Kanta-Häme häilyy edelleen leviämisvaiheen kynnyksellä

Taulukkokuva koronarajoituksista Kanta-Hämeessä.

Taulukko Kanta-Hämeessä 31.5. asti voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 6. toukokuuta koronavirustilannetta. Maakunta on palannut ilmaantuvuuslukujen osalta takaisin leviämisvaiheeseen, mutta terveydenhuollon kantokyky ei ole vaarassa ja tartuntojen määrässä on kuluvalla viikolla käännytty jälleen hienoiseen laskusuuntaan. Näin ollen maakuntaryhmä linjasi, että Kanta-Häme jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa.

– Haluamme välttää edestakaista jojo-liikettä luokittelussa, vaikka numeroiden perusteella olemme taas palanneet leviämisvaiheeseen. Mahdollisuuksia suositusten löysäämiseen ei tässä tilanteessa kuitenkaan ole yhtään, joten nykyisiä rajoituksia jatketaan toukokuun loppuun saakka, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Maakuntaryhmä siis suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumia koskeva 10 henkilön rajoitus pidettäisiin voimassa 31.5 asti. Yksityistilaisuuksia koskee vastaava suositus.

Aikuisten ryhmäharrastustoimintaakaan ei suositella käynnistettäväksi vielä toukokuun aikana.

Maakuntaryhmä kävi keskustelun liittyen myös kuntavaalien kampanjointiin ja totesi, että puolueiden ja ehdokkaiden kampanjatilaisuuksia koskee edellä mainittu tartuntatautilakiin perustuva, maksimissaan 10 henkilön kokoontumisrajoitus.

– Tässä tilanteessa nyt kaikkien tulisi edelleen noudattaa tunnollisesti rajoituksia ja suosituksia, jotta emme joutuisi takaisin leviämisalueen maakunnaksi. Eniten haittaa siitä olisi ravintoloille, koska valtioneuvosto säätelee niiden aukioloa epidemiatasoluokitusten mukaisesti. Jos tartunnat jatkavat nousuaan Kanta-Hämeessä, myös muita suosituksia ja rajoituksia jouduttaneen uudelleen vielä kiristämään, Leskinen sanoo.

Tärkeimpänä toimena maakuntaryhmä pitää tartuntojen lähteidenkin perusteella sitä, että jokainen yksilö välttelee vielä kaikkia ei-välttämättömiä kontakteja.

– Siten saamme epidemiatilanteen laskukäyrälle ja vältämme kesään pidentyviä rajoituksia, Leskinen toteaa.