KHSHP:n tilinpäätös 6,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen ilman nykykiinteistöjen tasearvojen alaskirjaamista

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilinpäätös allekirjoitettiin kuntayhtymän hallituksessa tiistaina 19. maaliskuuta. Tilinpäätöksestä poikkeuksellisen muodostaa Ahvenistolla sijaitsevien rakennusten kirjanpidollisten tasearvojen alaskirjaus 60 miljoonalla eurolla. Alaskirjaus katetaan alentamalla suunnitellusti sairaanhoitopiirin peruspääomaa vastaavalla summalla.

– Arvonalennuskirjaus on KHSHP:n toiminnasta johtumaton erillinen toimenpide, joten sillä ei ole vaikutusta omistajakuntien kanssa sovittuun alijäämien kattamisohjelmaan. Ilman tasearvojen alaskirjausta toiminta tuotti ylijäämää 6,8 miljoonaa euroa, alaskirjauksen kanssa tulos on 53,2 miljoonaa alijäämäinen, kertoo KHSHP:n talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäki.

Talouden tasapainottamisohjelmaa aloitettaessa vuonna 2015 sairaanhoitopiirin taseessa oli alijäämää reilut 25 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 lopussa taseessa on vanhoja alijäämiä jäljellä noin 4,5 miljoonaa euroa, joiden osalta päätettiin kuluvan vuoden talousarviota hyväksyttäessä omistajakuntien ohjauksella, että suurin osa alijäämästä katetaan sairaanhoitopiirin taseessa olevalla poistoeron määrällä, joka on taas aikanaan syntynyt muun muassa nykyisen päivystysklinikan investointia varten tehdyllä kirjanpidollisella varauksella.

Alaskirjauksen vaikutus omistajakuntien tulokseen

Sairaanhoitopiirin tilintarkastajan mukaan KHSHP:n omistajakunnat voivat kirjata kiinteistöjen 60 miljoonan arvonalennuksen konsernitilinpäätöksessä siten, ettei sillä ole vaikutusta emokuntien vuoden 2018 tulokseen.

Kirjanpidollinen alaskirjaus on tarpeen, jotta nykyinen kiinteistökanta on mahdollista myydä suunnitelmien mukaan. Myyntihinnalla rahoitetaan osaksi uuden Ahveniston sairaalan eli Assin investointia. Vuosikymmenien aikana nykykiinteistöjen tasearvo on muodostunut muun muassa korjausinvestointien vuoksi huomattavasti realistista markkinahintaa korkeammaksi.

– Uusi sairaala rahoitetaan kaikissa vaihtoehdoissa, tuli sote-uudistus joskus tai ei, kantahämäläisten veronmaksajien yhteisillä varoilla. Myös hyödyt eli erikoissairaanhoidon hyvät palvelut ja keskussairaalan mukanaan tuoma elinvoima säteilevät koko maakuntaan – uuden sairaalan rakentamisessa ei olennaisinta ole kirjanpidollinen järjestely, vaan toiminnan sisältö. Sen osalta myös vuosi 2018 oli jälleen osaltamme suhteellisen onnistunut, vaikka monenlaisia haasteitakin riitti, eikä vähiten nykyisen kiinteistön heikkoon kuntoon liittyen, KHSHP:n johtaja Seppo Ranta muistuttaa.

KHSHP:n tilinpäätös 2018