Korona-jäljityskysely kaikille Oma Raitin käyttäjille

Koronatartunnan jäljitys on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Oma Raitti on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin asiakkaiden sähköinen asiointikanava, jonne on tehty korona-jäljityskysely koronatartunnan jäljitystyötä helpottamaan. Tartunnanjäljitystä helpottava kysely täytetään osoitteessa www.omaraitti.fi.

Oma Raitilla näkyvät erikoissairaanhoidon ajanvaraustiedot ja siellä voi täyttää esitietolomakkeita sähköisenä. Alkuvuonna 2021, Oma Raitin kautta on mahdollista myös liittyä videovastaanotolle. Toisen puolesta-asiointi ei ole vielä Oma Raitissa mahdollista.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella jäljitystyötä tekevät terveydenhuollon ammattilaiset soittavat aina koronatartunnan saaneille potilaille. Tämän puhelun aikana kartoitetaan, mistä potilas on mahdollisesti saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Puhelinkeskustelun aikana sairastuneen on monesti hankala muistaa kaikkia tapaamiaan henkilöitä sekä paikkoja, missä hän on tartuttavuusaikana käynyt, varsinkin jos näytteenotosta on kulunut useampi päivä.

Korona-jäljityskyselyn avulla selvitetään sairastuneen kontakteja ja kartoitetaan mahdollisia altistumisia. Kyselyyn vastaaminen etukäteen helpottaa ja nopeuttaa jäljitystyötä, eikä potilaan tarvitse muistella liikkeitään monen päivän takaa koronatestin vastauksen saatuaan. Koronatartunnan saaneiden tai tartuntaa epäilevien, kannattaa täyttää kysely jo näytteenottopäivänä. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi, millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut ja asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä sekä missä henkilö on asioinut tartuttavuusaikana. Tartuntojen jäljittäminen perustuu tartuntatautilakiin.

Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn. Kyselyn täyttäminen ennakkoon tehostaa puhelinasiointia. Mikäli henkilön ei ole mahdollista täyttää kyselyä sähköisesti, tehdään kartoitus edelleen puhelimitse. Kanta-Hämeen alueella jäljitystyötä tehdään perusterveydenhuollon yksiköissä sekä Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tai Hattulassa jäljitystyötä tekevät henkilöt eivät näe kyselyn vastuksia, johtuen erillisestä potilastietojärjestelmästä ja jäljitystyön ulkoistuksesta.

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää tällöin uudestaan. Näin saadaan juuri sitä ajanjaksoa koskeva mahdollinen altistuminen jäljitettyä.