Vierailukäytännöt

Vierailut osastoilla 6A ja 6B toistaiseksi vain kriittisistä syistä ja erikseen sovitusti koronapandemian vuoksi! Muilla osastoilla yhden potilaan luona saa käydä vieraita vain kerran päivässä, enintään kaksi vierasta kerrallaan ja korkeintaan 30 minuutin ajan.

Osaston 6A vierailukielto perustuu kohorttiosastotoimintaan – osastolla hoidetaan covid-potilaita, karanteenissa olevia ja akuutisti hengitystie-oireisia potilaita. 6B:n osalta vierailukielto perustuu siihen, että tiloissa hoidetaan erityisessä riskissä olevia, immuunivasteeltaan heikentyneitä potilaita. Edelleen kriittistä syistä etukäteen osaston kanssa sopien pyritään sopimaan vierailut silloin, kun niiden katsotaan olevan perusteltuja ja järjestettävissä turvallisesti.

Läheiset voivat pitää yhteyttä potilaisiin myös puhelimitse. Matkapuhelimen käyttöä ei ole kielletty osastoilla. Synnytyksissä tukihenkilön mukanaolo on edelleen sallittua.

Katso alta muut pandemia-ajan vierailuihin liittyvät ohjeet.

Yleinen vierailuohje pandemia-aikana

Koronavirusepidemian aikana suosittelemme yhteydenpitoon potilaidemme kanssa ensisijaisesti puhelinta ja muita viestintävälineitä. On myös toivottavaa, että välttämättömille vierailulle tulisi mahdollisimman vähän ihmisiä kerrallaan, ja että tapaamisissa suosittaisiin ulkotiloja sään ja potilaan tilan sen salliessa.

Kaikkien vierailijoiden tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Vierailulle voi tulla vain terveenä ja oireettomana.
  • Vierailijan tulee käyttää käsihuuhdetta yksikköön tullessaan ja sieltä pois lähtiessään.
  • Suosittelemme kirurgisen suunenäsuojuksen käyttöä, ellei sille ei ole terveydellistä estettä. Henkilökunta opastaa ja auttaa käsihygienian toteuttamisessa sekä suojainten käytössä.
  • Suosittelemme vierailijoille myös täyttä rokotussuojaa, jos henkilön on se ollut mahdollista ottaa.
  • Pyydämme vierailijaa pitämään yli 2 metrin turvavälin muihin potilaisiin ja henkilökuntaan aina kun se on mahdollista.
  • Sairaalassa ei voi vierailla, mikäli on itse tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa tai eristyksessä. Ulkomailta paluuta seuraavan omaehtoisen karanteenin aikana sairaalassa ei saa vierailla. Mikäli vierailijan taloudessa asuvalla on infektio-oireita, vierailuja tulee välttää.
  • Mikäli potilas on tartuntalain mukaisessa karanteenissa tai eristyksessä, on vierailut pääsääntöisesti kielletty. Kriittisesti sairaan tai saattohoidossa olevan potilaan tapaaminen kuitenkin pyritään mahdollistamaan aina.
  • Synnytysvuodeosastolla voi vierailla vapaasti synnyttäjän ja vauvan kanssa samassa taloudessa asuva perhe. Isovanhempien ja muiden henkilöiden vierailujen osalta suosittelemme välttämään vierailuja vuodeosastohoidon aikana.
  • Osastolle, jolla on hoidossa tartuttavaksi oletettua koronatautia sairastava potilas, vierailut vain erikseen sovitusti (pääasiassa osasto 6A).

Ohjeita voidaan yksiköissä tilanteen vaatiessa erikseen tarkentaa potilaan hoito ja turvallisuus sekä sujuva toiminta huomioiden. Kiitos yhteistyöstäsi ja ymmärryksestäsi!

 

 

Vierailuohje normaaliaikana

Vierailut ovat tärkeitä ja läheisten tuki edistää toipumista. Sairaalassamme osastoilla voi vierailla vapaasti päiväaikaan. Toivomme kuitenkin, että läheiset tulisivat tapaamaan mieluummin iltapäivällä tai illalla, koska hoidot ajoittuvat aamu- ja keskipäivään. Potilashuoneet ovat pieniä, joten toivomme, että vierailijoita olisi vain muutama yhtä aikaa. Lääkärin kierron tai hoitotoimenpiteiden ajaksi vierailijoita voidaan pyytää poistumaan potilashuoneesta. Yöaika on potilaiden lepoaikaa.

Joidenkin osastojen kohdalla vierailijoiden määrää tai vierailuaikoja joudutaan rajoittamaan. Synnytysosastolla voivat vierailla vauvan perhe ja isovanhemmat, muiden vieraiden osalta tarkemmat ohjeet antaa henkilökunta.

Tuliaiset ilahduttavat, mutta neuvottelethan kukkien ja ruokatavaroiden tuonnista osaston henkilökunnan kanssa, koska kukat voivat aiheuttaa allergiaa tai potilaalla saattaa olla erikoisruokavalio. Voimakkaat tuoksut aiheuttavat monille allergisia oireita. Otathan potilaat ja henkilökunnan huomioon ja tulet tuoksutta sairaalaan.

Vältä vierailuja, jos sairastat (tai kotonasi sairastetaan) nuhaa, yskää tai muuta tarttuvaa tautia. Käytä käsidesinfektioainetta, kun tulet osastolle ja potilashuoneeseen ja kun lähdet sieltä.

Sairaalan pääovi on auki arkisin klo 6.00 – 19.00, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8.00 – 19.00.

Vierailijat voivat jättää päällysvaatteensa sairaalan ala-aulaan, joissa on lukollisia vaatekaappeja.

Huomioithan, että sairaalassa potilastietoja annetaan vain potilaan luvalla. Jos potilas ei pysty sairautensa vuoksi tätä lupaa antamaan, tietoja annetaan vain lähiomaisille, potilasasiakirjoihin merkityille henkilöille tai potilaan suostumuksella.