Kanta-Hämeen epidemiatilanne heikkenee nopeasti, maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 11. marraskuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on ollut etenkin kuluvalla viikolla jyrkässä nousussa pidemmän tasaisen jakson jälkeen, ja maakunta täyttää epidemian leviämisvaiheen kriteerit jo selkeästi. Kanta-Hämettä ympäröivien maakuntien tilanne on vielä heikompi, mikä ennustaa tilanteen jatkuvan huonontuvana myös paikallisesti.

Näin ollen maakunta päätettiin siirtää leviämisvaiheeseen. Keskustelua ryhmässä herätti se, että Suomen hybridistrategian mukaan epidemiavaiheiden käytöstä on tarkoitus luopua maanantaina 15. marraskuuta.

– Meillä on kuitenkin ennakkotieto, että vaikka vaiheiden nimi saattaa muuttua ja kriteerit tarkentua, niin tulemme täyttämään myös ne. Konkreettinen seuraus päätöksestämme on se, että esitämme valtioneuvostolle ravintolarajoitusten käyttöönottoa maanantaina. Se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että maakunnan ravintoloiden tulisi valmistautua koronapassin käyttöön ensi viikon aikana, sanoo pandemiaryhmän vs. puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund.

Ravintolat voivat vapautua määrättävistä rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassin näyttämistä. Valtioneuvosto suunnittelee koronapassin käytön laajentamista edelleen.

– Kanta-Hämeessä tuemme koronapassin käytön laajentamista. Rokotukset ovat edelleen ainoa tie ulos pandemiasta ja rokottamattomat ihmiset aiheuttavat riskin itselleen ja muille ihmisille. Vaikka myös rokotettujen on mahdollista tartuttaa tautia, riski on kuitenkin selvästi pienempi kuin rokottamattomilla. Täysi rokotussarja antaa erinomaisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, mutta sekään suoja ei ole täydellinen ja siksi myös rokotettuja päätyy sairaalahoitoon viruksen kulkiessa väestön lävitse, Grönlund perustelee.

Maski- ja etätyösuositukset takaisin

Lisäksi maakuntaryhmä päätti palauttaa maakuntaan toistaiseksi vahvan maskisuosituksen kaikissa sisätiloissa ihmisten parissa liikuttaessa sekä etätyösuosituksen soveltuvilla toimialoilla ja työpaikoilla loppuvuoden ajaksi. Maskisuositus jättää kuitenkin harkinnanvaraa kunnille yläkoulujen osalta.

– Koronaepidemian aikana omaksutut hyvät käytänteet ovat valitettavasti päässeet ihmisillä jo unohtumaan. Hyvää käsihygieniaa tulee noudattaa ja erityisesti se pitäisi muistaa, että kouluun, työpaikoille ja muiden ihmisten pariin ei pitäisi mennä lievästikään oireisena. Myös täyden rokotussarjan saaneiden ihmisten kannattaa hakeutua testaukseen, jos kuuluu riskiryhmiin tai työskentelee niiden parissa, hallintoylilääkäri Grönlund muistuttaa.

Maakuntaryhmä myös muistuttaa, että kanta-Hämeessä ovat edelleen voimassa myös tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määritellään yleiset hygieniavaatimukset, joita laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on noudatettava:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen,
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä koskevat toimintaohjeet,
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan,
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se on mahdollista toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Tällä hetkellä vaatimukset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun asti.