Kanta-Hämeen pandemiaryhmä jatkaa edelleen etätyö- ja maskisuosituksia

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 17. maaliskuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on edelleen varsin korkealla tasolla (1200/100 000 hlöä per 2 viikkoa) koko maakunnan alueella, ja todellisuudessa ilmaantuvuus on luonnollisesti vielä huomattavasti korkeampi, koska testausta on kohdennettu voimakkaasti riskiryhmiin. Myös jätevesiseurannasta saatu data osoittaa, että koronaviruksen esiintyvyydessä ei ole käännettä parempaan vielä näkyvissä.

– Myös terveydenhuollon kuormitus jatkuu tasaisen korkealla tasolla, niin erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossa. Vaikka väestön huomio on kohdistunut muihin ikäviin asioihin, koronavirus on yhä vahvasti vieraanamme ja väestöä valitettavasti menehtyy tautiin edelleen, muistuttaa maakuntaryhmän vs. puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund

Pandemiaryhmä ei näekään nykyisessä tilanteessa oikeaksi luopua vielä etätyö- tai maskisuosituksista, vaan päätti jatkaa niitä nykyisellään huhtikuun loppuun saakka.

– Koulujen osalta jätettiin kuitenkin harkinnanvaraa paikallisen tilanteen mukaisesti, Grönlund kertoo.

Rokotustahti maakunnassa, kuten muuallakin Suomessa on hidastunut. Pandemiaryhmä suosittaa kuitenkin erityisesti etenkin kaikkia riskiryhmiä huolehtimaan rokotussuojastaan.

– Kolme rokotetta antaa erinomaisen suojan taudin vakavaa muotoa kohtaan. Kolme neljästä viimeksi keskussairaalan teho-osastolla menehtyneestä potilaasta ovat olleet rokottamattomia. Rokotuksen ottaminen kannattaa varmasti.

Pandemiaryhmä vetoaa väestöön myös sen osalta, ettei oireisena liikuttaisi vieläkään muiden ihmisten parissa.

– Yksilövastuu korostuu oman riskiarvion osalta. Sen lisäksi on kriittisen tärkeää, ettei lievilläkään oireilla liikuta julkisissa tiloissa ja positiivisen testituloksen saaneet eristäytyvät, Grönlund painottaa.