Kanta-Hämeen pandemiaryhmä jatkaa pääosin suosituksiaan tammikuun loppuun saakka - helpotuksia toisen asteen koulutukseen ja lasten harrastustoimintaan
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli jälleen koronavirustilannetta kokouksessaan torstaina 7. tammikuuta. Maakunnan todettiin edelleen olevan epidemian leviämisvaiheessa, vaikka alueellisesti tilanne vaihtelee merkittävästikin, epidemian painopisteen ollessa tällä hetkellä vahvasti Hämeenlinnan seudulla. Maakuntaryhmän näkemys kuitenkin on, että koko Kanta-Hämeen alueella on tarkoituksenmukaista jatkaa yhdenmukaisia suosituksia.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajoittamista 31.1.2021 saakka. Maakuntaryhmä päätti jatkaa voimassa olleita suosituksiaan pääosin samaan ajankohtaan, mutta suositella kunnille ja oppilaitoksille toisen asteen koulutuksen palauttamista lähiopetukseen oppilaitoksille sopivassa aikataulussa. Lisäksi suositellaan kunnille lasten ja nuorten harrastusten mahdollistamista myös sisäliikuntatiloissa, kuitenkin noudattaen 10 henkilön ryhmäkokoja.
– Vaikka COVID-19-taudin ilmaantuvuus on ollut selkeästi laskussa, tilanne on vielä hyvin epävarma joulun ja vuodenvaihteen pyhien jälkeen, sillä myös testausmäärät ovat puolittuneet. Suositusten kesto haluttiin samaan rytmiin AVIn määräysten kanssa ja maakuntaryhmä pohtii jälleen niiden jatkoa hyvissä ajoin ennen kuun vaihtumista tilanteen selkiydyttyä, perustelee maakuntaryhmän puheenjohtajan sijainen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund.
Suositukset 31.1.2021 asti
1) Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi tai osallistuttavaksi.
2) Yleisötilaisuuksien osalta suositellaan niin ikään pidättäydyttävän yli 10 henkilön tilaisuuksista. AVI on antanut asiasta määräyksen 31.1.2021 asti.
3) Kantahämäläisille suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle.
4) Toisen asteen oppilaitoksien osalta suositellaan palaamista lähiopetukseen oppilaitoksille mahdollisessa rytmissä. Oppilaitoksissa on kuitenkin voimassa kasvomaskien täysimääräinen käyttö ja tilanteen mahdollisesti pahentuessa oppilaitoksia pyydetään säilyttämään valmius etäopetukseen siirtymiseen, niiltä osin kuin se on soveltuvaa.
5) Perusopetuksen yläluokkien (luokat 7.-9.) osalta jatketaan täysimääräisesti kasvomaskien käyttöä.
6) Kuntien järjestämän aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnan (mukaan lukien kansalaisopistot ja liikuntaryhmät) sekä taiteen perusopetuksen ryhmätoimintojen osalta jatketaan sulkutoimia. Opetustoiminta tai harrastus, joka on järjestävissä etänä, voi jatkua.
7) Kunnat jatkavat suositustaan tilojaan käyttävien seurojen osalta tilapäisestä toiminnan sulkemisesta aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnassa. Ammattimainen kilpaurheilu sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuen OKM:n määrityksen mukaan voi jatkua. Uimahallien saunojen ja muiden julkisten saunojen käyttökieltosuositus jatkuu. Mikäli tällaisia tiloja pidetään kunnan taholta auki, pukutilojen osalta esim. uimahallien suositellaan sulkevan vähintään 2/3 paikoistaan. Kuntia suositellaan lisäämään ulkoliikuntaharrastusmahdollisuuksia normaalia enemmän.
8) Kunnille suositellaan alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastusten mahdollistamista myös sisäliikuntatiloissaan. Toiminta suositellaan järjestettäväksi erillisissä, alle 10 henkilön ryhmissä. Maakuntarajoja ylittäviä pelejä tai turnauksia ei tule järjestää.
9) Riskiryhmien suojaamisen osalta julkiset ja yksityiset palveluntuottajat jatkavat ja kehittävät omassa toiminnassaan suojaustoimenpiteitä, mukaan lukien henkilöstön suojainten käyttö ja hygieniatoimet sekä turvallisten vierailutilojen ja -käytäntöjen luominen ja käyttöönotto.
10) Kunnat jatkavat julkisten tilojen toiminnan rajaamista tai sulkemista epidemiatilanteen vaatimalla tavalla. Tämä koskee muun muassa kirjastojen, museoiden, teattereiden ja jäähallien toimintaa.
Lisäksi kasvomaski- ja etätyösuositukset jatkavat voimassaoloaan leviämis- ja kiihtymisvaiheen ajan.