Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa peruskoululaisten paluuta lähiopetukseen 6.4. alkaen
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 25. maaliskuuta koronavirustilannetta ja suosituksiaan etenkin pääsiäisen ajalle. Maakunta jatkaa tasaisessa epidemian leviämisvaiheessa, jonka suunta on epävarma. Sairaalakuormitus erikoissairaanhoidossa on kova ja vielä kasvamaan päin, joten pääsiäisen varalle valmiutta on kohotettu työvuorosuunnittelulla. Perusterveydenhuollossa tartunnanjäljitys on työskennellyt äärirajoillaan.
Valtioneuvosto on jättänyt peruskoulun yläluokkien ja toisen asteen koulutuksen paluun lähiopetukseen alueelliseen harkintaan. Maakuntaryhmä suosittaa, että peruskoulun osalta lähiopetukseen palattaisiin pääsiäisen jälkeen, 6. huhtikuuta alkaen. Myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi saman sisältöisen päätöksensä asiasta torstaina 25. maaliskuuta.
– Toisen asteen osalta toiveena on paluu hybridiopetukseen, joka voisi tapahtua 11. huhtikuuta alkaen kuten olemme jo aiemmin suunnitelleet, pohtii maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.
Tartuntatautilain pykälän 58 g soveltamisen osalta maakuntaryhmä esittää aluehallintovirastolle tilojen sulkemisen jatkoa myös seuraavat kaksi viikkoa eli 1.-15. huhtikuuta väliseksi ajaksi. Pykälän tarkoittamat tilat ja aiemman määräyksen löytää täältä.
Suositukset virpomiseen ja pääsiäisen viettoon
Maakuntaryhmä käsitteli myös pääsiäisen viettoon liittyviä erityiskysymyksiä. Palmusunnuntain virpomisperinteen osalta suositellaan, että virpominen tapahtuisi vain ulkotiloissa, turvavälein ja ennalta sovitusti.
– Lasten tai lasten vanhempien olisi siis suositeltavaa olla yhteydessä vierailukohteisiin etukäteen, että oville ei ilmestyttäisi yllättäen. Ylipäätään pääsiäistä kannattaisi tässä tilanteessa viettää kotona ja oman perheen kesken, Leskinen toivoo.
Kesällä järjestettävien yleisötilaisuuksien, tapahtumien ja lasten kesäleirien osalta on tullut paljon tiedusteluja, voiko niitä järjestää ja millä ehdoin.
– Valitettavasti vielä on liian aikaista sanoa mitään varmaa niiden osalta. Skenaariot näyttävät kuitenkin viime kesästä poiketen siltä, että ennen juhannusta ei kannata suunnitella laajempia tapahtumia. Tilanne on joka tapauksessa virusvarianttien vuoksi nyt arvaamattomampi kuin viime vuonna.
– Toisaalta rokotusten eteneminen määrittää osaltaan sitä, kuinka voimme kesän osalta rajoituksia ja suosituksia höllentää. Pyrimme antamaan tietoa eri skenaarioista ja niiden todennäköisyyksistä sitä mukaa, kun arviomme tarkentuvat, Leskinen lupaa.