Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa paluuta lähiopetukseen portaittain

Taulukkokuva voimassaolevista rajoituksista ja suosituksista.

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset Kanta-Hämeessä.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 1. huhtikuuta koronavirustilannetta ja suosituksiaan pääsiäisen jälkeiselle ajalle. Maakunta on tasaantuvassa tai taittuvassa epidemian leviämisvaiheessa, jossa sairaalakuormitus kasvaa hieman tai pysyy nykyisellä tasollaan seuraavat 1-2 viikkoa, ennen kuin kääntyy laskuun tartuntojen ilmaantuvuuden laskun perässä.

Erikoissairaanhoidossa on valmiustasoa nostettu 18. huhtikuuta saakka merkittävästi. Jotta valmiustasoa voidaan laskea, on ilmaantuvuuden määrä saatava kohti epidemian kiihtymis- ja perusvaihetta. Jäljitystyö kuormittaa edelleen perusterveydenhuoltoa, ja rokotuksiin tarvittavan resurssin määrä kasvaa seuraavien viikkojen aikana.

– Nyt edetään oikeaan suuntaan, mutta epidemiatilanne on edelleen epävakaa ja virusvariantit aiheuttavat mahdollisuuden myös nopeaan tilanteen heikkenemiseen. Samaan aikaan on kiitettävä kantahämäläisiä siitä, että epidemian kulku on ottanut käännöksen oikeaan suuntaan huolellisen ja suositusten mukaisen toiminnan johdosta, sanoo maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Forssan seudulla jatketaan etäopetusta peruskoulussa

Peruskoulun 7.-9. luokkien osalta suositus palata lähiopetukseen pääsiäisen jälkeen 6. huhtikuuta pysyy voimassa Riihimäen ja Hämeenlinnan seuduilla, mutta Forssan seudulla jatketaan vielä viikko 14 etäopetuksessa.

– Tämä on Forssan seudun omakin toive, jota maakunnan pandemiaryhmä tukee. Perusteena päätökselle on ilmaantuvuusluku, joka on Forssan seudulla muuta maakuntaa korkeampi ja ei vielä yhtä selvästi ole kääntynyt laskuun kuin muualla maakunnassa. Kun huomioidaan pääsiäisen vieton mukanaan tuoma epävarmuus, niin yhteinen ymmärrys on, että kannattaa katsoa varmuuden vuoksi vielä viikko etäopetuksessa, Leskinen kertoo.

Toisen asteen koulutuksen osalta maakuntaryhmä suosittelee paluuta hybridiopetukseen suunnitelman mukaisesti 12. huhtikuuta alkaen koko maakunnassa, kuitenkin sillä varauksella, ettei epidemiatilanne mene selkeästi huonompaan suuntaan pääsiäisen seurauksena.

– Myös paikallinen epidemiatilanne kannattaa oppilaitoksissa huomioida etä- ja lähiopetuksen määrän suhteessa sekä maksimaalisesti pitää huolta turvatoimista eli maskien käytöstä, turvaväleistä ja vaihtumattomista opetusryhmistä.

Muita lievennyksiä suosituksiin tai toimia arvioidaan maakunnan pandemiaryhmän 8. huhtikuuta pidettävässä kokouksessa.