8 tähden sairaala katsoo erikoissairaanhoidon tulevaisuuteen

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireille esitetään yhteistyön syventämistä vaiheittain rakennettavan alustayhtiön kautta. Nyt on perusteellisen maakunnallisen keskustelun aika.

Sairaanhoitopiirien marraskuussa käynnistämän selvitystyön keskiössä oli kysymys erikoissairaanhoidon palveluiden tuottamisen tulevaisuudesta. Yhteinen näkemys on, että laatu- ja osaamisvaatimusten ja kustannuspaineiden kasvaessa sekä väestön ikääntyessä on tehtävä laajempaa yhteistyötä.

– Maakunta ja sote-uudistuksessa järjestäjä ja tuottaja erotetaan, ja tätä valmistelua on tehty erityisesti erikoisairaanhoidon tuottamisen näkökulmasta. Tavoitteenamme on tarjota maakunnille palveluja nykyistä tehokkaammin ja vaikuttavammin, linjaa hankkeen seurantaryhmää vetänyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

Selvitystyön tuloksena sairaanhoitopiireille esitetään niin sanotun alustayhtiön perustamista syksyllä 2018, mikä tarjoaisi pohjan yhteisen palvelutuotannon kehittämiselle. Alustayhtiön tuottaman valmistelun pohjalta päätetään lopullisesta yhteistyön juridisesta muodosta, joka voi olla joko osakeyhtiö tai osuuskunta.

– Selvitystyön aikana tutkittiin huolellisesti muitakin erilaisia vaihtoehtoja, miten syvempi yhteistyö voitaisiin organisoida. Esimerkiksi yhteinen liikelaitos todettiin valtion taholta mahdottomaksi ja sopimuspohjaisen yhteistyön mahdollisuudet nähtiin liian rajallisina. Alustayhtiön perustaminen antaa mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden toimintaa tavoitteellisesti, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Ihalainen muistuttaa, että erikoissairaanhoitoon liittyvien julkisten hallintotehtävien hoitaminen on erikseen ratkaistava maakunnissa.

– Pohtimamme malli on monella tapaa erikoissairaanhoidon rakenteita ja sisältöjä mullistava. Nyt onkin perusteellisen maakunnallisen keskustelun aika. Sitä aiomme käydä monien eri tahojen kanssa tulevien kuukausien aikana.

Tavoitteena laadun ja tuottavuuden parantaminen

Laadulliset ja taloudelliset tavoitteet alustayhtiön päälle rakentuvasta yhteistyöstä asetetaan sairaanhoitopiireissä erittäin korkealle.

– Kaavailemassamme yhteistyössä on kysymys ennen kaikkea syvällisestä palvelu- ja tuotantoketjujen uudistamisesta sekä yhteisten järjestelmien rakentamisesta ja hyödyntämisestä. Emme missään nimessä ole tekemässä perinteistä fuusiota, Hannu Juvonen korostaa.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa korostuu yhä vahvemmin asiakasnäkökulma eli hoidon saatavuus, laatu, vaikuttavuus ja sujuva palvelu, mutta myös taloudelliset ja toiminnalliset reunaehdot.

– Tays on ollut jo pitkään tuottavuuskehitykseltään paras yliopistosairaala ja Kanta-Hämeen keskussairaala omassa sarjassaan viime vuosien huippua. Yhdessä pyrimme tuottavuusloikkaan, joka vuoteen 2030 mennessä vastaa sote-uudistukselle asetettuihin taloudellisiinkin tavoitteisiin. Lähdemme myös siitä, että kokonaisuus vahvistaa merkittävästi osaavan henkilöstön ja potilaiden hakeutumista sairaaloihimme sekä vahvistaa lääketieteellistä tutkimustyötä, Ihalainen lisää.

Sairaanhoitopiirien hallitusten puheenjohtajat vastaanottavat selvityksen loppuraportin mielenkiinnolla ja haluavat viedä valmistelua tuloksellisesti eteenpäin. On tärkeää, että keskustelu syventää yhteistä ymmärrystä molemmissa maakunnissa.

– Yhdessä olemme vahvempia kohtaamaan muutoksen. Erikoissairaanhoidon toimintaympäristö on tulevina vuosina melkoisessa myllerryksessä. Siksi tarvitsemme syvempää yhteistyötä, perustelevat Pirkanmaan Leena Kostiainen ja Kanta-Hämeen Kaija-Leena Savijoki.

8 tähden sairaala – loppuraportti