Elomessuilla puhutaan uudesta sairaalasta

Uuden sairaalan luonnoksessa sairaala on sijoitettu junaraiteiden läheisyyteen. Havainnekuvassa toinen mies pyöräilee ja toinen kävelee sairaalan edustalla.

Uuden sairaalan suunnitellaan yhdistävän terveyskeskuksen ja keskussairaalan palvelut kaupungin ytimessä. Arkkitehdit ovat laatineet joukon erilaisia luonnoksia, miltä uusi rakennus voisi näyttää.

Lauantaina ja sunnuntaina 12.–13. elokuuta Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestettävillä Elomessuilla jaetaan tietoa uudesta keskussairaalasta, jota kaavaillaan radan varteen kaupungin itäpuolelle. Sairaanhoitopiirimme johtohenkilöt ovat tavattavissa messuosastolla Verkatehtaan lasipihan portaiden yläpäässä. Lisäksi esiintymislavalla arkkitehti Matti Anttila ja sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertovat aiheesta 20 minuutin ajan sunnuntaina kello 13.30.

– Sairaanhoitopiirin sisällä suunnitelmat ovat kristallisoituneet, luottamuselimet ovat tehneet päätökset yksimielisesti, ja niiden perusteet on ymmärretty, mutta maakuntaan tarvitaan lisätietoa hankkeesta. Keskustelu ei ole ollut tähän asti ihan siinä ytimessä, mitä hankkeella tavoitellaan, sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki sanoo.

Vetovoimaa kasvatettava

Aikaisemmin sairaalan ei ole juuri tarvinnut markkinoida itseään, mutta nyt tilanne on muuttunut.

– Valinnanvapaus on tuonut mukanaan sen, että meidän on vahvistettava vetovoimaamme ja luotava sitä myös maakunnan ulkopuolelle. Meillä on tietynlainen imago-ongelma: saamme vuositasolla noin 60 000 asiakkaaltamme erinomaista palautetta, ja 92 prosenttia heistä on valmis suosittelemaan sairaalan palveluita muillekin, mutta julkisuudessa käytävä keskustelu ja väärät käsitykset luovat toisenlaista mielikuvaa, Kiemunki harmittelee.

Myös sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen korostaa, että näkyvyyttä maakunnassa pitää vahvistaa.

– Meidän pitää näyttäytyä asukkaiden silmissä kiinnostavana, laadukkaana ja houkuttelevana vaihtoehtona. Myös sitä varten tarvitaan uusi sairaala.

Sijainti ei ole ongelma

Uuden rakennuksen sijainti Viipurintien ja Harvialantien risteyksen kupeessa on saanut vastustusta osakseen lehtien yleisöpalstoilla.

– Näissä keskusteluissa väitetään, että johto ajaa vain tiettyä vaihtoehtoa sairaalan paikaksi. Valmistelemme sitä vaihtoehtoa, jonka sairaanhoitopiirin valtuusto on monista vaihtoehdoista yksimielisesti päättänyt, emme voi silloin ruveta valmistelemaan jotakin muuta. Sellaista mahdollisuutta ei edes ole, Juvonen muistuttaa.

Uutta paikkaa on moitittu muun muassa meluisuudesta ja turvattomuudesta sekä pysäköinnin ja liikenteen sujumisen hankaluudesta. Sairaalan johtohenkilöt pitävät näitä ongelmia osin keksittyinä ja osin epäoleellisina.

– Suunnittelussa ja rakentamisessa voidaan ottaa tällaiset seikat huomioon, niin kuin normaalistikin tehdään. Sijaintivaihtoehtoja aikoinaan vertailtaessa kolmen eri vaihtoehdon joukosta radanvarsi nousi ylivoimaisena esiin. Sen saavutettavuus on kaikkein paras, mikä on myös asiakkaiden ja työntekijöiden etu, sairaalan tekninen johtaja Ville Vuorijärvi sanoo.

Ainoa suuri riski ja haaste hankkeessa on tontin omistuksen monimutkaisuus. Nyt sen omistavat vielä Senaatti-kiinteistöt ja Liikennevirasto. Aikataluriskiinkin on varauduttava, jos kaavamuutoksesta tulee valituksia. Ja jos hanke parhaalla paikalla menee mönkään, sairaalalla on kaksi muuta vaihtoehtoa uuden laitoksen sijainniksi: Poltinaho ja nykyinen oma tontti.

