Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle liikunta- ja virkistystilojen sulkemista kahdeksi viikoksi

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 22. joulukuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on jälleen uudella ennätystasollaan (390/100 000 hlöä per 2 viikkoa) ja terveydenhuollon kuormitus jatkuu erittäin korkeana ja ennuste näyttää kriittiseltä, ellei epidemian leviämistä kyetä rajaamaan tehokkaasti.

Valtioneuvoston päättämistä toimista ainoastaan ravintolarajoitusten nähdään vaikuttavan Kanta-Hämeen tilanteeseen. Tämän vuoksi maakuntaryhmä päätti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain §58 g -mukaista tilojen sulkemista kahden viikon määräajaksi.

Kyseinen pykälä velvoittaa seuraavien tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita sulkemaan tilansa niiden harjoittaessa 1 kohdassa tarkoitettua liikunta- tai urheilutoimintaa taikka 2–6 kohdassa tarkoitettua huvi- tai virkistystoimintaa seuraavissa tiloissa:

1) joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat;

2) yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;

3) tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;

4) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat;

5) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;

6) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Pykälässä tarkoitettu päätös ei koske ammattiurheilemista, eikä yksityiselämän tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Pykälässä tarkoitetuista rajoituksista ei voi vapautua koronapassin käytöllä.

– Näemme, että nyt kaikki mahdolliset toimet ovat nyt tarpeen kontaktien minimoimiseksi, jotta terveydenhuollon kantokyky voidaan tammikuussa turvata omikron-variantin nopealta leviämiseltä ja jotta saamme lisäaikaa kolmansien koronarokotusten antamiselle. Aluehallintoviraston harkinnan varaan jää, rajataanko lasten ja nuorten harrastukset pois näistä rajoituksista, maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen toteaa.

Arvio on, että aluehallintovirasto voisi asettaa rajoituksen voimaan vuoden alusta, jolloin ne olisivat voimassa noin tammikuun puoliväliin saakka.

Rokotuksia priorisoidaan

Tartuntojen jäljittämiseen pystytään enää hyvin rajallisesti, eikä se ole enää maakuntaryhmän näkemyksen mukaan tehokasta voimavarojen käyttöä. Sen sijaan resursseja pyritään turvaamaan väestön rokotuksiin.

Rokotteiden saatavuudessa on vaihtelua siten, että eniten käytössä olevaa Pfizer-Biontechin rokotteita tulee Suomeen ja Kanta-Hämeeseen vuodenvaihteen tienoilla pienempiä määriä kuin normaalisti. Varastossa on kuitenkin Modernan rokotetta, jota suositellaan väestölle kolmansien rokotusten rokotteeksi riippumatta siitä, mitä rokotetta aiemmilla kerroilla on annettu.

– Lääketieteellisesti tämä on todettu turvalliseksi ja hyväksyttyjen, eri valmistajien rokotusten miksaamisen on jopa todettu tehostavan yksilön rokotesuojaa, Leskinen kertoo.