Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenpsykiatrian viikko-osasto sulkee ovensa avohoidon vahvistamiseksi

Lastenpsykiatrian ovi

Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenpsykiatrian viikko-osasto lopettaa toimintansa 8.3.2024. Osaston seitsemän potilaspaikkaa, jotka on tarkoitettu alle 13-vuotiaille kantahämäläisille lapsille, ovat olleet vajaakäytöllä pitkään. Vastaavasti poliklinikan lähetemäärät ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina. Osaston sulkemisen taustalla on yksikön päätös siirtää painopistettä avohoitoon, jotta pystyttäisiin vastaamaan vaikuttavammilla hoitomuodoilla lasten ja perheiden tarpeisiin.

Osaston sulkeminen on osa suurempaa strategista muutosta, joka keskittyy lastenpsykiatrian avohoidon vahvistamiseen. Ympärivuorokautinen osastohoito sitoo paljon työvoimaa pientä potilasmäärää kohden, joten samalla resurssilla pystytään avohoidossa auttamaan useampia lapsia ja perheitä. Samalla tavoitteena on kehittää uusia, intensiivisiä ja kotiin suuntautuvia vaikuttavia hoitomuotoja osastolta avohoitoon siirtyvän resurssin avulla.

Perinteisen osastohoidon sijaan pyritään nyt osallistamaan enemmän perheitä hoidon prosessiin. Lastenpsykiatrisen hoidon painopiste siirtyy siitä, että lapsi irrotetaan toimintaympäristöstään osastolle kokonaisvaltaiseen perhehoitoon, mikä tukee paremmin perheenjäsenten osallisuutta.

Osaston lopettamisen myötä ne lapset, jotka tarvitsevat lastenpsykiatrista osastohoitoa, ohjataan jatkossa Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian osastolle. Tämä osasto on jo nykyisinkin hoitanut kantahämäläisiä lapsia, joiden hoito viikko-osastolla ei ole ollut riittävää.

– Muutokset lastenpsykiatrian palveluissa Kanta-Hämeen keskussairaalassa ovat osa laajempaa pyrkimystä parantaa lasten ja perheiden mielenterveyspalveluita ja vastata kasvaneeseen avohoidon tarpeeseen. Toivomme, että muutos mahdollistaa tehokkaamman ja kokonaisvaltaisemman tuen niille lapsille ja perheille, jotka tarvitsevat lastenpsykiatrista hoitoa, toteaa lastenpsykiatrian ylilääkäri Kati Mäki-Kihniä.