Kanta-Hämeen pandemiaryhmältä uudet toimintaohjeet tilanteisiin, joissa tartuntojen viranomaisjäljitystä ei enää pystytä tekemään
Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 13. tammikuuta maakunnan koronavirustilannetta. Tartuntojen ilmaantuvuus on jälleen kerran uudella ennätystasollaan (1598/100 000 hlöä per 2 viikkoa) ja sairaalahoidon kuormituksen ennustetaan nousevan edelleen. Omikron-variantin aiheuttaman epidemian huippua ennustetaan tammi-helmikuun vaihteeseen.
Tartuntoja todetaan nyt yli 200 päivässä, mutta kaikkia tartuntoja ei enää saada testauksella kiinni ja myös tartuntojen kirjaamisissa on usean päivän viiveitä. Kanta-Hämeen, eikä monen muunkaan maakunnan alueella, tartunnanjäljityskään ei ole enää vaikuttavaa, sillä sekä eristysten että etenkin karanteenien osalta niitä ei juurikaan päästä määräämään, ennen kuin eristys- tai karanteeniaika on jo loppunut.
– Tällä hetkellä epidemian hallinnan kannalta tartunnanjäljityksellä ei siis enää pystytä vaikuttamaan tartuntojen leviämiseen ja aiempaa suurempi merkitys on väestön vastuullisella toiminnalla altistuksen tullessa tietoon ja lievilläkin hengitystieoireilla, maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen
Tästä syystä pandemiaryhmässä on alueen infektiotautien asiantuntijoiden ja tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden johdolla laadittu uusia toimintaohjeita niin väestölle kuin koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen käyttöön uudessa tilanteessa.
– Viranomaisjäljitystä tehdään Kanta-Hämeessä jatkossa vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä, sekä sote-ammattilaisten perhetartuntojen yhteydessä sairaala- tai hoivayksikköepidemioiden rajaamiseksi, Leskinen toteaa.
Kanta-Hämeen ohjeet on laadittu samaan linjaan kuin THL:n torstaina 13.1. julkaisemat, mutta joiltain osin ne ovat yksityiskohtaisemmat ja alueen tilanteeseen sovitettuja. Ryhmässä keskusteltiin myös yhteisestä linjasta, jota toivotaan maakunnan kouluilta.
– Koulujen osalta toivomme käytäntöjen joustamista siten, että etäopetukseen voi olla oikeutettu muutenkin kuin viranomaisen tekemän karanteeni- tai eristystodistuksen kanssa, sillä viranomaisten kapasiteetti ei riitä todistusten kirjoittamiseen, eikä jäljitys- tai testauskapasiteetti kaikkien oireisten koululaisten testaamiseen terveydenhuollossa, Leskinen vetoaa.
Vanhojen tansseja ja penkkareita suositellaan siirrettäväksi
Maakuntaryhmässä käsiteltiin jälleen myös voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia. Yleisötilaisuuksien rajoitusta (max. 10 hlöä sisätiloissa ja 50 hlöä ulkotiloissa), jonka voimassaolo on päättymässä, esitetään aluehallintovirastolle jatkettavaksi kuukaudella eteenpäin eli helmikuun 24. päivään saakka.
Etätyösuositusta ja yksityistilaisuuksien suositusta (max. 10 hlöä) jatketaan helmikuun loppuun ja koulujen ryhmiä koskevaa suositusta niin ikään helmikuun loppuun saakka.
– Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että penkkareita ja vanhojen tansseja ei suositella tänäkään vuonna järjestettäväksi perinteiseen aikaan helmikuussa. Uskomme kuitenkin, että ne on mahdollisuus järjestää myöhemmin keväällä. Tosin olemme huomanneet, että viruksen suhteen ei mitään varmoja lupauksia voi antaa, Leskinen sanoo.
Lasten ja nuorten harrastuksia ei esitetä edelleenkään rajoitettavaksi, mutta tilannetta tarkkaillaan viikoittain.