Kanta-Hämeen keskussairaala julkaisee henkilökuntansa käsihygieniamittarit

Käsihygienian merkityksestä valistava juliste, jossa kerrotaan Ammattilaisen käyttävän aina käsihuuhdetta ennen potilaskontaktia.

Kanta-Hämeen keskussairaalan yksiköiden seinille ilmaantuu lokakuun aikana julisteita käsihygienian merkityksestä ja henkilökunnan parissa kampanjoidaan jakamalla myös taskuun sopivia käsihuuhdepulloja.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri oli ensimmäinen suomalainen sairaanhoitopiiri, joka julkaisi reaaliaikaiset jonotietonsa verkkosivuillaan. Ensi vuoden alusta lähtien eOdotus-mittari saa seuraa FCG Flowmedik Oy:n kehittämistä, henkilökunnan käsihygienian tasoa havainnollistavista eHuuhde- ja eDesi-mittareista.

– Potilasturvallisuuden kehittäminen ja infektioriskien ehkäiseminen on uuden strategiamme keskeisiä tavoitteita, ja käsihygienian rooli on ensiarvoisen tärkeä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tuomalla seurantatiedot julkiseksi haluamme lisätä tietoisuutta, avoimuutta ja keskustelua asiasta, kertoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Henkilöstölle toteutetaan valistuskampanja käsihygienian merkityksestä loppuvuoden aikana otsikolla ”Ammattilainen käyttää aina”.

– Jokaisella potilaalla on oikeus tulla hoidetuksi puhtain käsin. Jos desinfiointi unohtuu, siitä saa huomauttaa. Toisaalta jos näkee henkilökunnan hierovan käsiään ennen kättelyä tai tutkimusta, niin se on positiivinen asia, josta saa myös kiittää, sanoo keskussairaalan infektiolääkäri Janne Mikkola.

Hyviä kokemuksia influenssarokotuskampanjasta

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on influenssarokotusten osalta hyvää näyttöä, kuinka infektioiden ehkäisyn kattavuutta on mahdollista parantaa huomattavasti.

– Olemme kyenneet nostamaan rokotuskattavuuttamme erittäin merkittävästi viime vuosien pitkäjänteisellä ja monisäikeisellä työllä. Nyt yritämme säilyttää nykyisen kattavuuden rokotuksissa ja nostaa käsihygienian määrittelemällemme tasolle, johtajaylilääkäri Järvelä toteaa.

FCG Flowmedik Oy on kehittänyt infektioiden torjunnan seurantaa useiden sairaaloiden kanssa kansainvälisestikin.

– Infektioiden torjunta on monilta osin manuaalista ja osaamiseen liittyvää toimintaa, johon liittyy monet inhimilliset tekijät. Teoreettiseen täydellisyyteen ei koskaan päästä, mutta toimintakulttuurimuutokseen tähtäävä tahtotila ja läpinäkyvyys ovat kaiken a ja o. Kanta-Hämeen keskussairaala on asettanut sekä valtakunnallisesta että Pohjoismaisesta perspektiivistä katsottuna oman rimansa korkealle ja seurantalogiikka seuraa pitkälti WHO:n asettamia standardeja. Tämä ei valitettavasti ole normi laajemmin, kertoo kehitysjohtaja Michael Rossing.

Eri tutkimusten mukaan jopa 20–70 prosenttia hoitoon liittyvistä infektioista olisi ehkäistävissä huolellisemmalla hygienian noudattamisella. Influenssa-rokotuskampanjan onnistumisen takana infektioylilääkäri Mikkola näkee kannustamisen ja henkilöstön ammattiylpeyden lisäksi sen, että ennaltaehkäisyn tulee olla vaivatonta ja asiaa tulee pitää esillä jatkuvasti.

– Samoja elementtejä pyritään hyödyntämään myös käsihygienian parantamisen osalta. Loppuvuodesta juodaan kakkukahveja eniten tuloksiaan parantaneissa yksiköissä.