Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle kiristyksiä yleisötilaisuuksiin ja suosittaa maksimissaan 10 henkilön yksityistilaisuuksia

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli jälleen kokouksessaan torstaina 16. joulukuuta maakunnan edelleen heikentynyttä koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on uudella ennätystasolla (321/100 000 hlöä per 2 viikkoa) ja terveydenhuollon kuormitus on erittäin korkeaa. Tartunnanjäljitystä on jouduttu kohdistamaan, eikä karanteeneihin ehditä tai pystytä enää määräämään tartunnoille altistuneita kuin paikoin.

Maakuntaryhmä esittääkin Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajaamista 10 henkilöön sisätiloissa ja 50 henkilöön ulkotiloissa tammikuun loppuun saakka. Rajoituksista olisi edelleen mahdollista vapautua koronapassin käyttämisellä.

Toimenpiteillä pyritään vähentämään yhtä aikaa sairastuvien ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrää omikron-variantin levitessä väestöön sekä antamaan lisäaikaa kolmansien rokotusannosten jakamiseen väestölle – ja toki myös lisäämään rokotuskattavuutta koko väestön osalta. Toimilla ei pystytä enää pysäyttämään omikron-variantin leviämistä maakunnassa, mutta sen hidastaminen on kriittistä terveydenhuollon kantokyvyn osalta.

– Keskustelimme myös mahdollisuudesta rajata yleisötilaisuuksia siten, että rajoituksista ei voisi vapautua koronapassinkaan käytöllä, mutta tämä ei ole mahdollista ilman, että maan hallitus ottaa niin sanotun hätäjarrumekanismin käyttöön, maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen

Myös aluehallintoviraston tekemää päätöstä tartuntatautilain §58 d osalta pyydetään jatkamaan 31. tammikuuta saakka. Pykälällä asetetaan velvoitteita ja rajoituksia erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytölle, ja niistä on mahdollisuus niin ikään vapautua koronapassin käytöllä, jos tila on tarkoitettu virkistyskäyttöön.

Maskisuositus laajentuu ja yksityistilaisuuksien suositus tiukentuu

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä päätti jatkaa ja kiristää myös omassa vallassaan olevia suosituksia seuraavasti:

  • Yksityistilaisuudet suositellaan rajattavaksi maksimissaan 10 henkilöön 31.1.2022 saakka.
  • Yleisen maskisuosituksen ja etätyösuosituksen voimassaoloaikaa jatketaan 31.1.2022 saakka. Maskisuositusta laajennetaan koskemaan ikäryhmiä 4.-luokkalaisista eteenpäin tammikuusta alkaen.
  • Kouluissa ja 2. asteen opetuksessa ryhmien ja luokkien vaihtumista/yhdistymistä suositellaan minimoitavan 31.1.2022 saakka (aiemman joulujuhlasuosituksen lisäksi).

Rokotuksiin haetaan apua

Kolmansien rokotusannoksien osalta maakuntaryhmä tavoittelee, että kaikille halukkaille ne olisi kyetty antamaan maaliskuun 2022 loppuun mennessä, ja yli 60-vuotiaiden sekä riskiryhmien osalta jo tammi-helmikuun aikana.

– Jonkinasteisia tartuntojen leviämistä rajoittavia toimia tarvitaan varmasti sinne saakka. Toiveikkuuttamme kuitenkin lisää se, että myös omikronin osalta alkuperäinen ja laajimmin käytössä oleva rokote (Pfizer-Biontechin Comirnaty) antaa kolmannen annoksen jälkeen tiettävästi 70-75-prosenttisen suojan oireistakin tautia vastaan ja suojaa vakavalta taudinkuvalta hyvin, Leskinen sanoo.

Rokotustahdin kiihdyttämiseksi tarvitaan kunnissa ja perusterveydenhuollon kuntayhtymissä lisää rokotusluvallisia rokottajia. Halukkaat voivat ilmoittautua seuraaville yhteyshenkilöille sähköpostin välityksellä:

  • Hämeenlinna: heli.haapala(at)hameenlinna.fi
  • Riihimäen seutu: auli.anttila(at)riihimaki.fi
  • Forssan seutu: kaisa.pulakka(at)fshky.fi
  • Janakkala: eeva.karkila(at)janakkala.fi
  • Hattula: ritva.partanen(at)terveystalo.com