Helle, tapahtumat ja tapaturmat ruuhkauttavat päivystyksen

Lievempien vaivojen vuoksi ei päivystykseen kannata viikonloppuna lähteä, ainakaan soittamatta ensin päivystysapuun 116 117.

Pitkään jatkunut helle aiheuttaa ruuhkia Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä ja viikonlopun suurtapahtumien odotetaan entisestään lisäävän potilaiden määrää.

– Helle, loma-aika ja niihin liittyvä lisääntynyt alkoholin käyttö aiheuttavat runsaasti tapaturmia. Toki ihmiset harrastavat lomalla paljon liikuntaa. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu myös selvin päin. Helteellä nesteytystä ei kannata hoitaa alkoholipitoisilla juomilla, neuvoo KHKS:n päivystyksen osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

Hämeenlinnassa päivystykseen on joutunut erityisen paljon huonokuntoisia vanhuksia helteeseen liittyvän yleistilan laskun vuoksi. Kuumalla ei aina muisteta juoda riittävästi.

– Kaikille hyvä neuvo on juoda pikku hiljaa koko päivän ajan tasaisesti. Erityisen tärkeää elimistön lämpötasapainon kannalta on juoda kylmää, ei-alkoholipitoista juotavaa ja mielellään jotain muutakin kuin pelkkää vettä. Juotavan lisäksi pitää muistaa syödä, jotta hikoilun kautta menetettyä suolaa saadaan takaisin elimistöön. Ulkona varjossa on yleensä vilpoisampaa kuin sisällä asunnossa, ellei talossa ole ilmastointia, Rautava sanoo.

Viikonloppuna suurtapahtumia

Pohjoismaiden suurin hengellinen kesäjuhla, Suviseurat, järjestetään tulevana viikonloppuna Lopella. Osallistujia odotetaan saapuvaksi noin 76 000. Tulevana viikonloppuna järjestetään Hämeenlinnan myös Weekend Festival, johon saattaa saapua kymmeniä tuhansia nuoria aikuisia. Kummassakin tapahtumassa on järjestäjän puolesta oma terveydenhuolto. Lisäksi ensihoito on varautunut tahollaan molempiin tapahtumiin.

– Mutta helle ja jopa yli 100 000 samanaikaista vierailijaa Kanta-Hämeessä lisäävät väistämättä ruuhkia myös päivystyksessä. Työhön on varattu ylimääräisiä lääkäreitä ja hoitajia, mutta odotusajat päivystyksessä ovat viikonloppuna todennäköisesti pitkiä. Niinpä lievempien syiden vuoksi ei päivystykseen kannata lähteä ainakaan soittamatta päivystysapuun 116 117, osastonylilääkäri Rautava muistuttaa.

– Festareilla hyvä sääntö on, että vähintään joka toinen lasi/tölkki olisi alkoholitonta juotavaa. Auringolta kannattaa suojautua pitämällä päähinettä tai oleskelemalla varjossa.

Koronapotilaiden eristyspaikkoja tarvitaan edelleen päivystyksessä

Koronapandemia haittaa KHKS:n päivystyksen toimintaa edelleen. Tapausmäärät ovat edelleen korkeammalla kuin viime kesänä sekä valtakunnallisesti että Kanta-Hämeessä. Päivystykseen tulee päivittäin potilaita, joilla todetaan koronainfektio tai sen oireet ovat pahentuneet niin, että tarvitaan arvio sairaalahoidon tarpeesta. Koska koronapotilasta ei voida hoitaa muiden potilaiden kanssa samassa huoneessa, kaikki tilat eivät ole täysimääräisesti käytössä. Sairaalassa on tällä hetkellä hoidossa yhteensä 9 koronapotilasta.

Usein soitto Päivystysapuun 116 117 riittää 

Hätätilanteessa pitää soittaa aina numeroon 112, jossa hätäkeskuksen ammattilainen arvioi hoidon kiireellisyyden ja tarvittaessa hälyttää kohteeseen ambulanssin tai poliisin. Muissa välitöntä päivystyksellistä apua tarvitsevissa tilanteissa soitetaan Päivystysavun numeroon 116 117, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden sekä antaa hoito-ohjeita. Tarvittaessa soittajaa kehotetaan hakeutumaan päivystykseen tai tilanteen mukaan esim. seuraavalla viikolla omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon. Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvio perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseen.