Kanta-Hämeen toinen koronavirustartunta todettu Forssan seudulta

Kansalaisopistossa 31 tartunnalle altistunutta lähikontaktia, yhteensä altistuneita 33

Pohjois-Italiassa matkailleelta työikäiseltä henkilöltä on todettu koronavirustartunta sunnuntaina 8. maaliskuuta. Oireet alkoivat torstaina 5. maaliskuuta, jolloin henkilö oli myös opetustyössä Forssan seudulla toimivassa Wahren-opistossa. Hän opetti kyseisenä päivänä kansalaisopiston kursseilla Forssassa kolmea ryhmää, jotka on laskettu altistuneiksi lähikontakteiksi. Yhteensä altistuneita opiskelijoita on 31 henkilöä.

Näiden opiskelijoiden lisäksi ainoat lähikontaktit ovat tartunnan saaneen puoliso ja kotona vieraillut huoltomies, jotka molemmat on määrätty 14 vuorokauden kotikaranteeniin. Puolisolla on myös ollut hengitystieinfektion oireita, mutta hänet on testattu negatiiviseksi koronavirukselle 4. maaliskuuta. Samalla lennolla 28. helmikuuta olleet eivät ole altistuneet tartunnalle, sillä infektiota pidetään tartuttavana vasta 4. maaliskuuta lähtien.

Altistuneet opiskelijat kontaktoidaan ja määrätään 14 vuorokauden kotikaranteeniin sekä oireelliset tarvittaessa tutkimuksiin. Opiston tilat saadaan siivouksen jälkeen käyttöön tänään maanantaina, eikä tiloihin liity tartuntavaaraa. Opiston toiminta jatkuu normaalisti, lukuun ottamatta sairastuneen opettajan kursseja. Opiston opiskelijoille ja tiloissa toimiville vuokralaisille on tiedotettu asiasta maanantaina aamulla.

– Altistuneiden kotikaranteeni on varmistustoimenpide jatkotartuntojen ehkäisemiseksi. Kotikaranteeniin asetetut ovat oireettomia, mikäli heillä ilmenee oireita, poissuljetaan COVID19-tartunnan mahdollisuus. Kotikaranteenin aikana seuranta ja neuvonta tapahtuvat tiiviissä yhteistyössä terveydenhuollon kanssa. Oireeton altistunut ei ole tartuntavaarallinen altistumisen ja kotikaranteeniin asettamisen välillä, joten altistuneen lähipiirin ei tarvitse olla huolissaan, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo.

Jos kansalainen epäilee itsellään koronavirustartuntaa, toimintaohje väestölle on ennallaan: puhelimitse yhteys perusterveydenhuoltoon tai ilta-aikaan ja viikonloppuisin Kanta-Hämeen keskussairaalan Ensiapuun, puh. 03 629 4500. Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle tai näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen

Tietoa taudista: koronavirus COVID-19

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19