Kanta-Hämeen pandemiaryhmältä suosituksia kasvomaskeihin ja ylioppilaskirjoituksiin liittyen

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli koronavirustilannetta kokouksessaan torstaina 14. tammikuuta. Maakunnan todettiin edelleen olevan epidemian leviämisvaiheessa, kun vuodenvaihteen kolmen esiintyvyydeltään rauhallisemman viikon jälkeen tartuntamäärät ovat lähteneet uudelleen selkeään nousuun.

– Testimäärät ovat edelleen huomattavasti vähäisempiä kuin ennen joulua, joten tilanne saattaa olla vielä huonompi, mitä lukujen perusteella näemme. Jokaisen tulisi edelleen hakeutua testaukseen, jos kokee pieniäkin mahdollisia koronainfektion oireita, kannustaa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Maakuntaryhmä laajensi kasvomaskisuositustaan THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti kattamaan kaikki yli 12-vuotiaat. Suositus on voimassa epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen ajan. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain, riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä eli kaikille kuudesluokkaisille suositellaan maskien käyttöä.

Maakuntaryhmä niin ikään suosittelee ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville abiturienteille ja näiden perheille kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia, jotta mahdolliset altistumiset ja karanteenit eivät estäisi kirjoituksia. Karanteeniin määrätyille opiskelijoille on mahdotonta järjestää tilaisuutta osallistua yo-kirjoituksiin karanteenin vaatimissa olosuhteissa.

Yo-kirjoituksiin liittyvät penkinpainajaisjuhlat ja vanhojen tanssit suositellaan siirrettäviksi toukokuulle.

– Tässä epidemiatilanteessa penkkarit ja tanssit ovat valitettavasti mahdottomia järjestää turvallisesti. Pyrimme maakunnassa parhaamme mukaan siihen, että näitä tärkeitä perinteitä voitaisiin jatkaa keväällä, kun taudin leviäminen on saatu hallintaan, Järvelä lupaa.