KHSHP:n hoidon saatavuus jälleen kärkipäätä THL:n vertailussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut tilastokatsauksensa koskien erikoissairaanhoidon kiireettömän hoidon saatavuutta Suomessa elokuun lopun mittauspisteessä.

Vertailun mukaan hoitojonot koko maassa ovat kymmenvuotisen mittaushistorian lyhimmät, vaikka samaan aikaan hoidon kysyntä eli lähetteiden määrä on kasvanut keskimäärin 8,5 prosenttia vuodesta 2016.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin osalta positiivinen trendi hoitojonojen osalta jatkui edelleen. Elokuussa hoitoa odotti 5268 potilasta, joista enää vain 18 oli joutunut odottamaan yli kuuden kuukauden hoitotakuun velvoittaman rajan. Jonon keskimmäinen pääsi hoitoon 37 päivän odotuksen jälkeen, mikä vertailussa muiden sairaanhoitopiirien mediaanilukuihin oli kolmanneksi paras.

Nopeimmin hoitoon elokuun lopussa pääsi Varsinais-Suomessa (mediaani 32 päivää) ja toiseksi nopeimmin Itä-Savossa (35 pv). Kanta-Hämeen kanssa jaetulla kolmossijalla olivat myös Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa.

– Kesän aikana useimmissa sairaanhoitopiireissä jonot pitenevät lomien vuoksi, mutta kokonaisuutena tilanne näyttää erittäin hyvältä. Omalta osaltamme olemme syyskuussa saaneet jo kirittyä hoitojonon takaisin huhtikuun lukemaan eli 32 päivään ja jatko näyttää varsin hyvältä, kertoo KHSHP:n palvelutuotantojohtaja Petrus Kukkonen.

Kukkonen näkee selkeän syyn sille, miksi kysynnän kasvamisesta huolimatta Suomessa hoitojonot ovat selkeästi lyhenemässä.

– Sote-uudistuksen valmistelu ja vapaavalintaan liittyvän lainsäädännön valmistelu ovat osaltaan luoneet painetta toiminnan kehittämiseen. Kilpailu on tulossa osaksi sairaanhoitopiirien toimintaympäristöä ja sanastoa. THL:n tilastot näyttävät hienosti sen, että kehityskulun voittaja on asiakas, kun hoidon saatavuus parantuu.

THL:n tuoreeseen vertailuun voit tutustua tarkemmin alla  olevasta linkistä:

Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa 31.8.2017