– Omassa tontissa on se hyvä puoli, että sen omistus on selkeä ja kaavoitus sairaalaa varten valmiina. Mutta paikka ei toimi monipuolisena sote-palvelukeskuksena eikä vastaa tavoitteita, Juvonen sanoo.

Korjaamisessa ei järkeä

Nykyisen kiinteistön korjaaminen Ahvenistolla on periaatteessa mahdollista, mutta asiaan perehtyneiden mukaan siinä ei ole mitään järkeä.

– Kiinteistö on 1960-70-luvulla suunniteltu, ja tekniikka sekä rakennusmateriaalit ovat sen tasoisia. Nykyään tiloja joudutaan joskus käyttämään eri tarkoitukseen, mihin ne on suunniteltu, ja se voi aiheuttaa ongelmia.

– Meillä on myös jatkuvia ongelmia sisäilman kanssa, ja on sellaisia oleellisia alueita, jotka pitäisi kokonaan peruskorjata, kuten teho- ja leikkausosastot. Jos korjaukseen ryhdytään, osastot pitää siirtää siksi aikaa muualle, ja jo siinä puhutaan kymmenienmiljoonien kustannuksista. Ajallisesti se voi tarkoittaa jopa kymmentä vuotta, Vuorijärvi sanoo.

Nykyisten rakennusten puutteiden korjaaminen ei myöskään Vuorijärven mukaan avaisi mahdollisuutta sairaalan toimintojen uudelleen sijoitteluun. Paljon järkevämpää olisi rakentaa uudiskohteita, ja kaikkein fiksuimmillaan se olisi yksi sairaala. Uuden rakentaminen ei ole kalliimpaa kuin vanhassa jatkaminen, Vuorijärvi painottaa.

Lobbausta kaivataan

Keskussairaalaa ollaan kokonaisvaltaisesti uudistamassa kovalla vauhdilla. Tavoitteena on, että asiakaslähtöisyys lyö läpi, asiointi helpottuu ja hoitokokemukset paranevat. Asiaa edesauttaisi pääterveysaseman ja sairaalan läheinen sijainti keskenään.

– Ilman uutta sairaalaa emme pysty toteuttamaan kaikkia uudistuksia. On meidän valttimme, jos perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito saadaan yhdeksi sujuvaksi hoitopoluksi. Uusi sairaala on maakunnan merkittävin hanke, ja se vaatisi lobbausta valtionhallintoon. Kun varmistetaan erikoissairaanhoidon palvelut maakunnassa, se on samalla elinvoimahanke. Sairaala toisi elinvoimabuustin myös kaupungin keskustaan, Kiemunki sanoo.

Juvosen mukaan maakunnan, kuntien ja sairaanhoitopiirin yhteistä lobbausta sairaalanhankkeen varmistamiseksi pitäisikin tiivistää.

– Vielä ei ole ymmärretty riittävän hyvin sitä, että sairaala on maakunnan yhteinen hanke, iso investointi ja mahdollisuus. Tilojen vuokrakustannuksiinkaan ei tulisi suurta muutosta nykyiseen verrattuna. Hankkeeseen liittyy lisäksi aito sote-integraatio, jolloin on mietittävä, miten saamme ammattilaisia palvelukseemme ja pystymme hoitamaan alueen asukkaat korkeatasoisesti, Juvonen, Vuorijärvi ja Kiemunki korostavat.

 

Kilpailu sairaalan nimestä

Uuden sairaalan nimestä järjestetään kilpailu, johon voi osallistua Elomessuilla. Tähän saakka hanke on kulkenut nimellä Kantasairaala.
Kilpailuun odotellaan saman tyyppisiä esityksiä kuin tuli esimerkiksi poliisitalon nimikisaan.

Oman nimiehdotuksen voi jättää paperilla messuosastolle tai sen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)khshp.fi. Ehdotuksia otetaan vastaan elokuun loppuun asti.

Syyskuussa parhaan nimiehdotuksen tekijä saa palkinnoksi yön kylpylähotellissa kahdelle. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan Vanajavesi-risteily.

Toivomme, että maakunnan ihmiset saapuvat tutustumaan suunnitelmiin ja keskustelemaan messuosastolle! Jaamme erilaista materiaalia, kuten esimerkiksi rajoitetun määrän muistitikkuja, jotka sisältävät tietopaketin uuden sairaalan suunnittelusta. Sama tiedosto löytyy myös alta.