Kanta-Hämeen keskussairaala nimettiin työmatkaliikenteen Edelläkulkijaksi

Suomen kasvukäytäväverkoston Outi Myllymaa (vas.) ja Anne Horila luovuttivat henkilöstöjohtaja Petri Alaluusualle Edelläkulkija-kunniamaininnan.

Suomen kasvukäytäväverkoston Outi Myllymaa (vas.) ja Anne Horila luovuttivat henkilöstöjohtaja Petri Alaluusualle Edelläkulkija-kunniamaininnan työmatkaliikenteen edistämiseksi tehdyn työn ansiosta.

Tällä viikolla vietetään Euroopan Liikkujan viikkoa jota Suomen kasvukäytävä -verkosto juhlisti myöntämällä työmatkaliikkumisen Edelläkulkija -kunniamaininnan 17.9. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille.

Perustelujen mukaan KHSHP on mahdollistanut henkilöstölleen erilaisia työmatkaliikenteen liikkumismahdollisuuksia mm. joukkoliikenteen käytön tukemista, yhteiskäyttöpyöriä sekä sähköpyöräkokeiluja työmatkan taittamiseen asemanseudulta Ahvenistolle, kytkeytyen sujuvasti myös joukkoliikenteeseen.  Työmatkaliikenne on kävelyn ja pyöräilyn myötä koettu henkilöstön hyvinvointia tukevaksi sekä ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi. Myös joukkoliikenteen käytön tukeminen on koettu merkittäväksi. Lisäksi sairaala on osoittanut muun muassa kimppakyydin käyttäjille omat parkkipaikat.

– Työmatkaliikenteen kehittäminen ja siihen kuuluvat monipuoliset ratkaisut ovat keskeinen osa sairaanhoitopiirin uutta henkilöstöstrategiaa. Haluamme olla edelläkulkija tulevaisuuden työnantajalinjauksissa, on hienoa että meidän työ on huomioitu näin alkuvaiheessa, sanoo Petri Alaluusua, henkilöstöjohtaja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Kokeilusta toimintamalliksi

Valpastin Oy aloitti keväällä 2018 yhteistyön Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa toteuttamalla Tervettä menoa -toimintamallin, johon kuuluu työmatkakysely henkilöstölle sekä toimenpidesuunnitelma.

– Työmatkakyselyn pohjalta vaikutti siltä, että joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistäminen mahdollistaisi monelle joustavamman arjen. Olikin tosi hieno mahdollisuus, että saimme yhteiskäyttöpyörien kokeilujaksolle AIKO-hankkeelta rahoitusta syksyllä 2019, kertoo Valpastin Oy:n toimitusjohtaja Mari Päätalo.

Suomen kasvukäytävällä liikkuu tutkitusti noin 400 000 pendelöijää ja alueella tehdään noin 12 miljoonaa matkaa päivittäin. Koko Suomen elinvoiman näkökulmasta onkin erittäin tärkeää osaavan työvoiman sujuva liikkuminen sekä ympäristöystävälliset liikkumisratkaisut, joilla tuetaan kansallisia päästötavoitteita.

– Teemme laajaa yhteistyötä älykkäiden ja ympäristöystävällisten liikkumisratkaisujen kehittämiseksi sekä palveluiden löytämiseksi. Pääradan varrella nauhakaupungit muodostavat yhtenäisen työssäkäyntialueen pääkaupunkiseudulta aina Tampereelle ja edelleen Seinäjoelle saakka. Keskiössä on eri toimijoiden ja sektoreiden välinen laaja yhteistyö ratkaisujen löytämiseksi, toteutettavaksi ja jaettavaksi, toteavat Anne Horila ja Outi Myllymaa Suomen kasvukäytävä -verkostosta.

Työmatkaliikkumisen Edelläkulkija

Motiva Oy:n hallinnoima Fiksusti töihin -hanke on lanseerannut Työmatkaliikkumisen Edelläkulkija -tunnustuskampanjan. Tunnustus myönnetään työnantajalle, joka on esimerkillisellä tavalla ottanut kestävän ja hyvinvointia lisäävän työmatka- ja työasiamatkaliikkumisen omakseen. Tunnustus jaetaan samanaikaisesti eri puolilla Suomea Liikkujan viikolla (16.–22.9.2019). Alueet, kaupungit, kunnat ja toimijat ovat voineet valita alueeltaan työmatkaliikkumisen Edelläkulkija -organisaation.