Kanta-Häme jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa, maakuntaryhmä haluaa turvata lasten ja nuorten rokotuksia häirinnältä
Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 12. elokuuta jälleen maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on tasaantunut edellisen viikon tasolle, mutta se ja muut kriteerit ovat selkeästi leviämisvaiheen lukemissa lukuun ottamatta sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrää. Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa yksi tehohoitoa vaativa koronapotilas.
– Tartunnanjäljitys ja testaus perusterveydenhuollossa on vakavasti kuormittunutta. Ymmärrämme kuitenkin ne hankaluudet, mitä leviämisvaiheeseen siirtyminen merkitsisi elinkeinonharjoittajille, kulttuurille ja ihmisten harrastuksille. Rajoitusten tulee olla myös tehokkaita ja oikeasuhtaisia. Päätimme ottaa vielä aikalisän ensi viikon torstaille päätöksenteossa leviämisvaiheeseen siirtymisen osalta ja valmistella mahdolliset rajoitukset huolellisesti, toteaa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.
Koronarokotukset etenevät vauhdikkaasti tulevilla viikoilla Kanta-Hämeessä, mutta erityisesti 12-15-vuotiaiden rokotuksiin liittyen on esiintynyt häirintää niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Kunnille ja oppilaitoksille on lähetetty uhkaavan sävyisiä kirjeitä liittyen rokotuksiin ja koulujen alueella on jaettu rokotevastaista propagandaa lapsille.
– Rokotukset ovat tie ulos pandemiasta ja siihen, että elämämme voisi normalisoitua jälleen. Pandemiaryhmällä on nollatoleranssi lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan häirintään. Vaikka oma mielipide olisi mikä, aikuisten tulisi ymmärtää, kuinka pelottavalta koulun alueelle tunkeutuminen ja materiaalin tuputtaminen voi lapsesta voi tuntua. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista ja jokaisen perheen tai päätöksentekoon kykenevän nuoren oma päätös, mihin ei tule painostaa suuntaan tai toiseen, Leskinen vetoaa.
Valtakunnalliselle tasolla rokotevastaiset tahot ovat tiettävästi suunnitelleet luvattomia mielenilmauksia rokotuspaikoille ja vastaavasta on liikkunut huhuja myös Kanta-Hämeessä.
– Näitä huhuja emme ole pystyneet vahvistamaan, mutta tarvittaessa pandemiaryhmä pyytää virka-apua Hämeen poliisilaitokselta rokotuspaikkojen rauhoittamiseen, Leskinen toteaa.