Kanta-Hämeen pandemiaryhmä piti tilannearvionsa ennallaan, lasten ja nuorten harrastusten avaamiselle ymmärrystä

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 28. tammikuuta koronavirustilannetta. Epidemian tunnusluvut viikkojen 2 ja 3 osalta veivät maakuntaa takaisin kohti kiihtymisvaihetta, mutta leviämisvaiheen kriteereistä täyttyy vielä kaksi, ja tilanteen epävarmuus ja kuluvalla viikolla jälleen nousussa ollut taudin esiintyvyys pitävät maakunnan vielä leviämisvaiheessa.

– Lukujen perusteella olemme aivan siinä veitsenterällä, mutta odotamme arviossamme vielä tämän viikon kehityksen. Jos esiintyvyys on edelleen aleneva, maakunta todennäköisesti määritellään takaisin kiihtymisvaiheeseen ensi viikolla. Tällä hetkellä luokituksen vaihdolla ei olisi ollut käytännön vaikutustakaan, sillä ministeriö on ohjannut muuntovirusten luoman uhan vuoksi pitämään rajoitukset ja suositukset ennallaan vaiheesta riippumatta. Olemme kuitenkin valmiita arvioimaan tilannetta viikoittain ja erityisesti, kun nykyisten suositusten voimassaoloaika on päättymässä, toteaa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Pääkaupunkiseudun kunnat päättivät keskiviikkona vastoin STM:n ohjausta avata lasten ja nuorten sisäliikuntaharrastuksia. Asiasta keskusteltiin luonnollisesti pitkään myös Kanta-Hämeessä.

– Ministeriön ja THL:n kanta on selkeä, mutta myös kaupunkien perustelut ovat hyvin ymmärrettäviä ja perusteltuja. Asia on saanut liian ison painoarvon nähden siihen merkitykseen, mikä lasten ja nuorten harrastusten rajoittamisella on tartuntojen määrään ja epidemian torjuntaan. Näistä keinoista ei saisi tulla arvovaltakysymyksiä, vaan kaikkien tulisi yhdessä keskittyä löytämään tehokkaimmat keinot epidemian pysäyttämiseksi. Epidemiatoimien lähtökohtaisesti pitäisi kohdentua ensi sijassa siihen, mikä epidemian hallinnan kannalta on vaikuttavinta, Järvelä sanoo.

Kanta-Hämeessä Forssan seudulla on liikuntapaikkoja pidetty kaiken aikaa auki, ja Hämeenlinnan kaupungin liikuntapaikkoja ylläpitävä Liikuntahallit Oy päätti avata sisäliikuntatilojaan maanantaista 1. helmikuuta lähtien. Järvelä pitää todennäköisenä, että lopuissakin maakunnan kunnissa sisäliikuntapaikkoja avataan lasten ja nuorten käyttöön, vaikka maakuntaryhmän suositus on voimassa 15. helmikuuta asti.

– Meidän on hankala terveysviranomaisina lähteä kapinoimaan ohjaavan ministeriön kantaa vastaan, mutta toimivalta liikuntapaikkojen suhteen on kunnilla. Olisihan tilanne varsin erikoinen, jos Hämeenlinnan ja Riihimäen seudut jäisivät ainoiksi koko Suomessa, missä lasten sisäharrastukset olisivat suljettuina. Epidemiatilanne isoissa kaupungeissa on kuitenkin huomattavasti pahempi kuin täällä.

Maakuntaryhmä kuitenkin painottaa, että lasten ja nuorten harrastusten tulee tapahtua alle 10 henkilön pienryhmissä ja vahva suositus on, että ryhmät pidetään mahdollisimman muuttumattomina.

– Ottelu-, näytös- tai muiden tapahtumien järjestämisestä on syytä edelleen pidättäytyä. Muiden epidemiatoimien, mukaan lukien yksityistilaisuuksien ja matkustamisen välttäminen, etätyön maksimaalinen käyttö, maskien käyttö, käsihygienia ja lievienkin oireiden kanssa testeihin hakeutuminen sekä kotiin jääminen ovat nyt tärkeitä ja niillä voimme kaikki vaikuttaa siihen, että toimet kohdentuvat oikein, Järvelä painottaa.