KHSHP muuttaa linjaustaan negatiivisen koronavirustestin poliklinikkamaksusta

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on laskuttanut poliklinikkamaksun (41,20 €) niistä tutkimuksista koronavirusepäilyihin liittyen, jotka ovat osoittautuneet negatiivisiksi. Tartuntatautilain ja asiakasmaksulain tulkintoihin asiasta on Suomessa liittynyt ristiriitaisuutta ja erilaisia käytäntöjä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta on käynyt tiistaiaamuna lävitse lakipykälät ja eri viranomaisten linjaukset sekä kansalliset käytännöt.

– Näen, että asiakasmaksulain hengen mukaista on, etteivät taloudelliset syyt estäisi yleisvaarallisen tartuntataudin diagnostiikkaa, ja sairaanhoitopiirimme ohjeet muutetaan tältä osin. Jo mahdollisesti perityt asiakasmaksut negatiivisiksi testatuilta asiakkailta palautetaan, Ranta kertoo.

Ranta pahoittelee sairaanhoitopiirin aiemmasta linjauksesta aiheutunutta hämmennystä ja mielipahaa.

– Asia ei ole ollut koronakriisin hoidossa prioriteettilistamme kärjessä, eikä käytäntöön osattu kiinnittää tarpeellisella tavalla huomiota. Ymmärrämme, että maksu on kohtuuton asiakkaille ja varsinkin terveydenhuollon työntekijöille tässä tilanteessa. Korjaamme siis virheellisen tulkintamme!

Laskun saaneiden asiakkaiden ei tarvitse tehdä asialle mitään. Maksamattomat laskut hyvitetään hyvityslaskulla ja niiden osalta, jotka ovat ehtineet laskun jo maksaa, sairaanhoitopiiri on asiakkaisiin yhteydessä maksun palauttamista varten. Linjaus koskee kaikkia asiakkaita, joilta on otettu COVID-19-näytteet.