Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ottaa käyttöön epidemiatason 2 suositukset

Taulukkokuva voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista Kanta-Hämeessä 28.3. asti

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset Kanta-Hämeessä 28. maaliskuuta asti.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 25. helmikuuta koronavirustilannetta sen jälkeen, kun valtioneuvosto oli ilmoittanut Suomen siirtyvän jälleen poikkeusoloihin. Kanta-Häme on palannut vahvasti leviämisvaiheen ilmaantuvuuslukuihin ja kasvu on ollut erityisen jyrkkää viikkojen 7 ja 8 välillä.

Kanta-Hämeessä otetaankin käyttöön uusia leviämisvaiheen suosituksia valtioneuvoston linjausten mukaisesti ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee omalta osaltaan päätöksiä uusista määräyksistä viikolla 9.

– Näyttää vahvasti siltä, että terveydenhuollon kantokyky on koetuksella tulevina viikkoina ja tartunnanjäljitys on kuormittunut jo nyt. Kanta-Hämeen testitulosten sekvensoinnissa on tullut esiin koronaviruksen niin sanottua brittivarianttia, mikä tulee seuraavien viikkojen aikana muodostumaan vallitsevaksi virustyypiksi myös meillä. Tilanne on nyt sellainen, että väestön olisi hiihtolomista huolimatta syytä pysytellä mahdollisimman paljon kotonaan omien läheistensä seurassa ja ulkoilla turvallisesti lähialueilla, vetoaa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Uudet leviämisvaiheen suositukset ja rajoitukset

  • Epidemiatason 2 toimet ovat voimassa 28.3. saakka ja tulevat voimaan heti, jollei erikseen mainita.
  • Kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten osalta on maksimissaan 6 henkilöä (Etelä-Suomen aluehallintovirasto antaa määräyksen viikolla 9).
  • Maakuntaryhmä suosittaa yksityistilaisuuksien osalta maksimimääräksi niin ikään 6 henkilöä.
  • Vähintään kahden metrin turvavälit sisätiloissa (tartuntatautilaki 58d §) velvoittamaan julkisia ja yksityisiä toimijoita.
  • Yläasteet ja 2. asteen opetus siirtyvät etäopetukseen viimeistään 8.3. alkaen. Välttämätön lähiopetus sallitaan. Etelä-Suomen aluehallintovirasto antaa päätöksen rajoituksesta viikolla 9.
  • Yli 12-vuotiaiden osalta ryhmäharrastustoiminta suositetaan keskeytettäväksi.
  • Julkisia tiloja suositellaan suljettaviksi mahdollisuuksien mukaan.
  • Valtioneuvosto säätää ravintolatoimintaa koskevista rajoituksista 8.-28.3. väliselle ajalle.

Tarkennuksia rokotusjärjestykseen

Koronavirusrokotukset etenevät Kanta-Hämeessä THL:n määrittelemän rokotusjärjestyksen mukaisesti ja ovat kuntien ja perusterveydenhuollon kuntayhtymien vastuulla. Sairaanhoitopiirin ja maakunnan pandemiaryhmän roolina on koordinoida rokotusten etenemistä ja tarvittaessa tukea kuntia.

Sekaannusta väestön ja kuntien keskuudessa on aiheuttanut THL:n ohjeistus, jonka mukaan ensimmäisten rokotusryhmien yhteydessä voidaan rokottaa myös samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet. Alun perin ohjeistuksessa ei ollut määritelty ikääntynyt-termiä lainkaan.

– Kunnat painottivat alkuun omaishoitajuutta, eikä kaikille samassa taloudessa asuville ikääntyneille annettu rokotusaikaa. Maakuntaryhmässä määritettiin 18.2. ikääntyneeksi yleisesti hyväksytty määritelmä ikääntyneeksi eli yli 65-vuotiaat ja tieto päivitettiin kuntien yhteiselle koronarokotuksetkantahame.fi -sivulle. THL kuitenkin päivitti sitten heti perään maanantaina 22.2. ikääntyneen määritelmäksi yli 70-vuotiaat. Tämä määritelmä helpottaa rokotteiden järjestämistä, sillä tällöin molemmat saavat saman rokotteen. Nyt mekin päivitämme linjan THL:n mukaiseksi ja toivottavasti ajanvaraus saadaan nyt vihdoin pelaamaan myös tältä osin, Leskinen selvittää.

Kanta-Hämeessä henkilön ikä määritellään syntymäpäivän mukaan, ei syntymävuoden.