Etätyö- ja yleinen maskisuositus Kanta-Hämeessä päättyvät – maskin käyttöä sote-yksiköissä kuitenkin jatketaan

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 28. huhtikuuta maakunnan koronavirustilannetta. Koronaepidemia jatkuu Kanta-Hämeessä vilkkaana, mutta kevään epidemiahuippu on todennäköisesti jo takanapäin. Tästä kertoo esimerkiksi Hämeenlinnan jätevesien viruspitoisuusseurannassa näkyvä hienoinen laskusuunta.

Positiivisten näytteiden osuus testatuista on edelleen korkea 46 prosenttia, ja nyt myös influenssaepidemia on alueella selvästi käynnissä ja aiheuttaa terveydenhuoltoon lisäkuormitusta. Hoivakotiepidemioita esiintyy edelleen ja iäkkäiden koronapotilaiden pitkät toipumisajat kuormittavat edelleen perusterveydenhuollon osastoja, mikä heijastuu erikoissairaanhoidon puolelle jatkohoidon viivästymisenä.

Pandemiaryhmä ei kuitenkaan nähnyt syytä jatkaa enää etätyösuositusta, mikä päättyy maakunnassa 30. huhtikuuta. Kattavan maskisuosituksen jatkamisellekaan ei ole perusteita muuten kuin sote-yksiköiden henkilökunnan ja vierailijoiden osalta.

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi jatkossa THL:n 14.4. ohjeistamalla tavalla eli julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä:

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

– Jokainen voi myös luonnollisesti oman harkintansa mukaan käyttää maskia aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, muistuttaa maakuntaryhmän vs. puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 9. kesäkuuta.