan kannalta. Olemme koonneet ohjeita seuratoimijoille tietopaketiksi, jonka voit ladata alta:

COVID-19-ohjeita urheiluun ja vapaa-aikaan

Henkistä ja muuta tukea korona-arkeen

Maakunnan henkisen kriisinkestävyyden ryhmän kokoama materiaali

Miten tukea lapsia ja perheitä koronatilanteessa

How to support children and families in the corona crisis?

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut koronan aikana

Tukea ja apua aikuisille ja työikäiselle väestölle eri elämän tilanteisiin

Koonti ikäihmisten palveluista

Hämeenlinnan turvakoti

Tietoa koronaviruksesta ja sen oireista

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Tietoa taudistaTHL:n sivuilla

Miten virus tarttuu

Uusi koronavirus tartuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Pinnoilta koronavirus tarttuu heikosti.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Viruksen riskiryhmät

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Miten voit estää taudin tartuttamisen

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Vältä kontakteja muihin ihmisiin, äläkä altista etenkään riskiryhmissä olevia ihmisiä tartunnalle. Vältä erityisesti vierailuja vanhustenhoitolaitoksiin ja sairaaloihin.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL on koonnut sivuilleen kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen.

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Kontaktijäljityksen yhteystiedot ammattilaisille

sairaalahygienia(at)khshp.fi