Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää rajoituksia yleisötilaisuuksiin, teki suosituksia yksityistilaisuuksiin ja ehdottaa koronapassin laajempaa käyttöä

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 25. marraskuuta maakunnan vakavasti heikentynyttä koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on jatkunut jyrkässä nousussa etenkin Hämeenlinnan seudulla ja koko maakunta täyttää selvästi leviämisalueen kriteerit. Tartuntojen ilmaantuvuus maakunnassa on kasvanut merkittävästi neljättä viikkoa, ollen nyt korkeammalla tasolla kuin koskaan pandemian aikana Kanta-Hämeessä (182/100 000 hlöä).

Ryhmä päätti yksimielisesti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 §:n mukaisen määräyksen tekemistä, jolla rajoitettaisiin korkean riskin ja merkittävien yleisömäärien tapahtumia. Ennestään maakunnassa on voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset, joista voi vapautua koronapassin käyttöönotolla sekä suositukset koskien maskien käyttöä ja etätyötä.

– Ravintolarajoitukset eivät yksin riitä, vaan näkemyksemme mukaan niitä tulee suunnata kaikkiin yleisötilaisuuksiin, ja aivan vähintään kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin, joissa osallistujilla ei ole omaa istumapaikkaa tai joissa on yhteislaulua tai suurkuoron laulantaa sekä tanssilavoille ja tanssisaleihin. Ehdotamme rajoituksen osallistujamäärän rajaksi 50 osallistujaa ja korkean riskin tapahtumien osalta 20 osallistujaa, kertoo maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Koronapassia käyttämällä toiminnanharjoittaja voisi välttää asetetut rajoitukset ja velvoitteet. Koronapassin käyttö vähentäisi merkittävästi rajoituksen haittavaikutuksia toiminnanharjoittajalle sekä yhteiskunnalle ylipäätään.

– Ehdotamme, että hybridistrategian toimenpiteiden kohdentamisperiaatteen mukaisesti lapsille suunnatut tilaisuudet jätettäisiin mahdollisen rajoituspäätöksen ulkopuolelle. Näihin tilaisuuksiin tuli olla myös lapsen huoltajilla tai muulla seuralaisella pääsy, Leskinen sanoo.

Päätöksen voimassaoloajaksi maakuntaryhmä ehdottaa vähintään kolmea viikkoa. Rajoitukset voivat tulla voimaan aikaisintaan noin viikon kuluttua, riippuen aluehallintoviraston päätöksenteosta.

Koronapassi tulisi ottaa laajaan käyttöön

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä haluaa tuoda esiin myös kannanottonaan, että koronapassin laajamittainen käyttöönotto olisi mahdollistettava Suomessa viipymättä, koskien muun muassa:

  • ei-julkisia tapahtumia, tilaisuuksia ja tiloja myös silloin, kun edellä mainittuihin ei kohdennu voimassa olevia rajoituksia. Koropassin käytön näissä tilaisuuksissa tulisi olla kuitenkin vapaaehtoista.
  • Sote-henkilöstön ja sote-alan opiskelijoiden osalta silloin, kun he työskentelevät vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvien potilaiden ja asiakkaiden yksikössä (kunnes tartuntatautilain 48 § päivittyy koronarokotteen osalta).

Yksityistilaisuuksia koskevat suositukset

Maakunnallinen pandemiaryhmä antoi myös suosituksen koskien yksityistilaisuuksia. Niitä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön.

– Nykyisessä koronatilanteessa jokaisen tulee harkita yksityistilaisuuksien järjestämistä ja tilaisuuksiin osallistumista tarkoin, Leskinen vetoaa.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi luokkakohtaisesti välttäen ryhmien sekoittumista.