Kanta-Hämeen keskussairaalassa on todettu tuhkarokkotapaus
Tuhkarokolle altistuneita arvioidaan olevan useita kymmeniä. Altistuneisiin pyritään olemaan yhteydessä rokotussuojaustarpeen selvittämiseksi.
Keski-ikäisellä suomalaissyntyisellä naisella on todettu tuhkarokkoa Hämeenlinnassa keskiviikkoiltana 20. marraskuuta. Hän on ennen sairastumistaan matkustanut ulkomailla, eikä häntä ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan.
Sairastunut on käynyt tartuttavuusaikana Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä 18. marraskuuta ja hakeutui uudelleen sairaalaan 20. marraskuuta. Potilas on tällä hetkellä osastohoidossa ja ilmaeristettynä.
Samaan aikaan päivystyksessä asioineita (18.11. klo 10–14 ja 20.11. klo 9–17), tuhkarokolle altistuneita henkilöitä on arvion mukaan useita kymmeniä. Näitä henkilöitä kehotetaan tarkistamaan, onko oma rokotussuoja kunnossa. Heihin pyritään olemaan myös suoraan yhteydessä keskussairaalasta rokotussuojaustarpeen selvittämiseksi.
Erittäin herkästi tarttuva sairaus
Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva sairaus. Tartuntaan voi riittää oleskelu samassa huonetilassa sairastuneen kanssa. Sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Tyypillinen ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon. Sairastunut voi tartuttaa tautia 4 vuorokautta ennen ihottuman ilmaantumista ja 4 vuorokautta sen puhkeamisen jälkeen.
Tartunnasta oireiden alkuun kuluu tavallisesti 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna sekä henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä tauti tai sairaus. Tuhkarokon jälkitauteja esiintyy erityisesti alle viisivuotiailla lapsilla ja immuunipuutteisilla henkilöillä.
Rokotukset tuhkarokkoa vastaan on aloitettu Suomessa vuonna 1975. Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama pysyvä immuniteetti.
Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen etkä tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa tai epäilet oireiden perusteella tuhkarokkotartuntaa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia toimintaohjeita varten.