Kanta-Hämeen maakunnan pandemia- ja kriisivalmiusryhmä on päättänyt noudattaa THL:n suosituksia koronarokotusten tehosteannoksista

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 24. marraskuuta maakunnan koronavirustilannetta sekä koronarokotuksia ja päättivät noudattaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia koskien koronarokotusten tehosteannoksista.

Rokotusten tavoitteena on vakavan koronataudin estäminen. THL:n suositukset perustuvat lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon rokotusten vaikutuksesta väestötasolla sekä valtioneuvoston hyväksymään COVID-19-rokottamista koskevaan strategiaan. Suurimmassa riskissä ovat 65 vuotta täyttäneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, joille THL suosittelee syystalven tehosteannoksia. Lisäksi THL on jo aiemmin suosittanut 60 vuotta täyttäneille neljättä rokoteannosta. Tämä vastaa myös epidemiologista tilannetta Kanta-Hämeessä: sairaalahoitoon ei käytännössä nykyisin COVID-19-infektion vuoksi joudu edellä mainittuihin ryhmiin kuulumattomia rokotettuja henkilöitä.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme kuukautta. THL ei suosittele uutta tehosterokotusta terveille aikuisille, koska heillä vakavan taudin suoja on edelleen hyvä.

 

THL on päivittänyt alle 12-vuotiaiden rokotussuosituksia

THL:n rokotussuositus 12-17 –vuotiaille säilyy ennallaan. Terveille 5-11-vuotiaille ei ole enää lääketieteellisiä perusteita tarjota koronarokotuksia. Aloitetut rokotussarjat voi kuitenkin täydentää loppuun saakka. Sen sijaan 5-11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on mahdollisesti vakavalle koronataudille altistava perussairaus, suositellaan tarjottavan mahdollisuutta ottaa koronarokotusten perusrokotussarja yksilöllisen harkinnan perusteella. THL esittää Sosiaali- ja terveysministeriölle asetusmuutosta, jonka jälkeen koronarokotteita voidaan tarjota myös 6 kk-5 vuotiaille, joilla on jokin vakavalle koronataudille altistava perussairaus.