Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystys on ajoittain ruuhkautunut suurista asiakasmääristä sekä odotusajat ovat ajoittain pitkiä

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä on ollut ruuhkia ja odotusajat pitkiä. Odotusajat ovat kestäneet pahimmillaan tunteja, huomioiden potilaiden kiireellisyysjärjestys. Korona vaikuttaa edelleen sairaalan toimintoihin suuresti, vaikka koronapotilaita on hoidossa lähinnä yksittäisiä. Jokaiselta potilaalta kysytään koronaoireista ja päivystyksessä testataan oireiden, altistuksen tai muun syyn takia keskimäärin 50 potilasta vuorokaudessa. Nämä toiminnot vievät huomattavasti aikaa. Lisäksi osa potilaista hoidetaan edelleen infektiokohortissa suojainvarustuksessa.

Ruuhkiin vaikuttaa osaltaan myös meneillään oleva kesälomakausi, jonka vuoksi kesäsijaisia on paljon.  – Kukin henkilökunnasta on vuorollaan hyvin ansaitulla lomalla. Henkilökunta on venynyt ruuhkatilanteissa erittäin paljon sekä lisähenkilökuntaa on hälytetty, mutta sen saaminen nopeasti erityisesti kesä- ja viikonloppuiltaisin on haasteellista, toteaa päivystyksen osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

Päivystyksessä toimitaan aina hoidontarpeen ja kiireellisyyden arvion mukaisesti. Kiireelliset ja hätätilapotilaat menevät ei-niin-kiireellisten potilaiden ohi. Päivystyksessä vastataan myös 116117-päivystysapu-numeroon iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Potilasmäärät ovat kesäisin aina korkeita, mutta normaalitilanteeseen verrattuna nyt poikkeuksellisen korkeita.

Ruuhkaan on tehnyt oman lisänsä myös tavallista hankalammat tapaukset, esimerkiksi kyynpuremat, elvytykset, kolaripotilaat sekä erilaiset tapaturmapotilaat. – Meillä on nyt todella paljon hommia ja jos ja kun päivystykseen on tultava, kannattaa varautua normaalia pidempiin jonotusaikoihin. Viime kesään verrattuna viimeisen puolentoista kuukauden aikana on ollut reilusti enemmän potilaita, kertoo Rautava.

Viime kesänä kesäkuun alusta heinäkuun puoliväliin päivystyksen keskiarvo oli noin 120 potilasta vuorokaudessa ja 150 ylitettiin kerran. Tänä kesänä vastaavana aikana on ylitetty 150 potilasta vuorokaudessa jo yhdeksänä päivänä. Päivystyksen kapasiteetti riittää maksimissaan laskennallisesti 173 potilaaseen vuorokaudessa.

Päivystyspotilaissa on ollut erittäin paljon erilaisia tapaturmia haavoista ja palovammoista vakaviin tapaturmiin. – Humalassa tai edes pienessä huppelissa ei kannata kovin paljon puuhailla, sillä tapaturmavaara kasvaa huomattavasti, Rautava sanoo.

Oman osansa on aiheuttaneet helteet, jotka ovat tuoneet päivystykseen erityisesti vanhuspotilaita.

Helteiden aikaan kannattaa olla varjossa, juoda normaalia enemmän, juoda ja syödä kylmää sekä viilentää itseään kaikin mahdollisin keinoin. Alkoholia ei ole suositeltava käyttää helteiden aikaan.

– Toivomme kärsivällisyyttä päivystykseen tultaessa. Pienten tapaturmien ja vaivojen suhteen kannattaa miettiä, josko asian voisi hoitaa seuraavana päivänä omalla terveysasemalla tai puhelinohjeiden avulla ilman käyntiä, Veli-Pekka Rautava toteaa.