Kanta-Häme siirtyy perustasolle 23.6.2021 alkaen

Kanta-Hämeen maakunnallinen Covid-ohjausryhmä käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina 21. kesäkuuta maakunnan koronavirustilannetta.

Ilmaantuvuus on edelleen vähentynyt ja ollen tällä hetkellä noin 10/100 000. Positiivisten näytteiden osuus tutkituista näytteistä on myös vähentynyt. Edelleen uusista Covid-infektioon sairastuneista vain noin 28 % on sairastunut karanteenin aikana, mutta tartuntaketjut ovat tiedossa. Epäselviä tartuntaketjuja on kuitenkin ainoastaan 11%. Merkittäviä leviämistä tunnettujen tartuntaryppäitä ulkopuolelle ei ole.

Maakunnassa arvioitiin pandemiatilanteen olevan rauhallinen ja edellytykset siirtyä Covid-epidemian perustasolle täyttyvät. Maakunnallinen Covid-ohjausryhmä esitti aluehallintovirastolle kiihtymisvaiheen rajoitusten kumoamista ja aluehallintovirasto kertoi, että nämä saadaan voimaan 23.6. alkaen.

Perustasolle siirtyessä rajoituksia ei esitetä, mutta suositellaan silti erinäisiä toimia. Kasvomaskeja suositellaan käytettävän sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Tilaisuuksissa suositellaan pidettävän osallistujista kirjanpitoa mahdollista tartunnanjäljitystyötä varten. Yleisötilaisuuksissa ja ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi tartuntatautilain kohtaa 58c, jonka mukaan asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan toimintaohjeet mm. turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta ja pintojen puhdistusta tehostetaan.

Pietarista palaavien jalkapallokisoihin osallistuvilta on alkanut ilmetä tartuntoja ja altistumisia, joita seurataan tiukemmin. Huomioitavaa on korkeammat ilmaantuvuudet ympäröivissä maakunnissa. Lisäksi Kanta-Hämeessä on ilmennyt hengitystieoireita aiheuttavia viruksia liikkuvan jonkin verran.