Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle jatkoa liikunta- ja virkistystilojen sulkemiseen
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 5. tammikuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on taas uudella ennätystasollaan (861/100 000 hlöä per 2 viikkoa) ja tapausmäärien kasvu näyttää jatkuvan korkealla tasolla. Sairaalahoitoon potilaita tulee edelleen kiihtyvällä tahdilla, mutta suurimmaksi ongelmaksi lähiviikkoina vaikuttaa kehittyvän henkilöstön riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa.
– Useissa kunnissa ja Kanta-Hämeen keskussairaalassa on jo jouduttu rajaamaan kiireettömien palvelujen saatavuutta, ja on keskitytty päivystyspalveluihin sekä rokotuksiin. Hoivassa henkilöstömitoituksia ei pystyttäne täyttämään kunnolla henkilöstön sairastumisen ja karanteenien vuoksi, mutta henkilökuntaa puuttuu kyllä joka puolelta, maakuntaryhmän vs. puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund
Myös Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystys on ruuhkautunut ennätyksellisen puhelu- ja asiakasmäärän vuoksi.
– Keskussairaalan päivystyksessä ei ole lieväoireisille tarkoitettua pandemiavastaanottoa tai terveyskeskuksen ja työterveyshuollon koronatestausta korvaavaa toimintaa, vaan päivystyksessä testataan vain niitä, joiden pitää tulla kiireellisen hoidon tai arvion vuoksi päivystykseen. Jos harkitsee lähtemistä päivystykseen, kannattaa soittaa etukäteen päivystysapunumeroon 116 117. Päivystykseen ei tule soittaa kysyäkseen testituloksesta, testausajoista tai karanteeniohjeista, Grönlund ohjeistaa.
Nuorten harrastustoiminnan ikärajaan pieni muutos
Kanta-Hämeen pandemiaryhmässä rajoitustoimia pohditaan viikoittain. Tällä hetkellä ei ole tarpeellista pohtia vielä muiden rajoitusten jatkoa kuin korkeintaan kaksi viikkoa kerrallaan voimassa olevaa tartuntatautilain §58 g -mukaista liikunta- ja virkistystilojen sulkemista. Tällä hetkellä päätöksen voimassaolo on päättymässä 12.1.2022.
– Esitämme Etelä-Suomen aluehallintovirastolle päätöksen voimassaolon jatkamista kahdella viikolla 13.1. alkaen, sillä pienellä poikkeuksella, että päätöksen ulkopuolelle rajatun lasten ja nuorten ohjatun harrastustoiminnan ikärajaa nostettaisiin 2004 ja sen jälkeen syntyneistä vuonna 2003 ja jälkeen syntyneisiin. Tämä mahdollistaisi A-juniori-ikäisten joukkueiden harrastustoiminnan, Grönlund kertoo.
Ryhmässä keskusteltiin myös niin sanottujen matalan riskin yksilöliikuntapaikkojen rajaamisesta päätöksen ulkopuolelle, mutta tätä ei nähty toistaiseksi vielä tarkoituksenmukaiseksi, eikä esimerkiksi Uudellamaalla tai Päijät-Hämeessä tällaista muutosta ole nähty mahdolliseksi esittää.
– On selkeämpää, että alueilla on yhteneväiset rajoitukset. Jos meillä avattaisiin nyt kuntosaleja, se todennäköisesti lisäisi liikennettä tänne maakunnista, joissa epidemiatilanne vielä vakavampi, Grönlund perustelee.
Koulut jatkavat lähiopetuksessa edelleen
Maakunnan oppilaitoksista on odotettu linjausta koulujen jatkumisesta joko lähi- tai etäopetuksessa joululomien jälkeen.
– Vaikka tartuntamäärät ovat ennätyksellisiä ja tilanne vaikea, Suomen hybridistrategian mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitustoimet ovat viimesijaisia. Nämä muut toimet ja niiden vaikutukset täytyy katsoa siis ensin. Vaikutuksia tilojen sulkemisista voidaan nähdä vasta viikon-parin jälkeen aikaisintaan, Grönlund muistuttaa.