Kanta-Hämeen koronanyrkki suosittaa etätyöhön ja toisella asteella etäopetukseen siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheessa

Kanta-Hämeen siirryttyä selkeästi koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, maakunnan pandemiaryhmästä koottu viiden terveydenhuollon edustajan niin sanottu koronanyrkki on päättänyt seuraavaa:

1) Koko maakuntaa koskien tulee voimaan etätyösuositus kaikissa niissä toimissa ja töissä, joissa se on mahdollista. Etätyösuositus koskee ajanjaksoa 6.10.-1.11.2020. Suosituksen jatko arvioidaan uudestaan viikolla 44. Asiakaspalvelutyössä, jossa etätyö ei ole mahdollinen, ja jossa THL ei ole erikseen linjannut asiaa tai Työterveyslaitos ohjeistanut maskinkäytöstä, suositellaan kiihtymisvaiheessa maskin käyttöä työpäivän aikana. Mikäli maskinkäyttö ei ole mahdollista, se voidaan korvata kasvot peittävällä visiirillä tai molempien ollessa mahdottomia, on hyvä pyrkiä säilyttämään yli kahden metrin turvaetäisyys.

2) Toisen asteen oppilaitoksille suositellaan siirtymistä etäopetukseen viikoille 41 (kuluva viikko) ja 42 (jos ei muutenkin syyslomaviikko). Viikon 43 osalta tilanteesta tehdään arvio viikon 42 aikana ja tarvittaessa suositusta jatketaan viikoille 43-46. Ammatillisten oppilaitosten tai muiden toisen asteen oppilaitosten osalta, joissa opiskelijan oppiminen perustuu lähiopetukseen ja ei ole siirrettävissä etäopiskeluksi, suositellaan siirtymään mahdollisuuksien mukaan porrastettuun pienryhmäopetukseen.

Mahdollisia suosituksia yksityisiin kokoontumiseen liittyen ei tässä vaiheessa vielä anneta. Niitä sekä mahdollista pyyntöä liittyen ravintoloiden aukiolorajoituksiin epidemian kiihtymisvaiheessa käsitellään torstaina 8.10. maakunnan pandemiaryhmässä.

– Meidän on toimittava etupainotteisesti suositusten ja mahdollisten rajoitusten osalta, sillä viime viikon tartuntojen jäljitys ja karanteenitoimenpiteet ovat jo laittaneet terveydenhuollon COVID-19-toimintaan liittyvän kapasiteetin äärirajoille. Jäljitystyö on elintärkeää, jotta epidemiaa pystytään rajoittamaan ennen kuin koronapotilaiden määrä kasvaa hallitsemattomasti ja potilaita alkaa päätyä enemmän myös sairaalahoitoon, sanoo koronanyrkin ja maakunnan pandemiaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä karanteeniin määrättynä noin 400 tartunnalle altistunutta henkilöä. Uusia tartuntoja on viikon sisään tullut 31 ja osassa tartuntaketju on jäänyt epäselväksi.