Etelä-Pirkanmaan päivystyspotilaat kuormittavat KHKS:n Päivystysklinikkaa – soita 116 117, ennen kuin hakeudut päivystykseen

Perjantaina 1. huhtikuuta alkanut, yliopistosairaanhoitopiireihin kohdistuva hoitoalan lakko on lopettanut kaiken kiireettömän hoidon Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, ja myös osan Pirkanmaan kiireellisestä hoidosta. Sairaanhoitopiirissä Valkeakosken ja Sastamalan päivystykset on suljettu, ja päivystys keskitetty Taysin Acutaan, jonka ennakoidaan ruuhkautuvan vakavasti.

– Tästä syystä Etelä-Pirkanmaan päivystyspotilaita ohjataan tilanteen salliessa meille Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen, jotta alueen potilaiden terveys ja turvallisuus ei vaarantuisi. Tämä kuitenkin tulee valitettavasti vaikuttamaan kapasiteettiimme vastaanottaa kantahämäläisiä potilaita Hämeenlinnassa, kertoo KHKS:n Päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

Kantahämäläisiä potilaita kehotetaan välttämään hakeutumista päivystykseen, ellei sairaus tai vamma vaadi ehdottomasti päivystyksellistä hoitoa. Ennen päivystykseen hakeutumista on aina syytä soittaa päivystysapunumeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee kuitenkin soittaa aina 112, ja esimerkiksi äkillisesti alkanut halvaus tai akuutti voimakasoireinen rintakipu tai hengenahdistus edellyttävät välitöntä tutkimusta ja hoitoa päivystyksessä. Myös vakavat onnettomuudet, palovammat ja murtumat tulee tutkia välittömästi.

Hoitoalan lakko ei koske Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä, mutta useiden ammattijärjestöjen ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa myös Kanta-Hämeessä 15. huhtikuuta asti. Sen vaikutuksista KHKS:n palveluihin tiedotetaan ensi viikolla tarkemmin. Jos suunniteltuja toimenpiteitä joudutaan peruuttamaan jo viikonlopun aikana, potilaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä puhelimitse tai tekstiviestillä.