Kanta-Hämeen pandemiaryhmä vetoaa välttämään kaikkia ylimääräisiä kontakteja virusvarianttien levitessä kiihtyvällä vauhdilla

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 11. maaliskuuta nopealla tahdilla vakavoitunutta leviämisvaiheen koronavirustilannetta.

Riihimäen seudulla epidemian leviäminen osoitti viikolla 9 tasaantumisen merkkejä, mutta viikon 10 alussa vuorostaan Hämeenlinnan seudulla on esiintynyt ennätysmäisen paljon uusia tartuntoja ja myös uusia tartuntaketjuja. Monet piirteet viittaavat siihen, että uudet tartunnat ovat niin sanottujen virusvarianttien aiheuttamia ja indikoivat lisääntyvää painetta terveydenhuollon kantokyvylle koko maakunnassa.

– Tilanne on nähdäksemme menossa erittäin vakavaksi, ja vetoamme kaikkiin kantahämäläisiin, että pidättäydyttäisiin kaikista ylimääräisistä fyysisistä kontakteista oman perheen ulkopuolisiin ihmisiin, sanoo maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Maakuntaryhmä päätti pitää ylimääräisen kokouksen maanantaina 15. maaliskuuta koskien tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisten rajoitusten jatkamista Riihimäen seudulla sekä mahdollista käyttöönottoa Hämeenlinnan seudulla. Kyseisellä pykälällä rajoitetaan yksityisen ja julkisen sektorin tilojen aukioloa.

– Haluamme saada vielä tarkemman kuvan kuluvan viikon tartuntaluvuista ja varmistua täysimääräisten toimien tarpeesta. Jos lukujen kehitys jatkaa alkuviikon tasolla, on todennäköisesti tarvetta ottaa käyttöön jälleen uusia rajoituksia. Näille kuitenkin täytyy löytyä lain vaatimat perustelut, jotta aluehallintovirasto voi toimeenpanossa edetä, Leskinen kertoo.

Lasten harrastuksissa kilpailutoiminta on syytä keskeyttää

Torstain kokouksessa käsiteltiin myös urheiluseuroilta tulleita kysymyksiä liittyen vuonna 2008 syntyneiden ja nuorempien lasten harrastuksiin liittyen, joiden on annettu toistaiseksi jatkua myös epidemiatasolla 2.

Maakuntaryhmä vahvasti suosittaa, että:

1) On tarkoituksenmukaista keskeyttää peli- ja turnaustoiminta kaikilla ikäryhmillä niin oman kuin muidenkin maakuntien alueella (pois lukien OKM:n kriteerien mukainen kilpaurheilu),
2) Noudatetaan myös OKM:n turvallisen harrastustoiminnan ohjeita pienempien lasten harrastustoiminnassa.

– Ymmärrämme hyvin, että alun perin ohjeistus on laadittu 12-18-vuotiaita nuoria silmällä pitäen, eivätkä esimerkiksi kahden metrin turvavälit pienten lasten ryhmäharrastuksissa ole helposti järjestettävissä tai valvottavissa, mutta ohjeistusta kannattaa soveltaa mahdollisimman hyvin tai harkita toiminnan laittamista tauolle, johtajaylilääkäri Leskinen kehottaa.

Ohjeistus ulkomaisten kausityöntekijöiden testaukseen

Kesän lähestyessä Kanta-Hämeessä on luotu yhteinen toimintatapa liittyen ulkomaisten kausityöntekijöiden koronatestaukseen, jonka maakuntaryhmä hyväksyi.

Työnantajia pyydetään ottamaan aina hyvissä ajoin yhteyttä oman kunnan terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, jotta saapuvien työntekijöiden testaus voidaan järjestää laaditun ohjeistuksen mukaan kontrolloidusti.