Joulun pyhinä ei kannata lähteä päivystykseen lievillä oireilla

Joulun pyhinä ei kannata lähteä päivystykseen lievillä oireilla

Koronaa on edelleen paljon liikkeellä. Sen lisäksi ihmiset sairastavat nyt paljon muitakin hengitystieinfektioita. Tavallisten hengitystieoireiden vuoksi ei kannata lähteä päivystykseen. Virustauti hoituu yleensä levolla. Tarvittaessa voi käyttää kuumetta alentavia särkylääkkeitä. Ihmisten pariin voi lähteä, kun kuume on hävinnyt ja oireet helpottaneet. THL on päivittänyt koronaohjeitaan www.thl.fi.

Usein soitto Päivystysapuun 116 117 riittää

Hätätilanteessa pitää soittaa aina numeroon 112, jossa hätäkeskuksen ammattilainen arvioi hoidon kiireellisyyden ja tarvittaessa hälyttää kohteeseen ambulanssin, poliisin jne. Muissa päivystyksellistä apua tarvitsevissa tilanteissa soitetaan Päivystysavun numeroon 116 117, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden sekä antaa hoito-ohjeita. Tarvittaessa soittajaa kehotetaan hakeutumaan päivystykseen tai tilanteen mukaan esim. seuraavalla viikolla omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon. Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvio perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseen.

Päivystyksen ruuhkat voivat aiheuttaa pitkiä odotusaikoja

Päivystyksessä on esiintynyt erityisesti iltaan painottuvia ruuhkia myös arkipäivinä. Välitöntä hoitoa vaativat potilaat (esim. kolaripotilaat, aivoinfarktit jne.) hoidetaan aina ensimmäiseksi, jolloin vähemmän kiireelliset potilaat voivat joutua odottamaan pitkäänkin. Tämän vuoksi kannattaa aina etukäteen tiedustella Päivystysavusta p. 116 117, onko päivystykseen syytä lähteä.