Kanta-Häme jatkaa kiihtymisvaiheessa, ei muutoksia suosituksiin tai rajoituksiin
Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä käsitteli jälleen kokouksessaan torstaina 5. elokuuta maakunnan koronavirustilannetta.
Vaikka koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on noussut edelleen huomattavasti kuluneen kahden viikon aikana, ollen nyt noin 88/100 000, maakuntaryhmä ei tehnyt muutoksia suosituksiinsa.
– Jatkamme voimassa olleita suosituksia elokuun loppuun, emmekä nähneet tarpeelliseksi pyytää aluehallintovirastoa määräämään uusia rajoituksia yleisötilaisuuksiin, sillä tilanne on rokotusten etenemisen ansiosta erilainen kuin keväällä, eivätkä tiukempien rajoitusten välttämättömyysvaateet kaikilta osin täyty, toteaa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.
Nykyisillä epidemian tunnusluvuilla Kanta-Häme olisi periaatteessa jo leviämisvaiheessa, mutta erityisesti rokotusten vaikutus terveydenhuollon kuormitukseen puoltaa kiihtymisvaiheessa pysymistä. Maakunnassa halutaan odottaa myös valtioneuvoston ensi viikolle lupaaman hybridistrategian päivityksen antia tilanteen tulkintaan ja mahdollisten rajoitusten asettamiseen.
– Kaipaamme päivitettyä työkalupakkia epidemian hoitoon, mutta vetoamme joka tapauksessa väestöön, että jaksettaisiin vielä noudattaa suosituksia ja huolehtia yksityisissäkin juhlissa terveysturvallisuudesta. Sairaalahoitoon päätyy nyt pääasiassa rokottamatonta, varsin nuortakin väestöä ja tapausmäärien noustessa myös terveydenhuollon kuormitus tulee edelleen kasvamaan, koska rokotukset eivät ole edenneet täysien rokotussarjojen osalta vielä tarpeeksi pitkälle. Myös tartunnanjäljitys on jo paikoin äärirajoilla, Leskinen muistuttaa.
Maakuntaryhmässä käytiin keskustelua myös elokuun aikana järjestettävistä tapahtumista ja esimerkiksi kunnallisista kokouskäytännöistä.
– Edelleen tapahtumanjärjestäjien tulee pystyä huolehtimaan siitä, että tosiasiallisesti osallistujien on mahdollista ylläpitää turvavälejä. Paikalliset tartuntatautiviranomaiset antavat neuvoja ja keskustelevat tapahtumajärjestäjien kanssa tapahtumien järjestämisen edellytyksistä. Kunnallisia kokouksia rajoitukset eivät periaatteessa edes koske ja tietääksemme useimmat uusien valtuustojen järjestäytymiskokoukset on tarkoitus järjestää läsnäkokouksina. Niissäkin on tietysti hyvä noudattaa hygieniakäytäntöjä, käyttää maskeja ja huolehtia turvavälien toteutumisesta, johtajaylilääkäri sanoo.