Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi Assi-hankkeen toteuttamisen yksimielisesti

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Mauri Ojamäki.

Sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston puheenjohtaja Mauri Ojamäki kuvasi päätöstä uudesta Assi-sairaalasta yli 40 vuotta kestäneen luottamusmiesuransa merkittävimmäksi.

KHSHP:n yhtymävaltuusto teki kokouksessaan 15. joulukuuta historiallisen päätöksen, joka varmistaa tulevaisuuden Ahveniston sairaalan eli Assin rakentumisen nykyisen keskussairaalakiinteistön välittömään läheisyyteen.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti niin hankkeen toteutusvaiheen käynnistämisen, hankesuunnitelman kuin rahoituksenkin. Keskustelun aikana valtuutettu Kari Julén esitti toivomusponnen lisäämistä hankesuunnitelmaa koskevaan pykälään. Ponnen mukaan ”Hankesuunnitelmaa on kehitettävä huomioiden maksimaalisessa määrin sairaanhoitopiirin nykyiset tilat Forssassa ja Riihimäellä”.

Myös ponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

– Tämä on päätös, joka tehdään vain kerran sukupolvessa. Uusi sairaala on elinvoimakysymys koko maakunnalle, totesi KHSHP:n yhtymävaltuuston puheenjohtaja Mauri Ojamäki, joka kuvasi päätöstä vuosikymmeniä kestäneen luottamusmiesuransa tärkeimmäksi.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki yhtyi valtuuston puheenjohtajan kiitoksiin johtaja Seppo Rannalle ja valmisteleville virkamiehille sekä arvioi, että päätöksentekoprosessin kuluessa löytyi yhteistä säveltä koko maakunnan kehittämiseen.

– Oli erittäin tärkeää pitää päätökset omissa käsissä ja turvata vuosikymmeniksi kantahämäläisen erikoissairaanhoidon tulevaisuus.

Assi-hankkeen toteuttaa Ahveniston sairaala -allianssi, jonka tavoitekustannus tulevaisuuden keskussairaalalle on 308,2 miljoonaa euroa. Tavoitekustannus sisältää palveluntuottajien palkkio-osuuden, korvattavat kustannukset, yleiskustannukset ja riskivaraukset (kustannusnousuvaraus ja rakentamisen riskivaraus).

Tavoitekustannuksesta hankkeen kokonaiskustannusarvioksi muodostuu KHSHP:n muut kustannukset ja varaukset huomioiden 355,8 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on investoinnille sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän poikkeusluvan mukainen.

Käytännössä rakennus alkaa nousta Hämeenlinnan Ahvenistolle keväällä 2021, kun hankkeen rakennuslupa on hyväksytty. Uusi sairaalan on tavoitteena valmistua loppuvuodesta 2025 ja se otetaan käyttöön vuonna 2026.