Kanta-Häme jatkaa kiihtymisvaiheessa, rokotusten eteneminen mahdollistaa tapahtumien avaamista pian laajemmin

Taulukkokuva voimassaolevista koronasuosituksista.

Voimassaolevat koronasuositukset Kanta-Hämeessä 30. syyskuuta asti.

Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 2. syyskuuta jälleen maakunnan koronavirustilannetta. Maakunta jatkaa edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, ja voimassa olleita suosituksia pääosin jatkettiin 30. syyskuuta asti. Tarkennuksia tehtiin etätyösuositukseen siltä osin, että etätyötä suositellaan vajaan rokotussuojan ja rokottamattomien osalta soveltuvilla aloilla.

– Täyden rokotussuojan omaavien henkilöiden on jo mahdollista palata lähityöhön, mutta toki edelleen kannattaa pitää yllä hyvää käsihygieniaa, turvavälejä ja käyttää maskeja. Korona-aikana käyttöönotettuja etätyön mahdollisuuksiakaan ei tietysti kannata hukata, maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen

Maakuntaryhmä kävi hyvän keskustelun tapahtuma-alan edustajan, Hämeenlinnan Verkatehtaan toimitusjohtajan Janne Auvisen kanssa kokousten, yritystilaisuuksien ja muiden tapahtumien turvallisesta järjestämisestä. Tälläkään hetkellä Kanta-Hämeessä ei ole voimassa tartuntatautilain mukaisia määräyksiä yleisötapahtumien osalta, mutta suosituksena on, että tapahtumajärjestäjät huolehtivat siitä, että tilojen hygienia on korkealla tasolla ja turvavälejä on yleisön mahdollista tosiasiallisesti pitää.

– Näistä suosituksista luopuminen ja yhteiskunnan laajempi avaaminen häämöttää jo edessä myös yleisötapahtumien osalta, kunhan rokotukset ovat edenneet tarpeeksi pitkälle. Kanta-Hämeen osalta arvioimme, että lokakuussa olisi mahdollista päästä ainakin lähelle tavoiteltua rokotuskattavuutta – mutta toki tämä riippuu myös väestön aktiivisuudesta ottaa rokotteita, Leskinen arvioi.

Koronaviruksen testaaminen ja tartuntojen jäljitys ovat edelleen varsin kuormitettuja perusterveydenhuollossa, ja esillä keskustelussa oli myös kaksi kertaa rokotettujen henkilöiden testaamisesta luopuminen joidenkin muiden maakuntien mukaisesti.

– Näkemyksemme on, että meilläkin täyden rokotussuojan omaavien testaamisesta voidaan asteittain luopua, kevyiden infektio-oireiden ilmaantuessa ilman tietoa altistuksesta koronalle, mutta toistaiseksi etenkin sosiaali- ja terveydenhuolto-alalla kriittisten väestöryhmien parissa työskentelevien ihmisten on tärkeää edelleen hakeutua oireisena testaukseen. Ja lienee sanomattakin selvää, että oireisena ei kenenkään tule liikkua oman kodin ulkopuolella, oli rokotussuoja kuinka hyvä tahansa, Leskinen muistuttaa.