Kanta-Hämeen keskussairaala tarkistaa koronapotilaiden siirtoon liittyvät ohjeistuksensa ja käytäntönsä

Koronaviruspotilaan siirtokuljetuksessa niin sanotulla infektiotaksilla Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksestä terveyskeskuksen vuodeosastolle on tapahtunut ohjeistuksen tulkintavirheen vuoksi ammattiautoilijan altistuminen tartunnalle.

Keväällä 2020 laaditun ohjeistuksen mukaan takseja voidaan käyttää koronapotilaiden kotiutuksiin osastohoidosta tai potilassiirtoihin silloin, kun potilasta ei pidetä enää tartuttavana ja potilas sekä autoilija ovat asianmukaisesti suojautuneet. Taksikeskuksen kanssa on sovittu, että potilassiirtoihin tilataan infektiotaksi, jonka kuljettaja on tietoinen suojautumisvaatimuksista sekä käytännöistä, joilla auto tulee desinfioida kuljetusten jälkeen.

Tapahtuneessa altistumistilanteessa potilasta ei ollut suojattu asianmukaisesti ja hänet siirrettiin COVID-19-taudin tartuttavuusaikana. Altistumisen vuoksi autoilija on määrätty karanteeniin ja hänen terveydentilaansa seurataan aktiivisesti.

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa vastuun tapahtuneesta virheestä. Olemme keskeyttäneet välittömästi taksilla tapahtuvat koronapotilaiden siirrot, jotka toistaiseksi hoidetaan ambulansseilla. Tarkistamme myös potilassiirtoihin liittyvät ohjeistukset ja käymme ne huolellisesti lävitse henkilöstön kanssa, että vastaava virhe ei olisi enää tulevaisuudessa mahdollinen, sanoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Sairaanhoitopiiri käsittelee tapahtuman muistutuksena, johon laaditaan virallinen selvitys kaikista altistumiseen johtaneen prosessin osatekijöistä. Lisäksi laaditaan ohjeistus, jolla Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä pikatestillä testattavat, koronapositiivisiksi todetut, mutta hyväkuntoiset potilaat voivat siirtyä takaisin kotiin.

– Osa näistä kuljetuksista on ollut pakko hoitaa takseilla, jos potilas ei ole ollut liikkeellä omalla autolla tai ei ole saanut muuta kyytiä. Kuljetuksiin ei tällaisissa tapauksissa ole mahdollista käyttää rajallista ambulanssikapasiteettia. Potilaiden ohjeistuksen positiivisen testituloksen jälkeen on myös oltava tarkalla tasolla, Leskinen toteaa.

Asiaan liittyy myös koronapotilaiden terveystietojen salassapitoon liittyvä ongelma.

– Terveydenhuoltoviranomainen ei voi potilaan yksityisyydensuojan vuoksi ilmoittaa tilatulle taksille, että kyse on koronapositiivisen potilaan kuljetuksesta. Olemme kuitenkin vastuussa siitä, että koronataudille ei altistu sivullisia, ja että yhteistyökumppanimme voivat luottaa ohjeittemme suojaavan myös heitä, Leskinen huomauttaa.