Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää jatkoa rajoitustoimiin, pois lukien niin sanotut matalan riskin liikunta- ja virkistystilat

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 20. tammikuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on korkeimmillaan epidemian aikana (1841/100 000 hlöä per 2 viikkoa), mutta viime viikolla ilmaantuvuuden kasvu taittui ja sairaalahoidon kuormitus on pysynyt aisoissa.

– Emme ole enää eksponentiaalisessa tartuntojen kasvussa, ja rajoituksilla on selkeästi ollut vaikuttavuutta. Terveydenhuollon ylikuormittumisuhka on edelleen merkittävä, mutta ei enää aivan niin korkea kuin aikaisemmin. Myös riskiarvio omikron-variantin aiheuttaman uhkan osalta on lieventynyt, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen

Maakuntaryhmässä päätettiin esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle katkolla olleen tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaista rajoitusta 23. helmikuuta saakka, jolloin se olisi yhtä pitkään voimassa kuin yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset. 58 d velvoittaa erilaisten tilojen haltijoiden ja toiminnan järjestäjiä ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Tämän voi tehdä esimerkiksi asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toiminnan erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Myös uimahalleja esitetään avattaviksi

Tartuntalain 58 g -pykälän mukaista tilojen sulkua esitetään jatkettavaksi kahdella viikolla 27.1.-9.2 välisen ajan, mutta sillä poikkeuksella, että THL:n riskiluokituksen mukaiset niin sanotut matalan riskin tilat voitaisiin avata torstaista 27. tammikuuta alkaen. Näitä tiloja olisivat esimerkiksi yksilöurheiluun, -liikuntaan ja virkistykseen käytettävät tilat, kuten kuntosalit, padel- ja tennishallit, uimahallit ja kylpylät, sisäleikkipuistot ja muut näihin rinnastettavat tilat. Lisäksi esimerkiksi kauppakeskusten oleskelutilat lukeutuvat THL:n luokituksessa tähän kategoriaan.

– Maakuntaryhmä laajensi koronanyrkin pohjaesitystä koskemaan myös uimahalleja, jotta kaikki matalan riskin tilat olisivat samassa kategoriassa. Uimahallien kansanterveydellinen merkitys nähdään niin ikään tärkeäksi. Täytyy kuitenkin myös muistaa, että näitäkin tiloja koskevat kuitenkin 58 d -pykälän mukaiset velvoitteet, Leskinen muistuttaa.

Matalan riskin yleisötilaisuuksia lievennys ei vielä koske. Pandemiaryhmän mukaan muistakin rajoituksista on kuitenkin mahdollisuus luopua ennen niiden virallista määräaikaa, jos vain epidemiatilanne antaa siihen vain mahdollisuuden.

– Kenelläkään ei ole halua jatkaa rajoituksia yhtään pidempään kuin se on välttämätöntä, mutta emme kuitenkaan halua aiheuttaa jojo-liikettä epidemiassa. Näin ollen rajoituksia täytyy purkaa vaiheittain, ja toivomme väestöltä edelleen varovaisuutta ja kärsivällisyyttä, jotta pääsisimme avaamaan yhteiskunnan toimintoja mahdollisimman nopeasti, johtajaylilääkäri toteaa.