Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri varautuu lakkoon ja hakee lakon ajankohdalle siirtoa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle on annettu lakkovaroitus Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy:n ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer:n toimesta. Yhden vuorokauden mittainen työnseisaus on tarkoitus toteuttaa  Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä (teho-osasto ja valvonta) perjantaina 2.9.2022 klo 00.01 – 23.59 välisenä aikana.

Lisäksi Tehy ja SuPer julistivat 18.8.2022 Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän teho-osastolle ja valvontaan kohdistuvan hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon, jotka jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 1.9.2022 alkaen.

 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on päättänyt hakea työtaistelutoimenpiteelle kahden viikon siirtoa

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri hakee kahden viikon siirtoa lakon ajankohdalle. Nyt myös suojelutyö on kielletty järjestöjen toimesta, mikä vaarantaa potilasturvallisuuden toteutumista. Toimimme kuitenkin sen mukaisesti, että lakko toteutuu 2.9., kunnes saamme vastauksen lakon mahdollisesta siirtymisestä 14 vuorokaudella. Toivomme ensisijaisesti neuvotteluiden etenevän ja osapuolten pääsevän sopimukseen, toteaa sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua.

– Lakko toteutuessaan on suuri riski potilasturvallisuudelle ja keskeisintä meidän toiminnassamme on potilasturvallisuuden takaaminen. Lakko vaikuttaa sairaalassamme moneen toimintoon ja sillä saattaa olla vaikutuksia muiden ei-päivystyksellisten potilasryhmien hoitoon. Olemme tehneet lakon varalle toimintasuunnitelman, seuraamme ja reagoimme tilanteeseen, toteaa vs. sairaanhoitopiirin johtaja Kirsi Leino.

Päätös mahdollisesta lakon siirtymisestä tulee viimeistään tiistaina 30.8.2022. Tällä hetkellä varaudutaan lakon olevan 2.9. Tämän vuoksi tällä hetkellä on tehohoitoa todennäköisesti tarvitsevat potilaat varauduttu ohjaamaan ennakoivasti muihin sairaaloihin, ensisijaisesti HUS:iin ja Tays:iin, 31.8.2022 kello 8.00 alkaen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri pyrkii takaamaan potilasturvallisuutta välttämällä tehohoitopotilaiden siirtoa, koska se on riski. Elektiivistä toimintaa ajetaan ennakoivasti alas, esimerkiksi ennalta suunniteltuja leikkauksia saatetaan joutua perumaan. Yllättäen tehohoitoa tarvitsevat potilaat pyritään hoitamaan laaditun toimenpidesuunnitelman mukaisesti omassa sairaalassa. Lakon ajalle nimetään valvonnasta ja elvytystoiminnasta vastaava anestesialääkäri ja anestesialääkärivahvuutta lisätään. Jos lakon siirtyminen toteutuu, lakkoon varautumisen toimenpidesuunnitelmaa päivitetään.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa asiasta lisää tilanteen kehittyessä.