Ensiapu varautuu COVID-19-potilasmäärien kasvuun pihalle pystytettävillä SPR:n teltoilla

SPR:n ihmiset pystyttävät telttaa.

Teltat alkoivat nousta rivakasti SPR:n ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin.

Keskussairaalan Ensiavun pihalle pystytetään perjantaina 20. maaliskuuta SPR:n toimittama, teltoista rakentuva yksikkö, jota käytetään hoidon kiireellisyyden arviointiin.

– Varaudumme lisääntyvään koronavirusepidemian aiheuttamaan potilasmäärään, jolloin potilasarvioita tehdään jo ulko-ovella. Teltat otetaan käyttöön, kun tilanne sitä edellyttää. Olemme kiitollisia Suomen Punaiselle Ristille avusta, kertoo ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.

Telttoja ei siis oteta käyttöön välittömästi, mutta ne mahdollistavat tarvittaessa potilaille turvallisemman toiminnan ruuhkatilanteessa. Ensiapu on ottanut käyttöön muitakin normaalista poikkeavia käytäntöjä koronaepidemian vuoksi.

– Pyrimme kaikin mahdollisin keinoin estämään taudin leviämisen potilaisiimme ja henkilökuntaamme. Hengitystieoireista kärsivät potilaat haastatellaan erityisen tarkkaan ja heidät ohjataan muista potilaista erilleen tartuntojen ehkäisemiseksi, Palomäki kertoo.

Ensisijaisesti kannattaa olla yhteydessä puhelimitse tai sähköisesti omaan terveyskeskukseen, jos epäilee COVID-19-tartuntaa ja oireilee vakavammin. Koronaepidemian vuoksi puhelinaikoja terveyskeskuksissa on pidennetty ja kuntiin on perustettu pandemiavastaanottoja. Lievissä oireissa ei ole syytä ottaa yhteyttä eikä lähteä vastaanotolle.

Pandemiatilanteessa on erittäin tärkeää, että kiireellistä päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat ottavat etukäteen yhteyttä Ensiapuun puhelimitse puh. 03 629 4500.

Puhelimessa on myös takaisinsoittomahdollisuus. Puhelimessa tehdään hoidon tarpeen arvio ja annetaan ohjeita kotihoitoon, hakeutumisesta pandemiavastaanotolle terveyskeskukseen tai ohjeet saapumisesta Ensiapuun.

– Koronaepidemian vuoksi puhelimemme on ajoittain ruuhkautunut, mutta takaisinsoittoa kannattaa odottaa kärsivällisesti. Mikäli kyseessä on hätätilanne, pitää aina soittaa numeroon 112, professori Palomäki ohjeistaa.

Koronavirukseen liittyvää ohjeistusta kannattaa seurata THL:n sivuilta www.thl.fi ja koronavirusarvion voi tehdä osoitteessa www.omaolo.fi . Lisäksi kannattaa seurata oman kunnan terveyspalveluiden ohjeita, joissa on mm. ohjaus pandemiavastaanotoille ja puhelinneuvontaan.

Taudin leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää välttää sosiaalisia kontakteja, muistaa hyvä käsihygienia sekä aivastaa ja yskiä oikein.