Fimlabin laboratoriot palvelevat asiakkaita ainoastaan ajanvarauksella

Fimlabin Kanta-Hämeen alueen laboratoriot siirtyvät valtakunnallisesta koronatilanteesta johtuen palvelemaan asiakkaitaan ainoastaan ajanvarauksella 4.5.2020 alkaen.

Muutoksella tasataan asiakasvirtaa, vältetään odotustilojen ruuhkautumista ja vähennetään asiakkaiden sairastumisaltistusta koronaepidemian aikana.

Vuoronumerolla voi asioida ainoastaan, mikäli hoitoyksikkö on pyytänyt tutkimukset päivystyksenä tai noudetaan tarvikkeita kotinäytteenottoa varten tai palautetaan kotona otettuja näytteitä. Myös verenohennuslääkkeiden käyttäjien kontrollit toimivat sovittuina aikoina vuoronumeroilla, mikäli ajan varaaminen ei ole mahdollista.

– Teemme Fimlabissa kaikkemme, jotta asiakkaamme voivat käyttää näytteenottopalvelujamme turvallisin mielin myös koronaepidemian aikana, sanoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila.

Kiireellisissä tapauksissa ajan voi varata internetistä osoitteessa www.fimlab.fi/ajanvaraus tai soittamalla arkisin klo 7-18 numeroon: 010 808 515. Ei-kiireellisissä tapauksissa asiakkaita pyydetään perumaan varatun näytteenottoajan ja varaamaan uuden ajan tilanteen helpottaessa. Ajan voi perua sähköisesti tai puhelimitse:

Ajan peruminen sähköisesti
• Ajan peruminen puhelimitse: 010 808 515 (arkisin klo 7-18)

Kaikkien hengitystieoireita potevien asiakkaiden tulee välttää asiointia laboratoriossa. On myös hyvä huomata, että Fimlabin toimipisteissä ei oteta koronanäytteitä.

Näytteenotossa asiointi

Laboratorioiden odotustiloista on tehty väljempiä istuimia vähentämällä. Asiakkaita kehoitetaan saapumaan näytteenottoon vasta juuri ennen varattua aikaa ja näin välttämään tarpeetonta oleskelua odotustilassa ja lähikontaktia toisiin asiakkaisiin. Fimlab toivoo myös, että vain välttämättömät saattajat ovat näytteenotossa mukana. Muiden saattajien tulisi odottaa laboratorion ulkopuolella, jotta asiakasmäärät pysyvät kohtuullisina ja riittävät turvavälit asiakkaiden välillä toteutuvat.

On hyvä huomata, että itse näytteenottotilanne harvoin ylittää kestoltaan 15 minuuttia, jonka katsotaan olevan altistumisen minimiaika.
Henkilökunta näytteenotossa kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Henkilökunta ei työskentele sairaana, ja he huolehtivat hyvästä käsihygieniasta jokaisessa asiakastilanteessa.

Hengityssuojainten käytössä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirien infektioyksiköiden ohjeistuksia. Toistaiseksi ohjeistus ei edellytä hengityssuojaimen käyttöä näytteenottotilanteessa muussa kuin nenänielunäytteenotossa.

– Hengityssuojainten käyttö kohdennetaan vain välttämättömiin tilanteisiin niiden riittävyyden turvaamiseksi, toteaa Mustila.

Fimlab tiedottaa säännöllisesti poikkeustilanteesta johtuvista muutoksista verkkosivuillaan.